Πτωτικά κινούνται οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου

από Team MyPortal.gr
sms

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν τη Δευτέρα, καθώς μειώθηκαν τα ασφάλιστρα κινδύνου στην αγορά μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ αργά το Σάββατο, η οποία σύμφωνα με την ισραηλινή κυβέρνηση προκάλεσε περιορισμένες ζημιές. Οι αγορές αντέδρασαν με ιδιαίτερη ψυχραιμία μετά την επίθεση.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent για τον Ιούνιο μειώνονται κατά 75 σεντς, ήτοι 0,84%, στα 89,69 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του West Texas Intermediate (WTI) για τις παραδόσεις Μαΐου μειώθηκαν κατά 82 σεντς στα 84,84 δολάρια το βαρέλι, δηλαδή 0,96%.

Οι δείκτες αναφοράς για το πετρέλαιο αυξήθηκαν την Παρασκευή εν αναμονή μιας επίθεσης αντιποίνων από το Ιράν, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδά τους από τον Οκτώβριο. Ωστόσο, οι τιμές έκλεισαν την εβδομάδα με πτώση περίπου 1% αφού ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας μείωσε τις προβλέψεις του για αύξηση της ζήτησης του πετρελαίου φέτος.

Παρά την περιορισμένη ζημιά που υπέστη το Ισραήλ, οι αναλυτές περίμεναν ευρέως τουλάχιστον ένα βραχύβιο ράλι στις τιμές σήμερα το πρωί. Η επίθεση σηματοδοτεί μια «άνευ προηγουμένου και επικίνδυνη εξέλιξη σε μια ήδη ασταθή περιοχή», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Rystad Energy, Χόρχε Λεόν.

Οι αναλυτές είπαν ότι πιο σημαντικές και πιο μακροχρόνιες επιπτώσεις στις τιμές από την κλιμάκωση θα απαιτούσαν σημαντική διακοπή της προσφοράς, όπως περιορισμούς στη ναυτιλία στα στενά του Ορμούζ κοντά στο Ιράν. Μέχρι στιγμής, η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς είχε μικρό απτό αντίκτυπο στον εφοδιασμό πετρελαίου.

Μια «λιγότερο βέβαιη πορεία προς τις μειώσεις των επιτοκίων της Fed» λόγω του επίμονου πληθωρισμού στις ΗΠΑ επηρέασε επίσης τις τιμές, είπε ο Sycamore. «Ωστόσο, μεσοπρόθεσμα, η συνεχιζόμενη γεωπολιτική αστάθεια στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη σημαίνει ότι όλοι οι κίνδυνοι παραμένουν για να αυξηθεί η τιμή του αργού πετρελαίου προς τα 90 δολάρια».

Αντίθετα, το φυσικό αέριο καταγράφει πτώση 0,52% στα 30,55 ευρώ ανά μεγαβατώρα.