Πτώση για χρυσό μετά τις ανησυχίες των επενδυτών για διατήρηση των επιτοκίων

από Team MyPortal.gr
sms

Οι τιμές χρυσού υποχωρούν την Τρίτη, καθώς οι φόβοι για υψηλότερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιτόκια στις ΗΠΑ αυξάνονται πριν από τη συνεδρίαση της Fed αυτήν την εβδομάδα.

Η μείωση της ζήτησης για τα ασφαλή μέταλλα περιορίστηκε από τις πρόσφατες αναφορές περί ανανέωσης των συνομιλιών για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, καθιστώντας πιο ευάλωτο το χρυσό στην επιτοκιακή πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Ο χρυσός spot υποχωρεί 0,87% στα 2.337,30 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού που λήγουν τον Ιούνιο υποχώρησαν 0,9% στα 2.337,30 δολάρια ανά ουγγιά.

Ωστόσο, παρά τις πρόσφατες μειώσεις, οι τιμές του χρυσού εξακολουθούσαν να διαπραγματεύονται πάνω από 4% σε σχέση με τον Απρίλιο, ενισχύοντας τα κέρδη που παρατηρήθηκαν τον Μάρτιο.

Η στάση της Fed πιέζει τον χρυσό καθώς οι ελπίδες για μείωση των επιτοκίων εξασθενούν. Οι επενδυτές εστιάζουν πλέον καθαρά στη συνεδρίασή της, κατά της διάρκεια της οποίας η κεντρική τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά.

«Οι συμμετέχοντες στην αγορά χρυσού ουσιαστικά περιμένουν την έκθεση μισθοδοσίας εκτός γεωργικών εκμεταλλεύσεων την Παρασκευή. Οι αγορές εκτιμούν ότι η Fed δεν πρέπει να βιάζεται να μειώσει τα επιτόκια, δεδομένων των ενδείξεων σταθερού πληθωρισμού και ανθεκτικής ανάπτυξης», δήλωσε ο Daniel Ghali, στρατηγός εμπορευμάτων στην TD Securities.

Η ανθεκτικότητα του πληθωρισμού μειώνει τις προσδοκίες των επενδυτών για βραχυπρόθεσμη μείωση των επιτοκίων από τη Fed. Η κεντρική τράπεζα αναμένεται τώρα να μειώσει τα επιτόκια μόνο τον Σεπτέμβριο, ή το τέταρτο τρίμηνο, ενώ δεν αποκλείεται να μην γίνει και καθόλου.

Στο μεταξύ και τα υπόλοιπα πολύτιμα μέταλλα υποχωρούν την Τρίτη. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πλατίνας μειώνονται κατά 0,41% στα 957,60 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του παλλαδίου υποχωρούν κατά 0,62% στα 971,50 δολάρια ανά ουγγιά.

Αντίστοιχα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του ασημιού υποχωρούν κατά 1,93% στα 27,12 δολάρια ανά ουγγιά.