Κ. Μητσοτάκης για οδικό άξονα Καλλονής – Σιγρίου: Αποδεικνύουμε την προτεραιότητα που αποδίδουμε στα μεγάλα αναπτυξιακά έργα

από Team MyPortal.gr
sms

Τη Λέσβο επισκέφτηκε σήμερα, Παρασκευή 19 Απριλίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και μίλησε στην εκδήλωση παράδοσης του οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου.

«Θέλω να τονίσω επίσης ότι είναι ένα έργο το οποίο θα κατασκευαστεί με εθνικούς πόρους, καθώς αποτέλεσε πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης η μετάπτωση της χρηματοδότησης του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύουμε και έμπρακτα την προτεραιότητα την οποία αποδίδουμε στα μεγάλα αναπτυξιακά έργα, τα οποία αλλάζουν την όψη της Λέσβου», είπε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

Να σταθώ στο χρονοδιάγραμμα, το οποίο ανέφερε και ο υπουργός. Ελπίζουμε να έχουμε πλήρως συμβασιοποιημένο το έργο μέσα στον επόμενο μήνα και αμέσως μετά να ξεκινήσει η κατασκευή του.

Και θέλω να τονίσω επίσης ότι είναι ένα έργο το οποίο θα κατασκευαστεί με εθνικούς πόρους, καθώς αποτέλεσε πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης η μετάπτωση της χρηματοδότησης του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύουμε και έμπρακτα την προτεραιότητα την οποία αποδίδουμε στα μεγάλα αναπτυξιακά έργα, τα οποία αλλάζουν την όψη της Λέσβου.

Στα υπόλοιπα έργα αναφέρθηκε και ο Υπουργός. Θα ήθελα να προσθέσω, πέραν των σημαντικών παρεμβάσεων που γίνονται στις σχολικές μονάδες του νησιού, το έργο του βιολογικού καθαρισμού, το οποίο δρομολογείται για την περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο, αλλά και τις σημαντικές παρεμβάσεις που γίνονται στις μονάδες Υγείας, με πιο σημαντική την πλήρη ανακαίνιση της Ψυχιατρικής κλινικής του Νοσοκομείου σας. Ένα έργο το οποίο και αυτό εκτιμούμε ότι θα αρχίσει να υλοποιείται άμεσα.

Βλέπουμε λοιπόν πώς το νησί σας, αγαπητέ κύριε Περιφερειάρχη, κύριε Δήμαρχε, αποκτά μια τελείως καινούργια δυναμική, μια δυναμική την οποία είχα την ευκαιρία να χρησιμοποιήσω και σήμερα το πρωί, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην Μυτιλήνη. Περπατώντας στο δρόμο, χαιρετώντας επαγγελματίες οδηγούς ταξί, είδα πολλά χαμόγελα και καταλαβαίνω γιατί υπάρχουν πολλά χαμόγελα. Διότι το άνοιγμα της σύνδεσης της Λέσβου, θα καλυφθούν τελικά τρία λιμάνια εδώ στο νησί από το πρόγραμμα της διευκόλυνσης της βίζας, έχει φέρει ήδη στο νησί ένα σημαντικό αριθμό Τούρκων επισκεπτών. Ένα αίτημα της Περιφέρειας ικανοποιήθηκε από την κυβέρνηση, αλλά θέλω να επαναλάβω ότι δεν ήταν καθόλου εύκολο. Αυτό το οποίο βλέπετε σήμερα και το δεχόμαστε ως κάτι το οποίο είναι περίπου αυτονόητο, χρειάστηκε πάρα πολύ δουλειά από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής και το επιτελείο του, ώστε να πείσουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις υψηλές απαιτήσεις του Σένγκεν, να μπορούμε να χορηγούμε βίζα εντός λίγων λεπτών.

Είναι η μόνη περίπτωση στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή που τρέχει ένα αντίστοιχο πρόγραμμα, τρέχει εδώ στο Βόρειο Αιγαίο. Ήταν δέσμευσή μου, το κάναμε πράξη.

Και βέβαια στη συνολική εικόνα θα ήθελα να προσθέσω και κάτι το οποίο το γνωρίζετε πολύ πολύ καλά όσοι έχουμε επισκεφθεί πολλές φορές το νησί από τις μέρες που ήμουν αρχηγός της αντιπολίτευσης, τους πρώτους δύσκολους μήνες της πρώτης κυβερνητικής θητείας, θυμόμαστε τραυματικές εμπειρίες στη διαχείριση του προσφυγικού μεταναστευτικού.

Νομίζω ότι είναι ακριβές να πει κανείς ότι η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες, αν όχι η μόνη χώρα που έχει αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα των προσφυγικών ροών με απτά αποτελέσματα, με σημαντική μείωση των ροών, με μια εξαιρετική δουλειά την οποία κάνει το Λιμενικό Σώμα αλλά και με συνεργασία με τις τουρκικές αρχές. Γιατί βλέπετε ότι αυτή η βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας έχει απτά αποτελέσματα για τη δικιά σας καθημερινότητα. Εσείς είστε οι πρώτες και οι πρώτοι που θέλετε να ζείτε και να ζούμε σε συνθήκες ειρήνης και ειρηνικής συμβίωσης με την Τουρκία.

Η μείωση των μεταναστευτικών ροών, της παράνομης μετανάστευσης, η αύξηση των νόμιμων επισκέψεων, που είναι η άλλη όψη του νομίσματος, θα έλεγα ότι είναι η απτή απόδειξη ότι η πολιτική αυτή της προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας έχει πραγματικά αποτελέσματα, τα οποία δίνουν ένα ουσιαστικό οικονομικό μέρισμα ανάπτυξης για τη Λέσβο αλλά και για όλα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ την κατασκευάστρια εταιρία και να πω επίσης ότι αναμένουμε την ίδια ταχύτητα και την ίδια συνέπεια στην υλοποίηση του μεγάλου έργου ύδρευσης, το οποίο θα ξεκινήσει σε λίγο καιρό. Ο κ. Εξάρχου δεν σας είπε ότι έχει περάσει ένα μεγάλο μέρος της θητείας του αν δεν κάνω λάθος εδώ πέρα στη Λέσβο, οπότε φαντάζομαι ότι έχει έναν ιδιαίτερο λόγο να ασχοληθεί.

Έχει όμως μια μεγάλη σημασία ότι διαθέτουμε πια κατασκευαστικές εταιρείες, τις μεγάλες μας εταιρείες και τις μικρότερες εταιρείες, οι οποίες είναι σε θέση να φέρουν εις πέρας σύνθετα έργα. Να ευχαριστήσω και τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού. Ήταν πολύ δύσκολη αυτή η κατασκευή ενός έργου εν μέσω ενός τόσο σημαντικού γεωπάρκου, όπως το απολιθωμένο δάσος στο Σίγρι.

Οι εταιρείες μας όμως, έχουν την εμπειρία να μπορούν να διαχειρίζονται τέτοιου είδους σύνθετα έργα, όπως σύνθετο είναι και το μετρό της Θεσσαλονίκης. Αυτό κι αν είναι σύνθετο, το οποίο θα παραδοθεί επιτέλους στους Θεσσαλονικείς το μήνα Νοέμβριο.