Πρόεδρος ΕΟΦ για το εμβόλιο της Astra Zeneca: Αδικαιολόγητη η ανησυχία από την απόσυρση

από Team MyPortal.gr
sms

Στην απόσυρση του εμβολίου κατά του κορονοϊού προχωρά η AstraZeneca σε όλο τον κόσμο και ήδη η φαρμακευτική εταιρεία έχει ανακαλέσει εθελοντικά την άδεια κυκλοφορίας του εμβολίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Μάρτιο.

«Για τη χώρα μας η απόσυρση του εμβολίου δε σημαίνει απολύτως τίποτε, διότι το εμβόλιο χρησιμοποιήθηκε για λίγο καιρό και ειδικά τον πρώτο διάστημα της πανδημίας. Στην Ελλάδα έχει πάψει να χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια και ουσιαστικά ξεπεράστηκε λόγω των νέων εμβολίων του κορονοϊού», ανέφερε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΕΟΦ Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

Όσον αφορά στις παρενέργειες που έχουν ειπωθεί ό,τι προκαλεί ο πρόεδρος του ΕΟΦ επισήμανε: «Είναι πολύ σπάνιο να προκαλέσει θρομβώσεις σε άτομα με θρομβοπενία, δηλαδή με πολύ μειωμένα λευκοκύτταρα και αιμοπετάλια» και πρόσθεσε «Οποιοσδήποτε κίνδυνος υπήρχε για παρενέργειες αφορούσε τις πρώτες δύο με τρεις εβδομάδες, από εκεί και πέρα δεν υπάρχει καμία παρενέργεια».

Το εμβόλιο της Oxford-AstraZeneca κατά της Covid αποσύρεται παγκοσμίως, μήνες αφότου ο φαρμακευτικός «κολοσσός» παραδέχθηκε για πρώτη φορά σε δικαστικά έγγραφα ότι μπορεί να προκαλέσει μια σπάνια και επικίνδυνη παρενέργεια, αναφέρει σε άρθρο της η Telegraph.

Το εμβόλιο δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού η εταιρεία απέσυρε την «άδεια κυκλοφορίας» του με αίτηση που υποβλήθηκε στις 5 Μαρτίου και τέθηκε σε ισχύ την Τρίτη, γράφει η εφημερίδα.

Παρόμοιες αιτήσεις θα υποβληθούν τους επόμενους μήνες στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες χώρες που είχαν εγκρίνει το εμβόλιο, γνωστό ως Vaxzevria.