ΟΔΔΗΧ: Νέα έξοδος στις αγορές με 30ετές ομόλογο

από Team MyPortal.gr
sms

Στην έκδοση νέου ομολόγου 30ετούς διάρκειας προχωρά ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

Το βιβλίο προσφορών αναμένεται να ανοίξει πιθανότατα αύριο Τετάρτη, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες στην αγορά, αναφέρει το ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

Υπενθυμίζεται πως πριν από μερικές μέρες ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας έδωσε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s αναβαθμίζοντας τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε θετικές. Ο οίκος είχε δώσει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2023, ενώ διατήρησε την αξιολόγηση σταθερή στο ΒΒΒ-. Ο S&P  τονίζει πως η ελληνική κυβέρνηση προχωρά δυναμικά σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

Οι αναλυτές επιπροσθέτως αναφέρουν πως η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, ενώ παρά τις μακροοικονομικές προκλήσεις η ανάπτυξη θα ξεπεράσει το μέσο όρο της ευρωζώνης. Ο S&P επισημαίνει ότι το πολύ υψηλό χρέος μειώνεται και θα συνεχίσει στο ίδιο τέμπο, καλώντας την κυβέρνηση να διατηρήσει τη δημοσιονομική ισορροπία και πειθαρχία.

Ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι οι θετικές προοπτικές αντανακλούν την προσδοκία ότι η δημοσιονομική πειθαρχία θα συνεχίσει να μειώνει το χρέος και πως θα μπορούσε ο οίκος να προχωρήσει σε αναβάθμιση του αξιόχρεου εντός των επόμενων 24 μηνών. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, είναι να συνεχιστεί η συνετή δημοσιονομική πολιτική και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα.