Λίβανος: Το Ισραήλ αρνείται ότι επιτέθηκε σε παρατηρητές του ΟΗΕ

από Team MyPortal.gr
sms

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν ότι δεν πραγματοποίησαν επίθεση σε όχημα παρατηρητών των Ηνωμένων Εθνών, στο νότιο Λίβανο, το Σάββατο.

«Σε αντίθεση με τις αναφορές, οι ισραηλινές δυνάμεις δεν έπληξαν όχημα UNIFIL στην περιοχή Ρμέις σήμερα το πρωί», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, σε ανάρτηση στο x, πρώην Twitter.

Τα λιβανικά μέσα ενημέρωσης και οι τοπικές αρχές ανέφεραν ότι τρεις παρατηρητές του ΟΗΕ και ένας μεταφραστής τραυματίστηκαν όταν ένα drone έξω από το Ρμέις.

Η ειρηνευτική αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο, γνωστή ως UNIFIL, είπε ότι μια οβίδα εξερράγη κοντά στους παρατηρητές καθώς εκτελούσαν περιπολία. Αποτελούν μέρος του Οργανισμού Εποπτείας Εκεχειρίας του ΟΗΕ που υποστηρίζει την UNIFIL.

«Η στόχευση ειρηνευτικών δυνάμεων είναι απαράδεκτη», δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNIFIL, Αντρέα Τενέντι.

Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής

Δύο πηγές από τις λιβανικές δυνάμεις ασφαλείας, γνωστοποίησαν στο Reuters, πως το Σάββατο, το Ισραήλ έπληξε όχημα που μετέφερε παρατηρητές των Ηνωμένων Εθνών, έξω από τη λιβανική μεθοριακή πόλη Ρμέις, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν παρατηρητές.

Το λιβανέζικο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων NNA, ανέφερε ότι τρεις παρατηρητές από την Αυστραλία, τη Χιλή και τη Νορβηγία και ένας Λιβανέζος μεταφραστής, τραυματίστηκαν στην επίθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο της UNIFIL.

Από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα τον Οκτώβριο, το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ, η οποία εδρεύει στον Λίβανο, ανταλλάσσουν τακτικά πυρά κατά μήκος των συνόρων.

«Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς όλους τους παράγοντες να σταματήσουν τις τρέχουσες έντονες ανταλλαγές πυρών προτού τραυματιστούν άσκοπα περισσότεροι άνθρωποι», δήλωσε ο Τενέντι της UNIFIL.