Μ. Βορίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για σύσταση προανακριτικής για τα Τέμπη

από Team MyPortal.gr
sms

Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής για τα αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία των Τεμπών, με τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη και τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο να έχουν έντονη αντιπαράθεση.

Μόλις ο κ. Φάμελλος ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του, ο κ. Βορίδης πήρε τον λόγο ρωτώντας τον αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διατεθειμένος να καταθέσει πρόταση για σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης με σκοπό τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων, περιγράφοντας όμως συγκεκριμένα αδικήματα σε συγκεκριμένα πρόσωπα.

«Κάνατε εκτενή ανάλυση για τις ποινικές ευθύνες υπουργών. Κατάλαβα την πεποίθησή σας ότι υπάρχουν ενδείξεις για τέλεση ποινικών αδικημάτων. Αυτό κατάλαβα. Αυτό που δεν κατάλαβα είναι, εφόσον έχετε την πεποίθηση αυτή, θα καταθέσετε πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής; Να θυμίσω ότι πρόταση τέτοια δεν έχει κατατεθεί. Πρόταση που να συνδέει ανθρωποκτονίες και παρακώλυση συγκοινωνιών δεν έχει κατατεθεί στο Κοινοβούλιο. Η πρόταση αφορούσε ζητήματα για λογιστικά και οικονομικά ζητήματα της σύμβασης 717. Θέλω να μου το διευκρινίσετε: Είστε διαπρύσιος κήρυκας και μας εγκαλείτε για τη στάση μας επειδή δεν αναγνωρίζουμε ποινικές ευθύνες, από την άλλη θα καταθέσετε τέτοια πρόταση ή όχι;», είπε.

«Να σας πω εκ των προτέρων, στη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν, ότι δεν σας αναγνωρίζω το δικαίωμα να εκπροσωπείτε την κυβέρνηση που δεν ψηφίζετε τους νόμους της», απάντησε αρχικά ο κ. Φάμελλος, ο οποίος στη συνέχεια επί της ουσίας επιβεβαίωσε τις αναφορές του υπουργού: «Έχουμε πολιτικό δίλημμα. Θέτουμε το δίλημμα σε εσάς. Να πάρει απόφαση η Βουλή ομόφωνα και να πει “η Δικαιοσύνη να ελέγξει τα παραπτώματα των πολιτικών προσώπων”. Αντέχετε;».

«Κατάλαβα ότι από τη μία κρίνετε ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες, από την άλλη δεν θα καταθέσετε πρόταση. Αυτό να αξιολογηθεί ως στάση για να δούμε. Η πρόταση για σύσταση προανακριτικής έχει ζητήματα γιατί πρέπει να πείτε αδικήματα, να τα περιγράψετε, να πείτε συμπεριφορές, να περιγράψετε την αμέλεια. Δεν αναλαμβάνετε καν την ευθύνη προτάσεως αυτής», απάντησε με νόημα ο κ. Βορίδης.