Μ. Σχοινάς για Eurovision: Θα ζητήσω εξηγήσεις από την EBU για την απαγόρευση των σημαιών της ΕΕ

από Team MyPortal.gr
sms

«Έξω φρενών» εμφανίστηκε με την EBUκαι την απόφασή της να απαγορεύσει τις σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Eurovision o Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Ήταν ένα δώρο στους εχθρούς της Ευρώπης», δήλωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Είναι εξωφρενικό αυτό που έκανε η EBU», δήλωσε στο POLITICO μετά το πέρας του διαγωνισμού τραγουδιού που επισκιάστηκε από πολιτικές διαμάχες.

Ο επίτροπος δήλωσε ότι η απόφαση της EBU να αποκλείσει για «πρώτη φορά» σημαίες άλλες από αυτές των συμμετεχουσών χωρών ήταν άκαιρη δεδομένης της διεξαγωγής των ευρωπαϊκών εκλογών τον επόμενο μήνα και σε μια εποχή που χιλιάδες Γεωργιανοί διαδηλωτές συγκεντρώνονταν στους δρόμους της Τιφλίδας για να υποστηρίξουν τις δημοκρατικές αξίες που εκπροσωπεί η ΕΕ.

Εκπρόσωπος της Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν επέκρινε επίσης την κίνηση της EBU, λέγοντας: «Είναι σίγουρα λυπηρό να απαγορεύεται η σημαία που είναι η σημαία όλων των μελών της ΕΕ και άλλων μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης που συμμετέχουν στον διαγωνισμό και συχνά κυματίζει μαζί με τις εθνικές σημαίες σε δημόσια κτίρια».

«Δεν μπορώ να βρω τη λογική εξήγηση για το γιατί η EBU το κάνει αυτό. Και τι εξυπηρετεί αυτό;», συνέχισε ο κ. Σχοινάς για να προσθέσει πως «λιγότερο από ένα μήνα πριν από τις ευρωεκλογές, ποιος κερδίζει από την απαγόρευση της σημαίας της ΕΕ από τη Eurovision;» πρόσθεσε ο επίτροπος. «Μόνο οι ευρωσκεπτικιστές και οι εχθροί της Ευρώπης».

Εκπρόσωπος της EBU δήλωσε ότι η πολιτική για τις σημαίες της Eurovision φέτος ήταν «η ίδια όπως και το 2023», με τους οπαδούς να επιτρέπεται να φέρουν μόνο σημαίες των «συμμετεχουσών χωρών και τις σημαίες του Pride».

Πάντως, οι καταγραφές της περσινής εκδήλωσης δείχνουν ξεκάθαρα δεκάδες σημαίες της ΕΕ στο κοινό.

Ο Σχοινάς δήλωσε ότι θα θέσει το θέμα στη διοίκηση της EBU τη Δευτέρα. «Θα τους μιλήσω. Δεν θα το αφήσω να περάσει έτσι», δήλωσε. «Θα ζητήσω εξηγήσεις και διευκρινίσεις».