Λάζαρος Κυρίζογλου: «Οι δύο μεγάλοι στόχοι μου για την επόμενη θητεία»

από Team MyPortal.gr
sms

Συνέντευξη στην Ελένη Ζέρβα

Θα περίμενε κάποιος έχοντας απέναντί του έναν δήμαρχο, ο οποίος διοικεί επί είκοσι συναπτά έτη, να έχει ολοκληρώσει το έργο του και να δηλώνει έτοιμος να αποσυρθεί. Τι άλλο θα μπορούσε να κάνει εξάλλου, που δεν έκανε μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια; Η συζήτηση όμως με τον Δήμαρχο Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρο Κυρίζογλου, οδηγεί στο συμπέρασμα, ότι όσο ασχολείται κάποιος με τα κοινά, πόσο μάλλον όταν είναι «καπετάνιος», γνωρίζει καλά ότι οι ανάγκες των πολιτών και του τόπου στον οποίο δραστηριοποιείται δε σταματούν ποτέ, αντιθέτως αυξάνονται. Ο κ. Κυρίζογλου μιλώντας στην «Πολιτική» έκανε τον δικό του απολογισμό και μοιράστηκε το νέο του όραμα για τον δήμο τον οποίο διοικεί και θα διεκδικήσει εκ νέου στις 8 Οκτωβρίου του 2023.

 

Είκοσι χρόνια στον δημαρχιακό θώκο. Κάνοντας έναν απολογισμό των έργων σας, ποια είναι τα πιο σημαντικά που έχετε να παρουσιάσετε;

Συμπληρώθηκαν 20 χρόνια, από τότε που οι πολίτες των Αμπελοκήπων και 12 χρόνια από τότε που και οι πολίτες της Μενεμένης στον ενιαίο πλέον δήμο μας Αμπελοκήπων – Μενεμένης μας τίμησαν για πρώτη φορά και συνεχίζουν να μας τιμούν και να μας αναθέτουν την εντολή ευθύνης και καθήκοντος για τον τόπο μας, το Δήμο μας, που τιμάμε και αγαπάμε. Είμαστε η διοίκηση που βάλαμε την Παιδεία στην κορυφή. Κατασκευάσαμε 18 διδακτήρια (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια). Καταργήσαμε την διπλοβάρδια. Θεωρούμε υποχρέωσή μας τα παιδιά μας να στεγάζονται σε κτίρια κατά πρώτο λόγο ασφαλή και κατά δεύτερον σε κτίρια που να τους εμπνέουν και να τους ενθαρρύνουν στην μάθηση.

Επίσης με γνώμονα πάντα τις ανάγκες των δημοτών μας, σταθήκαμε καιστεκόμαστε δίπλα στον πολίτη με την ενίσχυση των κοινωνικοπρονοιακών δομών μας. Δημιουργήσαμε νέους χώρους για την στέγαση νέων κοινωνικών δομών. Λειτουργήσαμε Κέντρο Κοινότητας στη Μενεμένηκαι Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά. Επίσης λειτουργήσαμε Κοινωνικό Παντοπωλείο και Φαρμακείο.Προχωρήσαμε στη δημιουργία αθλητικών υποδομών, με σκοπό την ανάπτυξη του μαζικού και ερασιτεχνικού αθλητισμού. Ολοκληρώσαμε την κατασκευή του Δημοτικού Σταδίου Αμπελοκήπων «Κωνσταντίνος Καραμανλής». Κατασκευάσαμε το Κλειστό Προπονητήριο Στίβου «Αναστασία Κελεσίδου». Γήπεδα ποδοσφαίρου «Απόστολος Αστρεινίδης» και «Κωνσταντίνος Μιγκοτζίδης». Γήπεδα τένις, γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ 5×5, «Βασιλική Μαυρουδάκη». Κατασκευή ενός κλειστού σχολικού γυμναστήριου στον αύλειο χώρο του μεγαλύτερου σχολικού συγκροτήματος ( 2ο Λύκειο, το 1ο και 2ο Γυμνάσιο Αμπελοκήπων και το ΕΠΑΛ Αμπελοκήπων). στο τέρμα της οδού Πλαστήρα.Ολοκληρώθηκε και η κατασκευή του νέου κλειστού σχολικού γυμναστηρίου (Μαραθώνος-Γ. Γεννηματά) για τις ανάγκες των 7ου Δημοτικού, 3ου Γυμνασίου και Εσπερινού Γυμνάσιου Αμπελοκήπων. Δυο γήπεδα τένις (πάρκο Αγίου Παντελεήμονα) και (οδού Δενδροποτάμου). Δυο σύγχρονα υπαίθρια Roller skate park ή αλλιώς πάρκο για πατίνια στην οδός Γεννηματά στους Αμπελόκηπους, ολική ανακαίνιση) και  εντός του πρ. Στρατοπέδου «Μέγας Αλέξανδρος» (νέα κατασκευή). Κατασκευάσαμε γήπεδο Beach Volley.

Επίσης επι θητείας μας παραχωρήθηκαν στο δήμο 161.000 τ.μ. από το Στρατόπεδο «Μέγας Αλέξανδρος» και κατασκευάσθηκε η υπόγεια οδός Μενεμένης και πεζοδιάβασης (Μοναστηρίου – Έλλης Αλεξίου- Αγίας Παρασκευής και αντιστρόφως). Ολοκληρώθηκε η κατασκευή και τουΚόμβου Κ-16 (Λαχαναγοράς) στη Δυτική Περιφερειακή οδό. Οι παρεμβάσεις και οι πιέσεις μας ήταν αποτελεσματικές. Λύθηκαν σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα της Δυτικής Θεσσαλονίκης.Αστική ανάπλαση και Αναβάθμιση Ζώνης Πρασίνου της περιοχής Εργατικών Κατοικιών (πράσινο, άθληση, αναψυχή).

Νέα μεγάλα έργα, με διασφαλισμένη χρηματοδότηση, πρόκειται να εκτελεσθούν: Ολοκλήρωση «Καραπάντσειου Πολιτιστικού Κέντρου», αναπλάσεις Δενδροποτάμου, Βοσπόρου, χώρου  έναντι GrandHotel, οδών Ελευθερίου Βενιζέλου και Φιλιππουπόλεως, νησίδας 28ης Οκτωβρίου.

Αντικατάσταση δημοτικού φωτισμού με led. Αντικατάσταση μεταλλικής πεζογέφυρας ΟΣΕ στην οδό Λ. Καλλιθέας. Η ανάπλαση των οδών Μεγάλου Αλεξάνδρου (από Φιλιππουπόλεως έως Πλ. Επταλόφου) και Γ.Χαλκίδη (μονοδρόμηση, διαπλάτυνση πεζοδρομίων).

 

Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι οι πολίτες σας εμπιστεύονται κάθε φορά με την ψήφο τους;

Διοικήσαμε και διοικούμε το Δήμο ως Δημοτική Αρχή όλων των κατοίκων του Δήμου, χωρίς εξαιρέσεις, με δικαιοσύνη, με νομιμότητα, με κοινωνική ευαισθησία. Έχουμε πρόγραμμα, όραμα και στοχεύουμε συγκεκριμένα για το μέλλον. Προχωράμε με βάση τις προγραμματικές θέσεις μας με  συγκεκριμένες δράσεις και έργα. Εμείς δεν μένουμε στα λόγια αλλά κάνουμε πράξη το πρόγραμμά μας. Αφοσιωμένοι στην αποστολή μας προχωράμε μπροστά υπεύθυνα και σταθερά, εφαρμόζοντας μια πολιτική ανεξάρτητη, αγωνιστική, διαφανή, αποφασιστική και αποτελεσματική, γιατί ο τόπος και οι πολίτες την αξίζουν. Η συνέπεια λόγων και έργων είναι για μας αδιαπραγμάτευτη αρχή. Έντιμοι, συνεπείς, ειλικρινείς και που πραγματικά αγωνίζονται για να τιμήσουν τη στήριξη και την εμπιστοσύνη των συμπολιτών τους. Πραγματοποιήσαμε σημαντικό έργο, το οποίο δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προβολή. Το αποτέλεσμα της δικής μας δουλειάς το ζουν καθημερινά οι συνδημότες μας. Γιατί εμείς κινούμαστε στο επίπεδο της ουσίας και όχι της επικοινωνίας και των εντυπώσεων.

 

Θα είστε εκ νέου υποψήφιος. Τι θα κάνετε στην επόμενη θητεία σας, εφόσον εκλεγείτε που δεν κάνατε αυτά τα είκοσι χρόνια;

Nαι θα είμαι εκ νέου υποψήφιος Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης.  Έχουμε πρόγραμμα και σχέδιο για την επόμενη θητεία το οποίο δεν μπορώ να αναλύσω ολοκληρωμένα σε μια συνέντευξη. Μπορώ όμως να αναφερθώ σε δυο πολύ σημαντικά έργα: Το πρώτο είναι η συνέχιση της χρηματοδότησης από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) μελετών και εκτέλεσης έργων προστασίας και ανάπλασης του δυτικού θαλασσίου μετώπου του Θερμαϊκού κόλπου στα όρια των δήμων Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Δέλτα. Επίσης η περαιτέρω αξιοποίηση του πρ. Στρατοπέδου «Μέγας Αλέξανδρος» για χρήσεις κοινής ωφέλειας (πολιτισμός, αθλητισμός, αναψυχή, πράσινο), σύμφωνα με το εγκεκριμένο ΓΠΣ και το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιό του, το οποίο εκπονήσαμε. Δημιουργία πάρκου για τον πολιτισμό της Διατροφής και κατασκευή του Κολυμβητηρίου.

 

Ενδιαφέρεστε να διεκδικήσετε την προεδρεία της ΚΕΔΕ;

Φυσικά ναι. Ωστόσο διευκρινίζω ότι η επιδίωξη για εκλογή μου οφείλεται στο μεγάλο ενδιαφέρον και την αγάπη μου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι όμως ακόμη νωρίς για να μιλήσουμε για τις εκλογές της ΚΕΔΕ.

 

Η απόφαση του ΣτΕ, που χαρακτήρισε παράνομη την τροπολογία που έδινε αρμοδιότητες στις οικονομικές επιτροπές των δήμων τι προβλήματα πιστεύετε ότι θα δημιουργήσει;

Ήδη η νομοθεσία εναρμονίσθηκε με τις επιταγές της απόφασης της Ολ. ΣτΕ. Κατά συνέπεια δεν πρόκειται να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα. Ωστόσο, αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα λειτουργησιμότητας, θα χρειασθεί νέα νομοθετική ρύθμιση. Και πάντως ο χρόνος που απομένει μέχρι τις επόμενες δημοτικές εκλογές (8.10.2023) είναι λίγος.

 

Οι πολίτες ζητάνε από εσάς να ικανοποιήσετε διάφορα αιτήματα, που έχουν. Εσείς τι θα ζητούσατε από τους δημότες σας;

Δηλαδή κατά το «παράπονα στο δήμαρχο», τα «παράπονα του δημάρχου». Δυο είναι τα πάγια αιτήματά μου. Το πρώτο είναι ότι ζητώ από τους Δημότες μου να είναι ενεργοί στις εθελοντικές αιμοδοσίες τις οποίες διοργανώνουμε για τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Ζητούμε από τους πολίτες μας να γίνουνεθελοντές αιμοδότες, με την έμπρακτη συμβολή τους ενισχύεται η Δημοτική Τράπεζα Αίματος, ώστε να μπορεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες σε αίμα. Δεύτερο αίτημά μου είναι να σέβονται το δημόσιο χώρο, να μην καταστρέφουν και να προστατεύουντο Περιβάλλον και να τηρούν τον Κανονισμό Καθαριότητας. Εμείς ως Δήμος κάνουμε τα μέγιστα. Περιμένουμε και από τους Δημότες μας, να αγαπούν, να σέβονται και να φροντίζουν και αυτοί το κοινό μας σπίτι, τον Δήμο μας.

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, 28-1-2023)