Κέρδη στις ευρωαγορές με τεχνολογική στήριξη

από Team MyPortal.gr
sms

Με κέρδη ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση του Μαρτίου τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης να μονοπωλούν το επενδυτικό ενδιαφέρον στον απόηχο των ενθαρρυντικών μετρήσεων χθες για τις μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής.

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κέρδισε 0,6% στις 497,58 μονάδες, με τον τεχνολογικο κλάδο να οδηγεί τα κέρδη σημειώνοντας άνοδο 1,6%. Στον αντίποδα, οι μετοχές των ασφαλιστικών εταιρειών υποχώρησαν κατά 0,7%.

Ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,32% στις 17.735,07 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 πρόσθεσε 0,09% στις 7.934,17 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,69% και σκαρφάλωσε στις 7.682,50 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 1,08% στις 32.934,29 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε κατά 0,63% στις 10.064,70 μονάδες.

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης αναμένεται να επιβραδύνει στο 2,6% τον Φεβρουάριο από 2,8% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση της Eurostat, διατηρώντας ζωντανές τις ελπίδες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να σχεδιάζει την πορεία για μειώσεις των επιτοκίων της αργότερα φέτος.

Οι αγορές περιμένουν η ΕΚΤ να ξεκινήσει τις μειώσεις των επιτοκίων τον Ιούνιο, μαζί με την αμερικανική Federal Reserve. Ειδικότερα, οι αγορές δίνουν πιθανότητα 76% η Fed να ξεκινήσει να μειώνει τα επιτόκια της τον Ιούνιο και περίπου 60% η ΕΚΤ να ξεκινήσει τον ίδιο μήνα τις μειώσεις, σύμφωνα με το Reuters.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν εξάλλου την Πέμπτη για τον πληθωρισμό σε Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία ήταν ανάλογα των εκτιμήσεων των αναλυτών, επιβεβαιώνοντας την επιβράδυνση των τιμών σε μια ενθαρρυντική εξέλιξη για την πορεία των επιτοκίων τους επόμενους μήνες.

Το σενάριο της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής από το καλοκαίρι ενισχύουν και οι αδύναμεις οικονομικές μετρήσεις από τη ζώνη του ευρώ.

Ειδικότερα, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι ο μεταποιητικός κλάδος σταθεροποιήθηκε το Φεβρουάριο, σε επίπεδα όμως που δείχνουν ήπια συρρίκνωση της δραστηριότητας.

Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης HCOB PMI υποχώρησε οριακά το Φεβρουάριο στις 46,5 μονάδες, μετά το υψηλό 10 μηνών του Ιανουαρίου στις 46,6 μονάδες, όπως έδειξε η τελευταία έρευνα των δεικτών PMI από την S&P Global. Ο δείκτης συμπλήρωσε έτσι 20 μήνες κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Η μικρή υποχώρηση του δείκτη οδηγήθηκε αποκλειστικά από τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, τη γερμανική, η οποία κατέγραψε βουτιά σε χαμηλό τεσσάρων μηνών. Ο γερμανικός μεταποιητικός PMI διολίσθησε στις 42,5 μονάδες από 45,5 μονάδες τον Ιανουάριο.