Mαρία Συρεγγέλα: “Στις ευρωεκλογές ζητάμε απο τους πολίτες ισχυρή εντολή”

από Team MyPortal.gr
sms

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Πλάκα

Για τους στόχους και πως θα πορευτεί η Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές αναφέρεται μιλώντας στην “Π” η γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος Μαρία Συρεγγέλα. “Μας ενδιαφέρει να εκλεγούν οι καλύτερες και οι καλύτεροι και όχι να μετατραπεί η εκλογική διαδικασία σε χαλαρή ψήφο. Κυρίως τώρα, που έχουμε μπροστά μας κρίσιμα εθνικά, αλλά και διεθνή θέματα να αντιμετωπίσουμε”, τονίσει και προσθέτει: “ζητάμε, λοιπόν, από τους πολίτες μια ισχυρή εντολή που θα μας επιτρέψει να ισχυροποιήσουμε τη θέση της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να στείλουμε στα έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μια ομάδα που θα μας κάνει υπερήφανες και υπερήφανος”.

Η γραμματέας της ΝΔ σχολιάζει την κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για πολιτικό αδιέξοδο ενώ επισημαίνει πως το ΠΑΣΟΚ δεν μοιάζει έτοιμο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να φερθεί (με όρους δημοσκοπήσεων) ως Αξιωματική Αντιπολίτευση.

 

Ακούω τον πρωθυπουργό και πολλά στελέχη σας να σημειώνουν πως οι ευρωεκλογές δεν είναι χαλαρή ψήφος, ούτε κάλπη διαμαρτυρίας. Σας ανησυχεί ότι μπορεί να εισπράξετε μήνυμα δυσαρέσκειας;

Για την Νέα Δημοκρατία, το κόμμα που πρωτοστάτησε για την ένταξη της χώρας μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, τα ευρωπαϊκά δρώμενα είναι διαχρονικά μία σοβαρή υπόθεση, ειδικά τα τελευταία χρόνια όπου αποδείχτηκε ο σημαντικός ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε πολλές περιπτώσεις. Πάρτε για παράδειγμα κ. Πλάκα τη διαχείριση της πανδημίας, το μεταναστευτικό ή και την ενεργειακή κρίση. Σε όλα αυτά η θεσμική, αλλά και η οικονομική συνεισφορά της ΕΕ ήταν καθοριστικής σημασίας. Όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες έχουν καταλάβει πλέον τη σπουδαιότητα του να μας εκπροσωπούν ικανοί άνθρωποι στις Βρυξέλλες. Με όλα αυτά κατά νου καταλαβαίνετε ότι μας ενδιαφέρει να εκλεγούν οι καλύτερες και οι καλύτεροι και όχι να μετατραπεί η εκλογική διαδικασία σε χαλαρή ψήφο. Κυρίως τώρα, που έχουμε μπροστά μας κρίσιμα εθνικά, αλλά και διεθνή θέματα να αντιμετωπίσουμε. Μη ξεχνάτε, επίσης, ότι ενδεικτικό της σπουδαιότητας που δίνουμε στις ευρωεκλογές είναι και το γεγονός ότι κάναμε νόμο του κράτους την Επιστολική Ψήφο για να μπορούν όλες και όλοι να ασκήσουν τα εκλογικά τους δικαιώματα.

 

Πού θέτετε τον πολιτικό πήχη στις 9 Ιουνίου ώστε, όπως ζητάτε, να βεβαιωθεί η πολιτική κυριαρχία της ΝΔ;

Δεν θέλω να μπω στη λογική της ποσοτικοποίησης. Προφανώς στοχεύουμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και είμαι της άποψης ότι οι πολίτες βλέπουν, κρίνουν και συγκρίνουν. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και φυσικά οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έδωσαν πολλές, γενναίες και επιτυχημένες μάχες τα τελευταία χρόνια στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Πολλές από τις μάχες αυτές, μάλιστα, τις έδωσαν μόνες και μόνοι όταν άλλοι ευρωβουλευτές προσπαθούσαν να λοιδορήσουν την Ελλάδα. Ζητάμε, λοιπόν, από τους πολίτες μια ισχυρή εντολή που θα μας επιτρέψει να ισχυροποιήσουμε τη θέση της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να στείλουμε στα έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μια ομάδα που θα μας κάνει υπερήφανες και υπερήφανος.

 

Πώς θα «γιορτάσετε» τα 50 χρόνια της ΝΔ. Πότε θα γίνει το συνέδριο και τι χαρακτηριστικά θα έχει;

Πρώτα από όλα, το 2024 συμπληρώνεται μισός αιώνας από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα. Το έτος αυτό ταυτίζεται και με τη συμπλήρωση 50 ετών από όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ίδρυσε την Νέα Δημοκρατία. Είναι λοιπόν για εμάς διπλή χαρά. Είναι, όμως, για εμένα προσωπικά και μια ιστορική ευθύνη το γεγονός ότι η θητεία μου ως γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος συμπίπτει με αυτό το γεγονός. Εκτός από την ιστορική ευθύνη, είναι και υψηλός ο συμβολισμός για εμένα, καθώς τα γενέθλια του κόμματος μας συμπίπτουν και με την εκλογή μου ως η πρώτη γυναίκα γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής. Σκοπεύουμε λοιπόν να διοργανώσουμε ένα μεγάλο επετειακό συνέδριο στην Αθήνα, το οποίο θα λάβει χώρα στις αρχές της άνοιξης και είστε, φυσικά, όλες και όλοι προσκεκλημένοι στη μεγάλη αυτή γιορτή. Σε λίγες ημέρες θα ανακοινώσουμε και τις σχετικές λεπτομέρειες.

 

 

Πώς κρίνετε τις εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ;

Δεν θα ήθελα να υπεισέλθω στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά σε αυτή τη στιγμή εσωστρέφειας που βιώνει το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Ωστόσο κ. Πλάκα, επειδή βρέθηκα πρόσφατα στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, όπου και απηύθυνα χαιρετισμό με την ιδιότητά μου ως γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, θα σας πω τι εισέπραξα. Η σημερινή κατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι το αποτέλεσμα του πολιτικού αδιεξόδου το οποίο ξεκίνησε επί Αλέξη Τσίπρα και το οποίο οδήγησε τη Κουμουνδούρου σε απανωτές ήττες και τον ίδιο σε παραίτηση. Το πολιτικό αυτό αδιέξοδο συνεχίζεται και επί προεδρίας Στέφανου Κασσελάκη. Έτσι στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είδαμε αφενός πολλή συζήτηση για τα πρόσωπα και όχι για τις πολιτικές και αφετέρου δεν ακούσαμε μια σοβαρή και αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση για τη διακυβέρνηση του τόπου. Για την ακρίβεια δεν ακούσαμε κουβέντα.

 

Είναι το ΠΑΣΟΚ πλέον ο κύριος αντίπαλος της ΝΔ;

Με όρους δημοσκοπήσεων θα σας έλεγα «ναι» κ. Πλάκα, όμως η πολιτική είναι κάτι περισσότερο από στατιστική και αριθμούς. Αυτό που βλέπουμε δεν είναι τόσο η άνοδος του ΠΑΣΟΚ, όσο η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ που οδηγεί τους ψηφοφόρους της Κεντροαριστεράς να αναζητήσουν τρόπο έκφρασης της ιδεολογίας τους. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το ΠΑΣΟΚ δεν μοιάζει έτοιμο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να φερθεί (με όρους δημοσκοπήσεων) ως Αξιωματική Αντιπολίτευση. Δείτε για παράδειγμα τη «ρετρό» -ας μου επιτραπεί η έκφραση- στάση του κ. Ανδρουλάκη στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, όπου δηλώνει πως το κόμμα του θα το καταψηφίσει την ώρα όπου υπάρχουν βουλευτές του που λένε πως δεν θα το καταψηφίσουν. Νομίζω πως οι πολίτες καταλαβαίνουν και όπως σας προανέφερα: βλέπουν, κρίνουν και συγκρίνουν. Όπως και να έχει η Νέα Δημοκρατία δεν επαναπαύεται -αντιθέτως βλέπει ως αντίπαλο τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών και προσπαθεί να βρει υπεύθυνες και αξιόπιστες λύσεις.

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, 2-3-2024)