Λ. Αλεξανδρίδης: «Η αύξηση των δημοτικών τελών ήταν αναγκαία για τη βιωσιμότητα του δήμου μας»

από Team MyPortal.gr
sms

Συνέντευξη στη Χρύσα Κυριακού

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δεύτερος μεγαλύτερος δήμος της Θεσσαλονίκης, μιλά στην «Π» ο νέος δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου, Λευτέρης Αλεξανδρίδης τονίζοντας ότι από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του εστίασε στην αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του Δήμου, καθώς όπως λέει για να λειτουργήσει σωστά ένας δήμος και να είναι αποτελεσματικός στην εξυπηρέτηση των δημοτών, θα πρέπει οι υπηρεσίες του να είναι οργανωμένες και να διαθέτουν εξειδικευμένο προσωπικό. Ο κ. Αλεξανδρίδης αιτιολογεί την αύξηση των δημοτικών τελών που αγγίζει το 35% ενώ αναφέρεται και στις προτεραιότητες που έχει θέσει ως νέα δημοτική αρχή.

κ. Αλεξανδρίδη, ποιο ήταν το πρώτο μεγάλο πρόβλημα με τα οποίο ασχοληθήκατε από την ημέρα που αναλάβετε τα ηνία του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου;

Για να λειτουργήσει σωστά ένας δήμος και να είναι αποτελεσματικός στην εξυπηρέτηση των δημοτών, θα πρέπει οι υπηρεσίες του να είναι οργανωμένες και να διαθέτουν εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο να μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και να επιλύει έγκαιρα κάθε ζήτημα. Για το λόγο αυτό από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μου εστιάστηκα στην αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου καθώς και στη δημιουργία όλων των προϋποθέσεων για τον κατάλληλο συντονισμό αυτών, αφού διαπίστωσα ότι υπήρχε έλλειμμα σε αυτόν τον τομέα. Παρεμφερές σημαντικό πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι σήμερα οι υπηρεσίες του δήμου μας στεγάζονται σε διάσπαρτα σημεία και αρκετές από αυτές σε κτίρια που δεν είναι κατάλληλα, ώστε να τα προσεγγίζουν με ευκολία και να εξυπηρετούνται επαρκώς οι πολίτες. Αυτό πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει. Στόχος μου είναι οι δημοτικές υπηρεσίες να στεγαστούν, αν είναι δυνατόν, στο ίδιο ή έστω σε γειτονικά μεταξύ τους κτίρια, με αποτέλεσμα να εξυπηρετούνται με τη μεγαλύτερη δυνατή ευκολία οι πολίτες.

«Αναγκαστήκατε» να προχωρήσετε σε αύξηση των δημοτικών τελών κατά 35%, μια απόφαση, την οποία χαρακτηρίσατε μονόδρομο, καθώς όπως αναφέρατε «το αποθεματικό των ανταποδοτικών τελών του δήμου βρίσκεται, δυστυχώς, σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, απότοκο της κακοδιαχείρισης των προηγούμενων ετών και θα πρέπει να προχωρήσουν πολλά έργα». Ποια είναι τα έργα αυτά τα οποία προγραμματίζετε να υλοποιήσετε τα επόμενα χρόνια;

Η αύξηση των ανταποδοτικών τελών αποτελούσε, δυστυχώς, μία αναγκαιότητα ακόμα και για τη βιωσιμότητα του δήμου μας, από τη στιγμή που αυξήθηκε κατακόρυφα, με απόφαση της κεντρικής εξουσίας, το κόστος για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Αναφέρομαι στην επιβολή του τέλους ταφής απορριμμάτων αλλά και στα κόστη προς τους φορείς που διαχειρίζονται τα απορρίμματα. Και τα δύο αυτά ζητήματα δημιούργησαν ένα μεγάλο πρόβλημα για όλους τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Για το δικό μας δήμο αυτό το αυξημένο κόστος ισούται με περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ, ένα ποσό πάρα πολύ υψηλό, στο οποίο καλούμαστε να ανταποκριθούμε. Από τα έσοδα που θα προκύψουν από το συγκεκριμένο ανταποδοτικό τέλος, θα προχωρήσουμε στην επέκταση αλλά και στη βελτίωση του υπάρχοντος δικτύου ηλεκτροφωτισμού, ώστε να αισθάνονται ασφάλεια οι πολίτες σε κάθε γειτονιά καθώς και στην ενίσχυση και επέκταση του προγράμματος ανακύκλωσης στο δήμο μας. Το τελευταίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού περισσότερη ανακύκλωση θα σημαίνει ότι θα είναι μικρότερο για εμάς το κόστος για την ταφή των απορριμμάτων και κατά συνέπεια θα δίνουμε λιγότερα χρήματα στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.

Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας;

Έχουμε το ευτύχημα να βρισκόμαστε στη διοίκηση ενός δήμου, του οποίου το σημαντικότερο πλεονέκτημα είναι ότι διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς νέων σε ηλικία ανθρώπων σε ολόκληρη τη χώρα. Μάλιστα, με τη συνεχόμενη ανοικοδόμηση και την εγκατάσταση νέων ζευγαριών, ο πληθυσμός της νεολαίας μας ολοένα και αυξάνεται. Πρώτος, λοιπόν, στόχος για εμάς είναι να δημιουργήσουμε όλες τις προϋποθέσεις, ώστε η νεολαία μας, τα παιδιά μας, να κάνουν μάθημα σε κατάλληλα και επαρκή σχολεία, να αθλούνται σε κατάλληλους χώρους και να απολαμβάνουν το παιχνίδι τους ή τις συναντήσεις τους με συνομηλίκους τους σε υψηλών προδιαγραφών πάρκα και παιδικές χαρές. Κατά συνέπεια στις πρώτες προτεραιότητές μας περιλαμβάνεται η κατασκευή νέων σχολικών κτιρίων και η συντήρηση των υπαρχόντων σχολείων καθώς και η δημιουργία νέων πάρκων και παιδικών χαρών, με παράλληλη βελτίωση όλων των υφισταμένων. Στο ίδιο πλαίσιο, θα προχωρήσουμε και στην κατασκευή νέων, σύγχρονων προδιαγραφών αθλητικών εγκαταστάσεων καθώς και στη βελτίωση αυτών που ήδη διαθέτουμε. Μεγάλο «στοίχημά» μας είναι η κατασκευή σταδίου και κολυμβητηρίου στην περιοχή Άνωθεν του Περιφερειακού. Πρόκειται για ένα έργο – «φάντασμα» εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια και θα αποτελέσει ανάσα για τους αθλητές από ολόκληρη τη δυτική Θεσσαλονίκη.

Ο δήμος είναι ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένος και έχει τη χαμηλότερη αναλογία πρασίνου ανά πολίτη σε ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Πως θα αντιμετωπίσετε το πρόβλημα;

Είναι γεγονός ότι η έλλειψη επαρκούς πρασίνου αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα για το δήμο Κορδελιού – Ευόσμου. Στα περισσότερα σημεία του είναι ιδιαίτερα πυκνοδομημένος και όταν διαμορφώθηκε, δυστυχώς, δεν υπήρξε η πρόβλεψη για τη δημιουργία ικανού αριθμού χώρων πρασίνου. Το αποτέλεσμα είναι σήμερα να διαθέτει ο τόπος μας τη χαμηλότερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο. Η ύπαρξη μεγάλων ή και μικρότερων εστιών πρασίνου είναι ιδιαίτερα σημαντική, όχι μόνο για λόγους καλαισθησίας αλλά και κυρίως για την υγεία όλων των δημοτών. Έχουμε σχεδιάσει και θα υλοποιήσουμε ένα εκτενές πρόγραμμα δενδροφυτεύσεων σε όλο το δήμο μας, ώστε να ‘‘πρασινίσουμε’’ την κάθε γειτονιά. Παράλληλα, θα προχωρήσουμε στην αντικατάσταση με νέα και υγιή δέντρα, όσων σήμερα είναι ξερά ή άρρωστα. Η αντικατάσταση θα γίνει με τη συνδρομή εξειδικευμένων επιστημόνων, ώστε κάθε βήμα να γίνεται με απόλυτο σεβασμό προς το περιβάλλον. Στο ίδιο πλαίσιο θα προχωρήσουμε και στην κατασκευή πάρκων – «τσέπης» ευρωπαϊκών προδιαγραφών», όπου αυτό είναι εφικτό.

Ένα σοβαρό πρόβλημα που παρατηρείται στον δήμο είναι η έλλειψη χώρων στάθμευσης. Ποια είναι η εξέλιξη του υπόγειου πάρκινγκ της πλατείας Ελευθερίας στο Ελευθέριο Κορδελιό;

Το κλειστό πάρκινγκ στο Κορδελιό είναι μία υπόθεση που δεν περιποιεί τιμή στο δήμο μας. Αν και κατασκευάστηκε για να δώσει ‘‘ανάσα’’ στο οξύ κυκλοφοριακό πρόβλημα της περιοχής, εξαιτίας παλινωδιών και ολιγωριών προηγούμενων διοικήσεων παραμένει κλειστό εδώ και περίπου 15 χρόνια. Αντί να αποτελεί ένα ιδιαίτερα χρήσιμο και λειτουργικό έργο για όλους τους κατοίκους τους Ελευθερίου – Κορδελιού αλλά και για τους επισκέπτες, έχει αφεθεί να ρημάζει στη φθορά του χρόνου. Έχω προσωπικά δεσμευτεί ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο της θητείας μας το υπόγειο πάρκινγκ στο Κορδελιό θα ανοίξει και θα παραδοθεί για χρήση στους πολίτες. Ύπαρξη περισσότερων χώρων στάθμευσης σημαίνει μείωση του κυκλοφοριακού προβλήματος, απαλοιφή των δυσκολιών που δημιουργούν τα διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα και αναμφισβήτητα τόνωση της τοπικής αγοράς, αφού η ευκολότερη στάθμευση θα φέρει και περισσότερους επισκέπτες.