Μετρό Θεσσαλονίκης: Προχωρούν και ολοκληρώνονται τα έργα του Μετρό – Νέα εποχή ανάπτυξης για τη Θεσσαλονίκη

από Team MyPortal.gr
sms

Αθρόα προσέλευση καταγράφηκε στο τριήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων του Μετρό Θεσσαλονίκης που διοργάνωσε η Αττικό Μετρό ΑΕ από τις 15 έως τις 17 Ιουνίου 2018, με στόχο την ενημέρωση των Θεσσαλονικέων για τη μεγάλη πρόοδο και την εξοικείωσή τους με το μεγαλύτερο συγκοινωνιακό έργο υποδομής που υλοποιήθηκε ποτέ στην πόλη, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ.

Στη διάρκεια του τριημέρου διοργανώθηκαν ξεναγήσεις και επισκέψεις στους σταθμούς «Παπάφη», «25ης Μαρτίου» και «Αμαξοστάσιο», όπου οι πολίτες της Θεσσαλονίκης διαπίστωσαν τόσο την αλματώδη πρόοδο του έργου από το 2016 που επανεκκίνησε μέχρι σήμερα, όσο και τον αρχαιολογικό πλούτο ο οποίος αναδείχθηκε στη διάρκεια της κατασκευής του έργου μέσω των ανασκαφών, ενώ μεγάλη υπήρξε η συμμετοχή και στις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του τριημέρου.

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων, ο Πρόεδρος της Αττικό Μετρό Α.Ε., Καθηγητής, Γιάννης Α. Μυλόπουλος, δήλωσε: “Η σημερινή πρωτοβουλία «Μετρό Θεσσαλονίκης: Σταθμοί Πολιτισμού» κινείται σε τρείς κατευθύνσεις. Η πρώτη κατεύθυνση στοχεύει στο να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι οι πολίτες της Θεσσαλονίκης την πραγματική πρόοδο του έργου, του μεγαλύτερου αναπτυξιακού έργου που εκτελείται αυτή τη στιγμή στην πόλη. Την κατασκευαστική πρόοδο, την πιστή τήρηση και εφαρμογή του χρονοδιαγράμματος, με στόχο την παράδοση της βασικής γραμμής το 2020 και την επέκταση προς Καλαμαριά το 2021”.

Στη συνέχεια, ο κ. Μυλόπουλος παρουσίασε τα στοιχεία για την πρόοδο των εργασιών, γνωστοποιώντας ότι ως προς την κατασκευή της βασικής γραμμής, ολοκληρώθηκαν οι σήραγγες σε ποσοστό 100%, το οικονομικό αντικείμενο σε ποσοστό 59%, τα έργα Πολιτικού Μηχανικού σε σε ποσοστό 86%, τα αρχιτεκτονικά σε ποσοστό 58% και τα ηλεκτρομηχανολογικά σε ποσοστό 9%.

“Το έργο της κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης οδεύει προς το τέλος, όσο και αν κάποιοι δεν αντέχουν να το παραδεχθούν” τόνισε ο κ. Μυλόπουλος.

Παράλληλα, υπογράμμισε, ότι οι σιδηροτροχιές θα έχουν τοποθετηθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2019, το πρώτο τρένο θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη τον Φεβρουάριο του 2019, το Αμαξοστάσιο θα ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2019 και η δοκιμαστική λειτουργία του έργου θα ξεκινήσει στο τέλος του 2019.

Σχετικά με την αποσυμφόρηση των εργοταξιακών καταλήψεων ανέφερε την αποκατάσταση Μοναστηρίου από την Μιχαήλ Καλού έως την περιοχή της πλατείας Δημοκρατίας, στο ξενοδοχείο HollidayInn. Μέχρι το τέλος Ιουνίου 2018 προγραμματίζεται η αποκατάσταση της κυκλοφορίας προς τον Σιδηροδρομικό Σταθμό (προς δυτικά) με τρεις λωρίδες κυκλοφορίας. Στην ίδια περιοχή αποκαθίσταται και η αριστερή στροφή από την οδό Μοναστηρίου προς την οδό Λαγκαδά. Ακόμη, θα υπάρξει αποκατάσταση της οδού Εγνατίας στο Σιντριβάνι. Μέχρι τέλος Ιουνίου 2018 αποκαθίστανται οι τρεις λωρίδες προς τα ανατολικά και εντός του Ιουλίου 2018 αποκαθίστανται δυο λωρίδες προς τα δυτικά και θα αποκατασταθεί και η κεντρική νησίδα. Τέλος, θα υπάρξει αποκατάσταση της κυκλοφορίας στην οδό Σόλωνος μεταξύ της οδού 25ης Μαρτίου και του πάρκου Μηνά Πατρικίου. Είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται αυτή η σύνδεση, στα τέλη του 2018, μετά και την απομάκρυνση των ΤΒΜ (μετροπόντικα).

Σε ό,τι αφορά την πορεία του έργου κατασκευής του Μετρό στο μέλλον, ο κ. Μυλόπουλος, ανέφερε ότι “μετά και την αυτοψία των επικεφαλής της Επιτροπής Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την περασμένη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη – και σε πείσμα πολλών- ο δρόμος για τη χρηματοδότηση του έργου των επεκτάσεων από κοινοτικούς πόρους είναι ανοιχτός”.