Ο Κλάας Κνοτ κρίνει ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης πρέπει να τερματιστεί μετά τον Σεπτέμβριο του 2018, διότι διότι τον στόχο του

από Team MyPortal.gr
sms

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να τερματίσει σταδιακά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από τον Σεπτέμβριο του 2018, καθώς πέτυχε τον στόχο της για τον πληθωρισμό, έκρινε ο Κλάας Κνοτ, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας, και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Ευρώπης.

Με αυτή του την τοποθέτηση ο Κνοτ τάχθηκε ανοικτά κατά της επίσημης θέσης της ΕΚΤ, την οποία έχει εκφράσει ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι, ότι δηλαδή είναι πολύ νωρίς για να κριθεί ότι το πρόγραμμα για την τόνωση της οικονομίας πέτυχε τον στόχο του, επειδή η Ευρωζώνη χρειάζεται φθηνές πιστώσεις ώστε ο πληθωρισμός να φθάσει στον στόχο που έχει οριστεί (σχεδόν 2%).

Η ΕΚΤ αποφάσισε να παρατείνει το πρόγραμμα αγοράς αξιόγραφων, ύψους 2,55 τρισεκατομμυρίων ευρώ, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018, αν και ταυτόχρονα μείωσε τον όγκο των αγορών, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να το παρατείνει για περισσότερο εάν κρίνει πως αυτό είναι απαραίτητο.

Ωστόσο ο Κνοτ, ο οποίος έχει επικρίνει επανειλημμένα το πρόγραμμα, θεωρεί ότι η πτώση των τιμών έχει αποτραπεί και ότι τα επιχειρήματα για τη συνέχιση της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης έχουν πλέον αναιρεθεί. «Με τον κίνδυνο αποπληθωρισμού να έχει καθαρά φύγει από την οθόνη του ραντάρ, το κύριο σκεπτικό για τη χρησιμότητα του προγράμματος αγοράς αξιόγραφων έχει πλέον πάψει να στέκει», δήλωσε, προσθέτοντας: «Ο φόβος ότι θα υπάρξει υποτροπή λόγω του υποτιθέμενου πρόωρου τερματισμού των αγορών αξιόγραφων μοιάζει μάλλον υπερβολικός».

Ο Κλάας Κνοτ εξέφρασε την άποψη πως πρέπει να υπάρξει ένας «πλήρης σταδιακός τερματισμός» των αγορών «από τον Σεπτέμβριο και μετά», ενώ συμπλήρωσε πως η ιδέα ότι το QE πρέπει να παραταθεί για να «ρυθμιστεί επακριβώς» ο πληθωρισμός, ο οποίος υπολογίζεται πως το τρέχον διάστημα ανέρχεται στο 1,4%, είναι «τουλάχιστον συζητήσιμη».