Πτώση στις ασιατικές αγορές με φόντο τα επιτόκια της ΕΚΤ

από Team MyPortal.gr
sms

Με πτώση έκλεισαν οι αγορές της Ασία, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τις δηλώσεις των αξιωματούχων της ΕΚΤ για τα επιτόκια, αλλά και τα στοιχεία πωλήσεων της Αυστραλίας.

Σε αυτό το κλίμα, στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 υποχώρησε κατά 0,28%, στις 7.766,70 μονάδες, καθώς η αύξηση των λιανικών πωλήσεων στη χώρα αστόχησε στις εκτιμήσεις της δημοσκόπησης του Reuters. Η αύξηση των πωλήσεων τον Απρίλιο αυξήθηκε κατά 0,1% σε σύγκριση με τον Μάρτιο.

Ο ιαπωνικός Nikkei 225 έκλεισε με απώλειες 0,11% στις 38.855,37 μονάδες, ενώ στη Νότια Κορέα, ο Kospi κατέγραψε οριακή πτώση 0,01% στις 2.722,85 μονάδες.

Στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng διολίσθησε κατά 0,03% στις 18.821,06 μονάδες και στην ηπειρωτική Κίνα, οι Shanghai υποχώρησε κατά 0,46%, στις 3.109,57 μονάδες.

Σε ομιλία του τη Δευτέρα, ο Όλι Ρεν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας, τόνισε ότι ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ υποχωρεί με «παρατεταμένο τρόπο». Και πρόσθεσε: «Είναι ώριμη η ώρα τον Ιούνιο να χαλαρώσει η νομισματική πολιτική και να αρχίσουμε να μειώνουμε τα επιτόκια».

Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ παρέμεινε σταθερός στο 2,4% τον Απρίλιο , σημειώνοντας για έβδομο συνεχόμενο μήνα κάτω από το 3%, παρά την ελαφρά  ανάκαμψη  τον Δεκέμβριο. Τα στοιχεία για τον Μάιο αναμένονται την Παρασκευή.

«Εξαιρώντας τις μεγάλες εκπλήξεις, αυτή τη χρονική στιγμή υπάρχουν αρκετά όσα βλέπουμε για την άρση του ανώτατου επιπέδου περιορισμού»., δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν σε συνέντευξή του  στους Financial Times.

Τα σχόλια έρχονται ενόψει της επόμενης συνεδρίασης της Κεντρικής Τράπεζας στις 6 Ιουνίου. Οι αγορές δείχνουν τώρα μια πολύ υψηλή πιθανότητα μείωσης του κύριου επιτοκίου της ΕΚΤ κατά τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας, από 4% που είναι σήμερα.