Κυβερνοεπιθέσεις. Το πλέον σύγχρονο έγκλημα

από Team MyPortal.gr
sms

Της Αρχοντούλας Τσιλικιώτη

 

Αρχές τις προηγούμενης εβδομάδας η χώρα δέχεται μια από τις μεγαλύτερες κυβερνοεπιθέσεις στην πρεμιέρα των ενδοσχολικών εξετάσεων.  Η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων προσωρινά καταρρέει, τόσο την πρώτη, όσο και τη δεύτερη ημέρα λειτουργίας της. Η πλατφόρμα trapeza.iep.edu.gr δέχθηκε 165 εκατομμύρια χτυπήματα από 114 χώρες. Οι εξετάσεις εν τέλει διεξήχθησαν. Το πρόβλημα που προκύπτει ωστόσο από την εν λόγω επίθεση είναι βαθύτερο. Η κατάρρευση της πλατφόρμας απλώς αποτέλεσε αφορμή για την ανάδειξη του προβλήματος της κυβερνοασφάλειας στην κορυφή του δημόσιου διαλόγου.  Η ΕΔΥΤΕ σε επίσημη ανακοίνωση της αναφέρει την Τράπεζα Θεμάτων ως «ένα μόνο σε σύνολο εκατοντάδων χιλιάδων πιθανών στόχων».

Παγκόσμια έξαρση για το 2023

Τα στατιστικά του τμήματος έρευνας της Check Point Software Technologies δείχνουν να συμφωνούν παρουσιάζοντας μια αύξηση ύψους 7% στις κυβερνοεπιθέσεις παγκοσμίως για  το πρώτο τρίμηνο του 2023.

«Όσο αυξάνονται οι χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο αυξάνεται το ηλεκτρονικό εμπόριο αναφορικά με την εξυπηρέτηση πελατών και εύρεσης της βέλτιστης τιμής, όσο αυξάνεται η ψηφιοποίηση των κυβερνητικών διαδικασιών για τη γραφειοκρατία και τη μείωση κόστους, τόσο θα αυξάνονται και οι κυβερνοεπιθέσεις», αναφέρει ο Αθανάσιος Μποζίνης, κυβερνο- βιο–διεθνολόγος και Επίκουρος Καθηγητή του τμήματος «Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών» (ΔΕΣ) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.«Γιατί είναι πλέον το σύγχρονο έγκλημα. Και οι εγκληματίες όσον αφορά τη χρήση των νέων τεχνολογιών είναι πάντοτε ένα βήμα μπροστά από τους νομοθέτες, οι οποίοι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε πρόβλημα δημιουργείται», επισημαίνει.

Στόχος η κοινωνική αναστάτωση και το «πολιτικό κόστος»

Σύμφωνα με τον κ. Μποζίνη η επίθεση της Τράπεζας Θεμάτων αποσκοπούσε στο λεγόμενο «πολιτικό κόστος» και στην κοινωνική αναστάτωση με το χρονικό πλαίσιο της επίθεσης (μόλις ένα μήνα πριν τις κοινοβουλευτικές εκλογές) να μην είναι τυχαίο.«Υπάρχουν ορισμένες χρονικές συγκυρίες οι οποίες γίνονται οι συγκεκριμένες κυβερνοεπιθέσεις. Δεν έγινε μια κυβερνοεπίθεση σε μια πολυεθνική επιχείρηση ή σε κάποια εταιρεία, έτσι ώστε  να υπάρξουν επιχειρηματικές επιπτώσεις, αλλά στο Υπουργείο Παιδείας, πράγμα που συνεπάγεται εθνικές επιπτώσεις πάνω σε θέματα κρίσιμων υποδομών», τονίζει.

Τα επόμενα σενάρια

Πολλοί ήταν αυτοί που εξέφρασαν τον φόβο ότι επόμενος στόχος των κυβερνοεπιθέσεων αποτελούσαν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις. Ωστόσο κατά τη δεύτερη εβδομάδα διεξαγωγής τους η διαδικασία φαίνεται να βαίνει ομαλώς. Ο κ. Μποζίνης θεωρεί τις ίδιες τις Εθνικές Εκλογές της 25ης Ιουνίου πιθανότερο στόχο. «Μπορεί να γίνει και στις πανελλαδικές, αλλά μπορεί να γίνει πολύ περισσότερο και μια νέα κυβερνοεπίθεση κατά τη διάρκεια των εθνικών εκλογών όποτε και αντιμετωπίζουμε νέες πιθανότητες υβριδικών απειλών. Πρέπει η Ελλάδα να είναι πάρα πολύ προσεκτική και θωρακισμένη».

«Δεν πρέπει να μείνουμε στο ποιος έδωσε την εντολή»

Η επίθεση στην Τράπεζα Θεμάτων ήταν μια επίθεση κατανεμημένης άρνησης υπηρεσίας (DDoS) η οποία στοχεύει τοποθεσίες web και διακομιστές, διακόπτοντας τις υπηρεσίες δικτύου. Η επίθεση φέρεται να διενεργήθηκε κατόπιν αγοράς συμβολαίου επίθεσης από το darkweb. Ωστόσο για τον κ. Μποζίνη «δεν πρέπει να μείνουμε στο ποιος έδωσε την εντολή, στο ποιος είναι ο τεχνολογικός, ο ηθικός αυτουργός». «Αυτή η επίθεση πρέπει να γίνει η αρχή μιας ψηφιακής θωράκισης ενόψει των νέων υβριδικών απειλών που θα αντιμετωπιστούν από δω και πέρα. Γιατί η συγκεκριμένη επίθεση έδειξε ότι στον κυβερνοχώρο δεν υπάρχουν ούτε σύνορα, ούτε χρόνος,  ο εχθρός είναι πλέον παγκόσμιος και ψηφιακός. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να δεχθεί επίθεση το κράτος και οι ειδικές υποδομές του», καταλήγει.