Κατ. Σακελλαροπούλου: Πιο αναγκαία από ποτέ μία ισχυρή, δημοκρατική και στρατηγικά αυτόνομη Ευρωπαϊκή Ένωση

από Team MyPortal.gr
sms

Για τις εξελίξεις και τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα μίλησε η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης.

«Οι εξελίξεις αυτές και οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, η κλιματική κρίση, το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα και η ραγδαία τεχνολογική πρόοδος, καθιστούν πιο αναγκαία από ποτέ μία ισχυρή, δημοκρατική και στρατηγικά αυτόνομη Ευρωπαϊκή Ένωση.», ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Σακελλαροπούλου.

Αναλυτικά το μήνυμα της προέδρου της Δημοκρατίας:

Συμπληρώνονται σήμερα 74 χρόνια από τη διακήρυξη του Ρομπέρ Σουμάν, Υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας, η οποία αποτέλεσε την απαρχή υλοποίησης του οράματος της ενωμένης και ειρηνικής Ευρώπης και οδήγησε στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα, που εξελίχθηκε στη σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πέντε χρόνια και μια μέρα πριν από την ιστορική αυτή διακήρυξη, στις 8 Μαΐου 1945, έληξε και επίσημα ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, με νίκη των συμμάχων. Η 9η Μαΐου συμβολίζει την ανοικοδόμηση της ηπείρου μας μετά από τις φοβερές καταστροφές που προκάλεσαν οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι και γιορτάζεται ως ημέρα της Ευρώπης.

Όλη αυτή την περίοδο, οι Ευρωπαίοι βιώσαμε την πιο μακρά περίοδο ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας της σύγχρονης ιστορίας μας, εν πολλοίς χάρη στην ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρά τις κρίσεις που ενέσκηψαν κατά καιρούς, η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα ισχυροποιήθηκαν και εμπεδώθηκαν, ενώ οι ευρωπαϊκοί λαοί, που κάποτε τους χώριζαν αιματηρές διενέξεις, έμαθαν να συμβιώνουν αρμονικά, με αλληλεγγύη και κοινότητα συμφερόντων.
Τα επιτεύγματα όμως αυτά δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένα.

Η αναβίωση του εθνικισμού και του αναθεωρητισμού, όπως εκδηλώνονται, μεταξύ άλλων, με την απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και η αναζωπύρωση της βίας στη Μέση Ανατολή και η ανθρωπιστική κρίση που έχει προκύψει στη Γάζα, μας θυμίζουν, με τον πιο δραματικό τρόπο, ότι η υπεράσπιση της ειρήνης και της ελευθερίας απαιτεί εγρήγορση και ενότητα. Οι εξελίξεις αυτές και οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, η κλιματική κρίση, το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα και η ραγδαία τεχνολογική πρόοδος, καθιστούν πιο αναγκαία από ποτέ μία ισχυρή, δημοκρατική και στρατηγικά αυτόνομη Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ιδιαίτερα εν όψει των επικείμενων εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό και αδιαφορία. Με πίστη στις αρχές και τις αξίες της δημοκρατίας, η συμμετοχή στη διαμόρφωση του κοινού ευρωπαϊκού μας μέλλοντος αποτελεί όχι μόνο προνόμιο, αλλά καθήκον όλων μας.