Μήνυμα Κυρ. Μητσοτάκη στα Σκόπια: Σεβαστείτε τις Πρέσπες, χρησιμοποιήστε μόνο το όνομα Β. Μακεδονία

από Team MyPortal.gr
sms

Αυστηρή προειδοποίηση προς την πολιτική ηγεσία των Σκοπίων έστειλε το Σάββατο (18/05) ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ζητώντας από την κυβέρνηση της γείτονος να χρησιμοποιεί μόνο τον όρο «Βόρεια Μακεδονία» ως προς την ονομασία. Επανέλαβε πως αν η γειτονική χώρα δεν συμμορφωθεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών, τότε η Αθήνα δεν θα κυρώσει τα μνημόνια που απορρέουν από αυτή. «Καμία πρόοδος σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος, χωρίς τήρηση των συμφωνηθέντων», είπε.

Τι είπε για Β. Μακεδονία και Υγεία

Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις προκλητικές στάσεις της νέας προέδρου, τόνισε: «Θέλω να είμαστε σαφείς. Θέλω να θυμίσω ότι εμείς δεν ψηφίσαμε τη Συμφωνία των Πρεσπών. Θέλω ακόμη μία φορά ένα μήνυμα προειδοποίησης στην προεδρία της Βόρεια Μακεδονίας. Πρέπει να συμμορφωθούν με τη Συμφωνία, αλλιώς θα δημιουργήσουν πρόβλημα με τη σχέση τους και με την Ελλάδα αλλά και με την Ευρώπη. Θα ασκηθεί μια συνολική πίεση στη Βόρεια Μακεδονία και από την Ευρώπη»

Δεν πρόκειται να φέρουμε προς κύρωση τα τρία μνημόνια, θα το καθυστερήσουμε. Εμείς βλέπαμε εδώ και καιρό αυτό που γινόταν, γι’αυτό και δε θέλαμε εξ αρχής να υπογραφή η Συμφωνία των Πρεσπών. Ωστόσο, επί του παρόντος, θέλουμε να κρατήσουμε κάποια διαπραγματευτικά “όπλα” σε περίπτωση που χρειαστούν. Θεωρώ παράλογο, να έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα και να ζητά να τα κυρώσουμε», είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

«Η υγεία δεν είναι μόνο τα νοσοκομεία. Πάντα ο κόσμος όταν ακούει Υγεία, σκέφτεται τα νοσοκομεία. Πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα, δεν υπάρχει αμφιβολία. Ωστόσο, για να μην φτάσει κάποιος στο νοσοκομείο, επικεντρωνόμαστε στην πρόληψη. Έχουν σταλεί χιλιάδες μηνύματα σε γυναίκες για να προχωρήσουν σε εξετάσεις για την πρόληψης καρκίνο του μαστού και με διάφορες άλλες δράσεις προτρέπουμε, ενημερώνουμε τους πολίτες ανεξαρτήτως ηλικίας να εμβολιαστούν, να κάνουν τις εξετάσεις τους.

Δίνουμε βεβαίως μεγάλη έμφαση στα νοσοκομεία, αλλά η υγεία δεν είναι μόνο τα νοσοκομεία», σημείωσε.

Για το ψηφιακό φροντιστήριο: Τεχνοφοβική η λογική του ΣΥΡΙΖΑ

Σε ό,τι αφορά το ψηφιακό φροντιστήριο, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αντιμετωπίζει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία με λογική τεχνοφοβίας. «Σηκώνω τα χέρια ψηλά με το αντιπολιτευτικό μένος απέναντι στη μεταρρύθμιση της εκπαίδευσης», είπε χαρακτηριστικά.

«Η ψηφιακή εκπαίδευση δεν έρχεται να αντικαταστήσει το σχολείο, έρχεται συμπληρωματικά, βοηθητικά. «Έμπειροι καθηγητές θα εξετάζουν τα μαθήματα, θα απαντούν σε ερωτήσεις τω μαθητών. Μειώνει επίσης τις κοινωνικές ανισότητες, καθώς υπάρχουν οικογένειες που δυσκολεύονται να πληρώσουν τα φροντιστήρια», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Υπάρχουν παιδιά σε δυσπρόσιτες περιοχές που δυσκολεύονται επίσης να φτάσουν στα σχολεία, στα φροντιστήρια. Δημιουργούμε ταυτόχρονα το ψηφιακό σχολείο ώστε οι μαθητές να μπορούν να έχουν ένα συμπληρωματικό βοήθημα για τα μαθήματα της τάξης τους»

«Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει καμία λογική στην κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρωτοβουλία αυτή».

Για τις ευρωεκλογές και την επιστολική ψήφο

«Δεν έχω ακούσει κουβέντα από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ για την Ευρώπη. Παρ’ όλο που οι ευρωεκλογές αφορούν την Ευρώπη Αυτό το κάνει μόνο η Νέα Δημοκρατία».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ προσβάλλει τον ελληνικό λαό. Το 41% μας το έδωσε ο λαός, δεν το πήραμε από μόνοι μας. Δεν το αντιμετωπίζουμε ποτέ με αλαζονεία. Δεν θα δώσω το πάτημα όμως στην αντιπολίτευση να μετατρέψει τις ευρωεκλογές σε πυρά κατά της κυβέρνησης».

«Είναι τομή στη δημοκρατία η επιστολική ψήφος. Κάναμε το αυτονόητο για τους Έλληνες. Για όλους τους Έλληνες. Μόνο η Νέα Δημοκρατία την ψήφισε. Όταν αντιληφθούν και οι υπόλοιποι τη σημασία και την αξία της επιστολικής ψήφου, θα μας στηρίξουν και θα έρθει η επιστολική ψήφος και για τις εθνικές εκλογές».

Για την ακρίβεια

«Πολλές πολυεθνικές παίζουν “παιχνιδάκια” τιμολογώντας άλλες τιμές εγχώρια και άλλες στο εξωτερικό. Αυτό δεν απαιτεί μία εθνική απάντηση, αλλά μια ευρωπαϊκή απάντηση. Έχω αποστείλει αίτημα στις Βρυξέλλες για να παρέμβουν. Όλα αυτά είναι θέματα που αφορούν άμεσα την Ευρώπη».

«Λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν στη χώρα. Το να τάζει ο ΣΥΡΙΖΑ λεφτά που δεν υπάρχουν είναι ο ορισμός του λαϊκισμού», τόνισε, εξάλλου, εξαπολύοντας επίθεση εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Μεγάλη ευθύνη για εμένα το 41% – Έχω ζητήσει συγγνώμη για λάθη που έχουμε κάνει»

«Δεν συμβιβάζομαι με την εκλογική νίκη. Είναι μεγάλη ευθύνη για εμένα το 41%. Δεν πατάμε όμως ένα κουμπί και αλλάζει όλη η Ελλάδα. Αν θέλουμε για παράδειγμα να φτιάξουμε ένα νοσοκομείο, χρειαζόμαστε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Γι’ αυτό πάντα προσανατολίζομαι σε εύρος τετραετίας».

«Έχω ζητήσει συγγνώμη για λάθη που έχουμε κάνει. Προσπαθώ πάντα να μαθαίνω για τα λάθη μου. Ο μόνος αλάνθαστος είναι εκείνος που δεν κάνει ποτέ τίποτε. Και πρόχειρος είναι μόνο εκείνος που δεν μαθαίνει από τα λάθη του και δεν διορθώνεται», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Η ΝΔ θα επιδιώξει και τρίτη τετραετία – Όραμά μου να γίνουμε μια ευρωπαϊκή χώρα»

Στη συνέχεια, όπως είπε: «Η Νέα Δημοκρατία θα επιδιώξει και για τρίτη τετραετία, αλλά δεν υπάρχει λόγος να συζητούμε το τι θα κάνει ο Μητσοτάκης το 2027. Θα παραμείνω εκεί που με έταξαν οι Έλληνες πολίτες. Προτιμώ να επικεντρωθώ στο έργο που μου εμπιστεύτηκαν».

«Το όραμά μου είναι να γίνουμε μία ευρωπαϊκή χώρα. Να είναι η Ελλάδα μία σταθερή δημοσιονομικά χώρα και να έχουμε επίσης μειώσει τις ανισότητες που ακόμα υπάρχουν».

«Δεν θα σχολιάσω καθόλου τον κ. Κασσελάκη. Ας τον κρίνει ο λαός. Οι ευρωεκλογές θα είναι η ευκαιρία του να κριθεί».