Με μεικτά πρόσημα άνοιξαν οι ευρωπαϊκές αγορές

από Team MyPortal.gr
sms

Οι επενδυτές συνεχίζουν να σταθμίζουν τις προοπτικές μείωσης των επιτοκίων τον Ιούνιο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αφού δύο βασικοί παράγοντες χάραξης πολιτικής επισήμαναν αυτήν την προοπτική τη Δευτέρα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο γερμανικός DAX σημειώνει άνοδο 0,23% στις 18.820,03 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 διολισθαίνει κατά 0,05% στις 8.312,43 μονάδες, ακολουθώντας τον γαλλικό CAC ο οποίος υποχωρεί κατά 0,08% στις 8.125,42 μονάδες, ενώ το δείκτης του Μιλάνου FTSE MIB παρουσιάζει άνοδο 0,23% στις 34.837,25 μονάδες.

«Χάρη σε αυτή την αποπληθωριστική διαδικασία, ο πληθωρισμός συγκλίνει με σταθερό τρόπο στο στόχο μας για το 2%, και έτσι είναι ώριμη η ώρα τον Ιούνιο να χαλαρώσουμε τη νομισματική πολιτική και να αρχίσουμε να μειώνουμε τα επιτόκια»,  δήλωσε σε ομιλία του το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ  Όλι Ρεν,

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, δήλωσε σε  συνέντευξή του στους Financial Times, πως «εξαιρώντας τις μεγάλες εκπλήξεις, αυτή τη χρονική στιγμή υπάρχουν αρκετά όσα βλέπουμε για την άρση του ανώτατου επιπέδου περιορισμού».

Τα σχόλια ενισχύουν τις εικασίες ότι η ΕΚΤ μπορεί να προχωρήσει σε μειώσεις επιτοίων νωρίτερα από την Federal Reserve, η οποία έχει γίνει πιο προσεκτική στην αξιολόγηση της πορείας του πληθωρισμού.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο τη νύχτα της Δευτέρας καθώς η δυναμική επέστρεψε μετά το κλείσιμο των αγορών τη Δευτέρας. Εν τω μεταξύ, στην Ασία-Ειρηνικό, οι αγορές ήταν μικτές καθώς οι επενδυτές εξέτασαν τις προοπτικές για τα επιτόκια στις διεθνείς αγορές.