Ράφα: Περικυκλωμένο από ισραηλινά τανκς το ανατολικό κομμάτι της πόλης

από Team MyPortal.gr
sms

Τα ισραηλινά τανκς κατέλαβαν τον κεντρικό δρόμο που χωρίζει το ανατολικό από το δυτικό κομμάτι της Ράφα την Παρασκευή, περικυκλώνοντας ουσιαστικά ολόκληρη την ανατολική πλευρά της πόλης στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Οι κάτοικοι περιέγραψαν πως άκουγαν συνεχείς εκρήξεις και πυροβολισμούς ανατολικά και βορειοανατολικά της πόλης την Παρασκευή, με έντονες μάχες μεταξύ ισραηλινών δυνάμεων και της Χαμάς μαζί με την Ισλαμική Τζιχάντ.

Η Χαμάς δήλωσε ότι έστησε ενέδρα σε ισραηλινά άρματα μάχης κοντά σε ένα τζαμί στα ανατολικά της πόλης, σημάδι ότι οι Ισραηλινοί είχαν διεισδύσει αρκετά χιλιόμετρα από τα ανατολικά στα περίχωρα της κατοικημένης περιοχής.

Το Ισραήλ στο μεταξύ διέταξε την απομάκρυνση των αμάχων από το ανατολικό μισό της Ράφα, αναγκάζοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να αναζητήσουν καταφύγιο εκτός της πόλης, που προηγουμένως αποτελούσε το τελευταίο καταφύγιο για περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους που εγκατέλειψαν άλλα μέρη της Γάζας κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του στην ανατολική Ράφα εντόπισαν πολλά τούνελ και ότι τα στρατεύματα που υποστηρίχθηκαν από αεροπορική επιδρομή πολέμησαν από κοντά με τρομοκράτες Χαμάς, σκοτώνοντας αρκετούς.

Τόνισαν δε ότι ισραηλινά αεροσκάφη είχαν πλήξει αρκετές τοποθεσίες από τις οποίες εκτοξεύτηκαν ρουκέτες και όλμοι προς το Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες, μεταξύ άλλων στο σημείο διέλευσης Kερέμ Σάλμον

Τα ισραηλινά τανκς έχουν ήδη αποκλείσει την ανατολική Ράφα από το νότο, καταλαμβάνοντας και κλείνοντας το μοναδικό πέρασμα μεταξύ του θύλακα και της Αιγύπτου.

Η προοπτική μιας επίθεσης στη Ράφα αυτή την εβδομάδα έχει ανοίξει ένα από τα μεγαλύτερα ρήγματα μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες έχουν μπλοκάρει τις αποστολές όπλων προς το Ισραήλ για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου.