Πετρέλαιο: Ήπια άνοδος εν μέσω αβεβαιότητας για νέες περικοπές στην παραγωγή

από Team MyPortal.gr
sms

Χωρίς αξιόλογες μεταβολές κινούνται οι τιμές του πετρελαίου καθώς παραμένει η αβεβαιότητα για το αν θα υπάρξουν περικοπές στην παραγωγή από τον ΟΠΕΚ+, την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς, ενώ και τα οικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ δεν ήταν πολύ ενθαρρυντικά.

Η τιμή του Brent παραμένει κάτω από τα 80 δολάρια (78,19) το βαρέλι σημειώνοντας άνοδο 0,21%, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού κινείται επίσης ανοδικά 0,2% στα 73,18 δολάρια ανά βαρέλι.

Τα σχόλια του υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας ότι οι περικοπές της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ θα μπορούσαν να συνεχιστούν και μετά το πρώτο τρίμηνο του 2024, αν χρειαστεί, προσέδωσαν κάποια στήριξη στην αγορά, δήλωσε αναλυτής αγοράς για την Ασία και τον Ειρηνικό στην OANDA.

Οι τιμές του πετρελαίου είχαν υποχωρήσει στην προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές αμφέβαλλαν ότι οι περικοπές της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ+ θα είχαν σημαντικό αντίκτυπο, και καθώς το ισχυρότερο δολάριο των ΗΠΑ βάρυνε τις τιμές των εμπορευμάτων γενικά, δήλωσε η αναλύτρια της CMC Markets Tina Teng.

Τα μέλη του ΟΠΕΚ+ συμφώνησαν την Πέμπτη σε εθελοντικές περικοπές της παραγωγής συνολικού ύψους περίπου 2,2 εκατ.ημερησίως (bpd) για το πρώτο τρίμηνο του 2024, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία που παρατείνει την τρέχουσα εθελοντική περικοπή της.

Ωστόσο, τουλάχιστον 1,3 εκατ.bpd από αυτές τις περικοπές ήταν επέκταση των εθελοντικών περιορισμών που είχαν ήδη θέσει σε εφαρμογή η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία.

Η αναζωπύρωση των συγκρούσεων στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, ωστόσο, υποδαύλισε την ανησυχία για τον εφοδιασμό, όπως και οι επιθέσεις εναντίον τριών εμπορικών πλοίων σε διεθνή ύδατα στη νότια Ερυθρά Θάλασσα.

Το φυσικό αέριο κινείται κάτω από τα 40 ευρώ ανα μεγαβατώρα στα 39,15, σημειώνοντας πτώση 2,3%.

Τα περιστατικά αυτά ακολούθησαν μια σειρά επιθέσεων στα ύδατα της Μέσης Ανατολής από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.