ΟΗΕ: Στους 8.500 οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι αμάχων από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

από Team MyPortal.gr
sms

Σχεδόν 8.500 άμαχοι έχει επιβεβαιωθεί ότι έχουν σκοτωθεί από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανακοίνωσε την Τρίτη ένας οργανισμός του ΟΗΕ, ενώ υπάρχουν φόβοι για πολλές χιλιάδες ακόμη μη επιβεβαιωμένους θανάτους.

Το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) ανακοίνωσε ότι έχει καταγράψει 8.490 νεκρούς και 14.244 τραυματίες μεταξύ της έναρξης της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου 2022 και της 9ης Απριλίου 2023.

Ο οργανισμός περιγράφει εδώ και καιρό τα στοιχεία του ως απλά «την κορυφή του παγόβουνου», λόγω της περιορισμένης πρόσβασής του στις ζώνες μάχης.

Η πλειονότητα των θανάτων καταγράφηκε σε εδάφη που ελέγχονται από την ουκρανική κυβέρνηση και δέχονται επιθέσεις από τις ρωσικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων 3.927 ανθρώπων στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, οι οποίες έχουν γίνει μάρτυρες έντονων μαχών.

«Το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα πιστεύει ότι οι πραγματικοί αριθμοί είναι σημαντικά υψηλότεροι, καθώς η παραλαβή πληροφοριών από ορισμένες τοποθεσίες όπου διεξάγονται έντονες εχθροπραξίες έχει καθυστερήσει και πολλές αναφορές εκκρεμούν ακόμη προς επιβεβαίωση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εντείνει την επίθεσή τους στην ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ, όπου πολλές πόλεις και κωμοπόλεις έχουν υποστεί σφοδρούς βομβαρδισμούς.

Ένα ερευνητικό όργανο υπό την εντολή του ΟΗΕ διαπίστωσε τον περασμένο μήνα ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν πραγματοποιήσει «χωρίς διάκριση και δυσανάλογες» επιθέσεις στην Ουκρανία.

Η Ρωσία αρνείται ότι σκότωσε αμάχους ή διέπραξε εγκλήματα πολέμου.