Π. Παυλόπουλος: Σύμβολο ανδρείας και ηρωισμού οι Εύζωνες

από Team MyPortal.gr
sms

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 150 ετών από την ίδρυση της Προεδρικής Φρουράς, παρουσιάστηκε σήμερα, σε ειδική εκδήλωση, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, η αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων με θέμα «150 χρόνια Προεδρική Φρουρά» από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ).

Κατά τον χαιρετισμό του, ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι αισθάνεται ιδιαίτερη τιμή γιατί ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει την ευκαιρία να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στην Προεδρική Φρουρά, η οποία επί 150 χρόνια δίνει τον δικό της αγώνα, παράλληλα με τον αγώνα του λαού μας και του έθνους μας.

«Ταυτοχρόνως, μας δίνει και ένα σημαντικό παράδειγμα: Αυτά τα 150 χρόνια, όπως είπα πριν, είναι χρόνια προσφοράς, ουσιαστικής και συμβολικής, δοθέντος ότι οι Εύζωνες υπήρξαν πάντοτε παρόντες στους αγώνες του λαού μας και του έθνους μας. Θα αναφέρω μόνο τους Βαλκανικούς Πολέμους, θα αναφέρω το Έπος της Αλβανίας, και όχι μόνο» πρόσθεσε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι δεν είναι μόνο αυτοί οι αγώνες. Είναι και οι αγώνες, οι οποίοι σχετίζονται με τους συμβολισμούς που υπηρετούνται από την Προεδρική Φρουρά. «Και μην υποτιμάμε αυτήν τη συμβολική παρουσία. Γιατί οι συμβολισμοί, ιδίως σήμερα, έχουν πολύ μεγάλη αξία, όταν είναι γνωστό ότι περνάμε γενικότερα -και όχι μόνο στον τόπο μας αλλά και στην Ευρώπη μας- μία περίοδο όπου οι αρχές και οι αξίες, και ιδίως εκείνες που αφορούν τα ιδανικά των λαών, δοκιμάζονται» τόνισε.

Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι η Προεδρική Φρουρά, οι Εύζωνες, εκπροσωπούν, με το παράστημά τους αλλά και με το παράδειγμά τους, το σύμβολο της ανδρείας, του ηρωϊσμού, αλλά και της λεβεντιάς, ίδιον των Ελλήνων, της ιστορίας τους και του πολιτισμού τους. Και όχι μόνο εδώ, σε ολόκληρο τον κόσμο. «Και πρέπει να τονίσω ότι αυτή η προσφορά της Προεδρικής Φρουράς δεν είναι προσφορά μόνο για τους απόδημους Έλληνες. Στην ουσία, είναι μία προσφορά σε ολόκληρο τον κόσμο, ως προς το τι είναι η Ελλάδα, τι είναι η ιστορία της, τι είναι ο πολιτισμός της, πώς οι Έλληνες αντιλαμβανόμαστε την εκπλήρωση του καθήκοντος απέναντι στην πατρίδα αλλά και απέναντι στην ανθρωπότητα» συμπλήρωσε.

Τέλος, ευχαρίστησε τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, γιατί μέσα από αυτήν την πρωτοβουλία παρέχουν την ευκαιρία, σε αυτήν την επέτειο των 150 χρόνων, να αποτυπωθεί η λεβεντιά, η ανδρεία, ο ηρωϊσμός της Προεδρικής Φρουράς σε γραμματόσημα, τα οποία θ’ αφήσουν τη μνήμη να πλανιέται χωρίς να υπάρχει χρονικός περιορισμός. «Και, επιπλέον, τα γραμματόσημα δίνουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν, μέσα από αυτά, αυτές οι εικόνες των Ευζώνων μας ανά τον κόσμο» κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Aπό την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ, Ηλίας Αθανασίου, κατά την παρουσίαση αυτής της ιδιαίτερης και τιμητικής σειράς γραμματοσήμων, υποστήριξε ότι η αγέρωχη όψη ενός Εύζωνα αποτελεί ίσως την πιο αντιπροσωπευτική εικόνα της ελληνικής λεβεντιάς, που στέκει καθημερινά ακίνητος φρουρός των ιερών και των όσιων της πατρίδας μας, κάτω από τον αττικό ουρανό.