Παρουσία της ΠτΔ η εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για τα 70 χρόνια του «Νομικού Βήματος»

από Team MyPortal.gr
sms

ΗΠρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, παρευρέθη απόψε στην εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών στο Μουσείο Ακρόπολης, για τον εορτασμό της επετείου των 70 χρόνων από την έκδοση του “Νομικού Βήματος”, του ιστορικού νομικού περιοδικού.

Κατά τον χαιρετισμό της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «για όσους μελετούν και θεραπεύουν το δίκαιο, το ‘Νομικό Βήμα’ αποτελεί πολύτιμη πηγή και αναφορά. Με επίδραση και εμβέλεια μεγάλη, στη γνώση, την έρευνα και την πράξη, την προαγωγή του νομικού πολιτισμού. Η έκδοσή του, το 1953, ακολουθεί τη θέση σε ισχύ του Συντάγματος του 1952, ενώ η μετέπειτα διαδρομή του εκτείνεται ήδη σε μισόν αιώνα Μεταπολίτευσης, υπό το Σύνταγμα πια του 1975».

Επισήμανε, επίσης, ότι «αυτή η διάρκεια και η σύμπτωσή του με τις εμβληματικές μεταπολεμικές συνταγματικές στιγμές, το καθιστά φορέα μιας ζωντανής νομικής παράδοσης, η οποία συνδέεται, επίσης, άρρηκτα με την ιστορία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, καθώς και με την επιστημονική υποστήριξη των μελών του».

Υπενθύμισε ακόμη, ότι «στα τεύχη του περιοδικού έχουν φιλοξενηθεί σημαντικές, ιστορικές για την επιστήμη μας μελέτες, επί των δογματικών ή επίκαιρων θεμάτων που απασχολούν το δίκαιο. Η δημοσίευση στο “Νομικό Βήμα” αποτελεί διαχρονικά τίτλο ποιότητας του κειμένου και αναγνώρισης για τον συγγραφέα. Παράλληλα, ο αναγνώστης του περιοδικού παραμένει σε διαρκή επαφή με τις αποφάσεις και τις τάσεις της νομολογίας και, συνεπώς, της ερμηνείας των κανόνων, τόσο σε εθνικό, όσο και σε υπερεθνικό επίπεδο».

Ακολούθως, υποστήριξε, ότι «σε συνθήκες εντεινόμενης εξειδίκευσης και τεχνικής κατανομής της ύλης του δικαίου, το περιοδικό λειτουργεί ως υπόμνηση της ενότητας της νομικής επιστήμης. Στις θεματικές του εκπροσωπούνται όλοι οι κλάδοι του δικαίου, καθώς και το ενωσιακό, το συγκριτικό δίκαιο και το δίκαιο της ΕΣΔΑ. Από τη συντακτική του επιτροπή έχουν περάσει, όλες αυτές τις δεκαετίες, κορυφαίες προσωπικότητες της νομικής επιστήμης και της μαχόμενης δικηγορίας».

Αναφερόμενη στην ψηφιακή εποχή, υπογράμμισε, ότι αποτελεί πρόκληση για το «Νομικό Βήμα» και παρατήρησε ότι «κρίσιμο στοιχείο για την επιτυχή λειτουργία του συνιστά ο συνδυασμός της παραδοσιακής βαρύτητας και κύρους του περιοδικού, με την ευελιξία και την ταχύτητα προσαρμογής στις φρενήρεις αλλαγές της πραγματικότητας σήμερα».

Καταλήγοντας, η κυρία Σακελλαροπούλου ευχήθηκε το «Νομικό Βήμα» να συνεχίσει την αδιατάρακτη και καρποφόρα πορεία του στον 21ο αιώνα, λειτουργώντας, όπως πάντα, ως συνδετικός κρίκος μεταξύ των γενεών των νομικών.