Ντ. Μπακογιάννη: Το 2020 ήμασταν «με το δάχτυλο στη σκανδάλη» με την Τουρκία

από Team MyPortal.gr
sms

Στην επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα αναφέρθηκε την Τρίτη η Ντόρα Μπακογιάννη, τονίζοντας ότι στόχος της ήταν η διατήρηση της νηνεμίας στον αέρα και στο Αιγαίο, η προώθηση διμερών θεμάτων τα οποία μπορούν να επιλυθούν – όπως πρόοδος που έχει συντελεστεί στο μεταναστευτικό – και οι οικονομικοί στόχοι που δεν είναι αμελητέοι.

«Η Ελλάδα σταθερά δεν συζητά θέματα κυριαρχίας» ξεκαθάρισε η βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός, μιλώντας στον ΣΚΑΙ. «Εμείς έχουμε μια διαφορά, το έχουμε πει πολλές φορές, αν γίνει πρόοδος σε αυτή θα είναι εξαιρετικά σημαντικό. Η αίσθησή μου είναι ότι απέχουμε πολύ απ’ αυτό ακόμα».

«Με το δάχτυλο στη σκανδάλη»

Παράλληλα, η κα Μπακογιάννη τάχθηκε υπέρ του διαλόγου και των συναντήσεων του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνοντας την πρόοδο στις διμερείς σχέσεις «εκεί που ήμασταν το 2020 στην κυριολεξία με το δάχτυλο στη σκανδάλη, και τα υποβρύχιά μας στο Αιγαίο και ήταν τα αεροπλάνα μας συνεχώς στον αέρα και είχαμε ένα τεράστιο κόστος. Υπήρχαν νύχτες εκείνο το καλοκαίρι που δεν κοιμόμουν, βεβαίως ανησυχούσα. Όταν οι δυο χώρες φτάνουν στο “παρά πέντε” και η ένταση έχει κορυφωθεί, δεν είναι αστείο».

«Λένε αναλυτές με τον Ερντογάν “δεν έχουμε περάσει Ίμια”, είναι αλήθεια, παρόλα αυτά εκείνο το καλοκαίρι ήταν ένα άγριο καλοκαίρι, ένα δύσκολο καλοκαίρι. Οι ένοπλες δυνάμεις χειρίστηκαν το θέμα με απόλυτη ψυχραιμία και επαγγελματισμό, αυτό δεν σημαίνει ότι πολιτικά δεν είχαμε φτάσει σε ένα σημείο που πέσανε στη μέση Αμερικάνοι, Ευρωπαίοι διάφοροι […]», σημείωσε.

Μονή της Χώρας

Η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί ήταν «κολοσσιαίο λάθος της κυβέρνησης Ερντογάν», τόνισε η κα Μπακογιάννη. Δεν ανήκει στην Τουρκία, αλλά στον οικουμενικό πολιτισμό, σημείωσε, προθέτοντας: «Τα ωραιότερα ψηφιδωτά του κόσμου δεν ανήκουν μόνο στους Μουσουλμάνους και τους Χριστιανούς. Απ’ ό,τι κατάλαβα δεν θα καλυφθούν τα ψηφιδωτά όπως της Αγίας Σοφίας. Η απόφαση είχε παρθεί 4 χρόνια πριν, καθυστέρησε λόγω των αρχαιολόγων, ήταν άτοπο, λάθος και χοντράδα».

Για τα θαλάσσια πάρκα, είπε ότι η απάντηση της κυβέρνησης ήταν ξεκάθαρη, δηλαδή ότι θα προχωρήσει και θα κάνει αυτό που πιστεύει σωστό για την προστασία του περιβάλλοντος.

Για την αντιπολίτευση: «Ο λαϊκισμός πουλάει» – «Κασσελάκης και εξωτερική πολιτική, έννοιες μέχρι στιγμής ασύμβατες»

«Εμείς έχουμε αποδείξει πως ξέρουμε να υπερασπιστούμε τα εθνικά συμφέροντα και πότε θα πούμε το μεγάλο “όχι”. Και το είπαμε, όχι εντός της χώρας, εκτός της χώρας. Ο λαϊκισμός πουλάει, και είναι εύκολος όχι μόνο στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια και στον κόσμο. Θέλουμε να είμαστε υπεύθυνοι και χρήσιμοι για τα εθνικά συμφέροντα» παρατήρησε η κα Μπακογιάννη.

«Άκουσα τη βαρύγδουπη δήλωση Ανδρουλάκη “εγώ δεν θα πήγαινα ποτέ στην Άγκυρα” […] Ο κ. Ανδρουλάκης δεν πήγε ποτέ στην Άγκυρα, ίσως να πήγε ως ευρωβουλευτής, δεν έχει διαχειριστεί ποτέ ένα τέτοιο θέμα για να καταλάβει. Άκουσα και την άλλη βαρύγδουπη δήλωση τον κ. Κασσελάκη, ο οποίος μας είπε να φέρουμε αύριο το πρωί τα τρία μνημόνια για τα Σκόπια. Κασσελάκης και εξωτερική πολιτική, έννοιες μέχρι στιγμής ασύμβατες. Εύχομαι να μάθει “τι εστί υφαλοκρηπίς”, έχει ακόμα χρόνο», σχολίασε η βουλευτής της ΝΔ.

«Ο κ. Γεραπετρίτης έχει πει ότι τα μνημόνια πρέπει να ψηφιστούν, αλλά αν το κάνουμε τώρα, θα δείξουμε περίπου ότι κάτι φοβόμαστε, δεύτερον ότι ετεροπροσδιοριζόμαστε και να μας κάνει τη χάρη ο κ. Κασσελάκης να κάνουμε την εξωτερική πολιτική της Ελλάδος και όχι μια ετεροπροσδιορισμένη εξωτερική πολιτική. Εμείς δεν είμαστε ρεμπεσκέδες», διευκρίνισε.

Μήνυμα σε Βόρεια Μακεδονία – Έντι Ράμα

Για τη Βόρεια Μακεδονία και τη νίκη των εθνικιστών του VMRO είπε ότι η πραγματικότητα εκδικείται, η πραγματικότητα «θα πέσει πάνω στο κεφάλι τους» και θα καταλάβουν ότι όλα αυτά που λέγανε ήταν «αέρας φρέσκος». «Αν επιμείνουν, ευρωπαϊκή προοπτική γιοκ. Δεν το αντέχει αυτό η χώρα αυτή, τις αντιδράσεις, είναι μια μικρή χώρα με αδύναμη οικονομία, ή θα συνετιστούν, θα ακολουθήσουν την πεπατημένη θα φάνε ό,τι είχαν πει προεκλογικά, τα έχουμε ζήσει και εμείς στους δικούς μας».

Για τη συγκέντρωση του Έντι Ράμα στο Γαλάτσι, η κα Μπακογιάννη ανέφερε ότι «μάζεψε 5.000 Αλβανούς και τους μίλησε με γεια του με χαρά του». «Με νοιάζει αυτό που έκανε με τον Μπελέρη» σημείωσε. «Η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας εξαρτάται από το σεβασμό της εθνικής μειονότητας και περνάει από την Ελλάδα. Ας μη ξεχνάει ο κ. Ράμα, ότι πολιτική επιρροή στους ψηφοφόρους στους Αλβανούς που υπάρχουν στην Ελλάδα έχει πρωτίστως έχει η Ελλάδα, και όταν θέλει να κάνει χρήση αυτής της επιρροής μπορεί να το κάνει με πολύ μεγάλη άνεση» επισήμανε η κα Μπακογιάννη.