Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα συγκλίνει σταθερά με την Ευρώπη – Δεν θα ξαναγυρίσουμε πίσω (vid)

από Team MyPortal.gr
sms

Σφοδρή κριτική εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και κατά του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή. Χαρακτήρισε «επικίνδυνη αφέλεια» τα όσα είπε ο Στέφανος Κασσελάκης αναφορικά με την Χαμάς και εν συνεχεία τα «μάζεψε» εν μέσω αντιδράσεων. «Δεν υπάρχουν «ντεμέκ» τρομοκρατικές οργανώσεις», ξεκαθάρισε ο ΚυρΜητσοτάκης. Στρέφοντας τα βέλη του στο ΠΑΣΟΚ, ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα αφήνει πίσω οριστικά την εποχή της χρεοκοπίας».

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε να δίνει απαντήσεις στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για την ακρίβεια. Απαντώντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για τα σχόλια του που αφορούσαν τα παπούτσια της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε «εσείς μας δώσατε την ιδέα με τα παπούτσια με πράσινο ήλιο. Αν σήμερα όμως έπρεπε να σχεδιάσω ένα παπούτσι για το ΠΑΣΟΚ του 20-24 θα ήταν παπούτσι με ήλιο αλλά με ροζ ήλιο. Όσα λέτε είναι τα ίδια που λέει και ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Μια οικονομία, που αναπτύσσεται με ρυθμούς υπερδιπλάσιους της ευρωζώνης, συγκλίνει ή αποκλίνει από την Ευρώπη;» είπε, αναφερόμενος επίσης στα επιτόκια, στις εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών, την ανεργία.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στα διεθνή μέσα οικονομικού περιεχομένου, που χαιρετίζουν την οικονομική πρόοδο της Ελλάδας. Ακόμα, σημείωσε ότι η κυβέρνηση έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αποφάσεις της Ευρώπης, όταν διαπραγματεύτηκε το Ταμείο Ανάκαμψης, παίζοντας ουσιαστικό ρόλο στην Ευρώπη.

«Μας είπατε ότι η Ελλάδα αποκλίνει από την Ευρώπη. Αυτή είναι η βασική σας επιχειρηματολογία ότι κινούμαστε μακριά από την ΕΕ. Μια οικονομία όμως που αναπτύσσεται με ρυθμούς υπερδιπλάσιους από την Ευρώπη συγκλίνει ή αποκλίνει από την ΕΕ. Μια χώρα της οποίας τα επιτόκια δανεισμού πέφτουν με μεγάλη ταχύτητα, προσεγγίζοντας της Ισπανίας και Πορτογαλίας συγκλίνει ή αποκλίνει; Μια χώρα που καταφέραμε το 50% του ΑΕΠ να είναι εξαγωγές, συγκλίνει ή αποκλίνει;« είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Μια οικονομία που μειώνουμε την ανεργία στο 10% ενώ το παραλάβαμε στο 17% συγκλίνει ή αποκλίνει; Όταν όλα τα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ χαιρετίζουν τη μεγάλη οικονομική πρόοδο συνιστά σύγκλιση ή απόκλιση; Εμείς που όπως λέτε αποκλίνουμε από την ΕΕ, παίξαμε σημαντικό ρόλο σε κρίσιμες αποφάσεις της ΕΕ; Διαπραγματευτήκαμε το Ταμείο Ανάκαμψης και φέραμε 36 δισ. ευρώ στην χώρα».

Απευθυνόμενος στη Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε ότι «σεβόμαστε το αποτέλεσμα των εκλογών. Η γεωγραφία της Βουλής, δεν την υφαρπάξαμε από τους Έλληνες πολίτες»  επιρρίπτοντας την κατηγορία της εξαπάτησης των ψηφοφόρων στην πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, στις δεύτερες εθνικές εκλογές του 2023, που έγιναν με λίστα, καθώς άλλαξε τη σειρά των βουλευτών, με αποτέλεσμα να προκαλέσει αντιδράσεις.

Εν συνεχεία είπε προς την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας: «Επιμένετε να επιστρέφετε στο τόπο εγκλήματος του πρώτου εξαμήνου 2015. Ο κ. Ολάντ ήταν από εκείνους που επιχείρησαν να διορθώσουν τους δικούς σας τραγικούς χειρισμούς» και πρόσθεσε: «Επωμιστήκαμε τότε το πολιτικό κόστος για να διορθώσουμε τα λάθη των Τσίπρα – Βαρουφάκη. Μας λέτε με πολύ πάθος πως εσείς δημοκρατικά εκπροσωπείτε τους πολίτες, θυμάμαι όμως ότι εσείς περιφρονήσατε τους δικούς σας ψηφοφόρους και αλλάξατε την σειρά εκλογής των υποψηφίων σας.»

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η χώρες όπως η Ελλάδα έπαιξαν ρόλο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχει ευρωπαϊκή πολιτική φύλαξης των συνόρων και για το μεταναστευτικό, ενώ για τα θέματα του Κράτους Δικαίου, ανέφερε ότι η Ελλάδα συγκλίνει με την Ευρώπη και αυτό το επιβεβαιώνουν τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ.

Συγκλίνουμε με την Ευρώπη στο κύρος

Δεν υπάρχουν μαζικές συνταγές, υπογράμμισε και με αφορμή τις ευρωεκλογές σημείωσε για το θέμα της σύγκλισης της Ελλάδας με την Ευρώπη και τόνισε ότι Ιρλανδία και Πορτογαλία μπήκαν πιο φτωχές στην ΕΕ και τα πήγαν πολύ καλύτερα από τη χώρα μας, διότι χάσαμε τη δεκαετία του 1980 με την πολιτική του ΠΑΣΟΚ.

«Να θυμηθώ τον κ. Παπανδρέου ότι έταζε 2 δισ. ευρώ και μετά πήγε το Καστελόριζο και μας έβαλε στα μνημόνια; Εμείς κάνουμε την κριτική μας. Η κρίση ήταν πολύ βαθιά κι αν νομίζει κάποιος ότι από το 67% θα φτάσουμε στο 100% σε δύο χρόνια, να έρθει να μου το υποδείξει. Τώρα, σημείωσε έχουμε συγκλίνει με την Ευρώπη στο κύρος, χάρη στη νέα κυβέρνηση, τόνισε.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ακόμα ότι «η προσπάθεια μας να συγκλίνουμε με την Ευρώπη σε όλους τους δείκτες και κυρίως στο κατά κεφαλήν εισόδημα είναι μεγάλες. Μιας και μιλάμε για την ιστορία της ευρωπαϊκής σύγκλισης και έχουμε ευρωεκλογές και πρέπει να θυμόμαστε κάποια πράγματα και είστε υπερήφανος και την παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου να σας θυμίσω ότι το δικό σας κόμμα φώναζε “ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο” όταν ο Καραμανλής έβαζε την Ελλάδα στην Ευρώπη. Σε λίγο κ. Ανδρουλάκη θα μας λέτε ότι η Ευρώπη  είναι ίσον με ΠΑΣΟΚ»

Απευθυνόμενος στον Σωκράτη Φάμελλο σχολίασε τις αναφορές του για την πολιτική της κυβέρνησης λέγοντας πως ευνοεί τους λίγους και οι φοροαπαλλαγές αφορούσαν τους λίγους και όχι τους πολλούς.

«Ας τα θυμίσουμε: μείωση ασφαλιστικών εισφορών 4,4%. Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης που ο ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε. Μείωση ΕΝΦΙΑ 35% για όλους. Όλα αυτά αφορούν πλούσιους ή κάθε Έλληνα πολίτη. Αύξηση του επιδόματος γέννησης. Κατάργηση φόρου γονικών παροχών. Αφορούν όλους τους Έλληνες αυτά ή μόνο πλούσιους; Μείωση φορολόγησης επιχειρήσεων από το 29 στο 22%. Έχετε μεγάλο ενδιαφέρον για την φορολόγηση μερισμάτων. Από τότε που μειώσαμε τον φόρο στα μερίσματα εισπράξαμε περισσότερα έσοδα», τόνισε.

Υπογράμμισε ότι «οι πρόσθετοι φόροι είναι ακριβώς αυτοί που μας επέτρεψαν να αυξήσουμε τους πόρους στην Υγεία και να αυξήσουμε μισθούς Δημοσίων Υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια. Να μπορέσουμε να επενδύσουμε περισσότερο στις ΕΔ στην Παιδεία, μόνιμες προσλήψεις να κάνουμε ουσιαστική πολιτική για την οικογένεια».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «όλα αυτά έγιναν από το πλεόνασμα της ανάπτυξης. Η τήρηση όμως των δημοσιονομικών στόχων σε μια Ευρώπη που αλλάζει είναι μη διαπραγματεύσιμη για την κυβέρνηση μας. Η χώρα έχει καταφέρει να συγκλίνει στην Ευρώπη πρωτίστως στο κύρος της. Και πρέπει να είναι κάποιος πολύ κακοπροαίρετος για να μην το βλέπει και να πυροβολεί συνεχώς την χώρα του στην Ευρώπη όπως κάνετε εσείς συστηματικά».

Για την πολιτική που προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ ως εναλλακτική λύση απέναντι στην κυβερνητική, σημείωσε ότι «το έχουμε ξαναδεί το έργο αυτό. Το είδαμε το 2015, τότε μια θυμωμένη και οργισμένη κοινωνία σας πίστεψε και σας ψήφισε και την διαψεύσατε. Είστε η παράταξη που ταυτίζεται με το ψέμα. Δεν μπορείτε να μάθετε τίποτα από τα σφάλματα σας. Αντιμετωπίζετε με αλαζονεία το 41% που μας έδωσε ο λαός αλλά μήπως να σκεφτείτε γιατί εσάς από το 36 σας πήγε στο 17; Δεν νομίζω ότι σας προσέχει και κανείς ιδιαίτερα όταν μπαίνετε στη λογική πλεονασμού».

«Η πρώτη μου υποχρέωση απέναντι στην χώρα και την παράταξη μου είναι να αφήσω οριστικά πίσω μας την εποχή της χρεοκοπίας. Δεν θα επιτρέψουμε να γυρίσουμε πίσω εκεί που θέλετε να μας πάτε», διαμήνυσε.

«Επικίνδυνα αφελής ο Κασσελάκης»

«Επικίνδυνη αφέλεια για τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής έχει ο Στέφανος Κασσελάκης» τόνισε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τη Χαμάς. Δεν είναι «ντεμέκ» τρομοκρατική οργάνωση, υπογράμμισε.  Δεν μπορώ να εξισώσω τα εγκλήματα της Χαμάς με τον αγώνα του Ισραήλ, επισήμανε.

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες περί επίσκεψης Στέφανου Κασσελάκη στη Δυτική όχθη είπε «Καταλαβαίνω το lifestyle. Δικό σας δικαίωμα, αλλά να το κάνετε εντός της χώρας. Όταν βγείτε εκτός, είναι άλλα… πράγματα. Είπε ότι θα πάει στη Ραμάλα. Ποιον θα συναντήσετε; Ή θα πάτε για μία σέλφι; Τι θα πείτε; Οτι είναι… ντεμέκ τρομοκρατική οργάνωση η Χαμάς;»

Και συνέχισε: «’Οταν βγαίνει από τα σύνορα, τα πράγματα γίνονται πολύ σοβαρά. Η κυβέρνηση έχει πει πως είναι υπέρ της λύσης δύο κρατών. Η πολιτική που έχουμε ασκήσει στο Ισραήλ για την επιχείρηση στη Γάζα και την ανθρωπιστική βοήθεια, είναι πολύ σκληρή.

Για Συμφωνία των Πρεσπών

Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις με τη Βόρεια Μακεδονία ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «δεν χρειάζεται να θυμίσω τι έχω πει από το βήμα στη συζήτηση στις αρχές το 2019 όταν φέρατε προς κύρωση της Συμφωνίας. Μας την φορτώσατε, μη κουνάτε και το δάχτυλο».

«Είχαμε πει ότι θα την καταψηφίσουμε, αλλά θα την σεβαστούμε γιατί υπερισχύει των νόμων και δεν έχουμε τη δύναμη να την αλλάξουμε. Από εκεί και πέρα είχαμε εκφράσει επιφυλάξεις για τον εθνικιστικό παροξυσμό VMPO. Θέλαμε να είμαστε σίγουροι ότι η κυβέρνησή τους θα είναι συμμορφωμένοι. Και δικαιωθήκαμε γιατί περιφρονούν ανοιχτά την συμφωνία η νέα πρόεδρος και ο εντολοδόχος πρωθυπουργός τους».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι «όλη η Ευρώπη βρίσκεται απέναντί τους όχι τυχαία, αλλά γιατί η ελληνική διπλωματία κινήθηκε γρήγορα κι εσείς έρχεστε να ζητήσετε να κυρωθούν τώρα τα μνημόνια. Σηκώνω τα χέρια ψηλά. Την ώρα που σκληραίνουμε την πολιτική μας. Είναι να απορεί που στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής είστε στο ναδίρ».