Κ. Κυρανάκης: Από το 2025 η Ελλάδα θα έχει κτηματολόγιο – Είναι η απόφαση του πρωθυπουργού

από Team MyPortal.gr
sms

«Οι κόποι ολόκληρων γενεών, δεν πρέπει να πάνε χαμένες. Δεν πρέπει να χαθούν περιουσίες πολιτών και δήμων. Από το 2025 η Ελλάδα θα έχει Κτηματολόγιο, είναι η απόφαση του πρωθυπουργού και δεν θα είμαστε η τελευταία χώρα στην Ευρώπη χωρίς δηλωμένες και καταγεγραμμένες περιουσίες. Τα κάνουμε όλες τις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις όπου χρειάζεται για να βοηθήσουμε τους πολίτες να φτάσουν να δηλώσουν τη γη που τους ανήκει. Οι πόρτες της κυβέρνησης και των αρμόδιων είναι ανοικτές για να συμφωνήσουμε ότι από κοινού, όλοι μαζί θα κάνουμε όλα όσα χρειάζονται για να γίνει η ζωή μας πιο απλή χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες».

Με αυτές τις επισημάνσεις και προτροπές, ο υφυπουργός ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης κάλεσε σήμερα όλους τους φορείς, την αυτοδιοίκηση, ενώσεις και επιμελητήρια, δικηγόρους, συμβολαιογράφους πολιτικούς μηχανικούς και τα μέσα ενημέρωσης, να συνεργαστούν ώστε τα Χανιά – και κατ΄ επέκταση η χώρα – να αποκτήσουν επιτέλους κτηματολόγιο.

Σε διευρυμένη σύσκεψη στο δημαρχείο Χανίων ο υφυπουργός τόνισε πως πρέπει να προχωρήσει η κτηματογράφηση στο νομό, μιας και δεν έχουν ακόμα δηλωθεί 329.000 περιουσιακά δικαιώματα επί των ακινήτων, επί της γης των Χανίων.

«Συμφωνήσαμε σε ένα πλαίσιο συνεργασίας που θα λύσει προβλήματα και θα επιταχύνει τη διαδικασία, τόσο για τους δήμους, όσο και για την Εκκλησία και τους ιδιώτες. Παρουσιάσαμε ξανά σήμερα τον ψηφιακό χάρτη maps.ktimatologio.gr ο οποίος είναι προσβάσιμος ψηφιακά σε κάθε πολίτη και επαγγελματία. Όλοι πλέον, με έναν απλό τρόπο μπορούν να εντοπίσουν το ακίνητο που θέλουν να δηλώσουν και στη συνέχεια να το κατοχυρώσουν ηλεκτρονικά, προσκομίζοντας είτε τον τίτλο κτήσης είτε αν δεν έχει συμβόλαιο το Ε9 και μία ένορκη βεβαίωση».

Ο υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με τους βουλευτές του νομού, Ντόρα Μακογιάννη, Σέβη Βολουδάκη, Αλέξανδρο Μαρκογιαννάκη, οι οποίοι, σεβόμενοι τη δέσμευση του πρωθυπουργού για ολοκλήρωση του κτηματολογίου μέχρι το 2025, έχουν κινητοποιηθεί και στέλνουν το μήνυμα στους πολίτες, να δηλώσουν την περιουσία τους σε γη.

«Όποιος δεν δηλώσει, είναι πολύ πιθανόν να καταλήξει τα δικαστήρια για να αποδείξει ότι έχει δίκιο, σε περίπτωση που έρθει με κάποιον σε διαμάχη, είτε αυτός είναι ιδιώτης που θα δηλώσει ψευδός με τίτλο την κτίση, είτε διότι θα πρέπει να αποδείξει στο κράτος αυτό που θα μπορούσε να κάνει μέχρι τις 3 Νοεμβρίου 2024″, είπε ο υφυπουργός τονίζοντας παράλληλα ότι: “Εμείς δεν θέλουμε να τιμωρήσουμε κανέναν, όμως έχουμε μεγάλες καθυστερήσεις, με πολλαπλές παρατάσεις στη συλλογή των δικαιωμάτων. Ό,τι έγινε έγινε, δεν σηκώνουμε το δάχτυλο, είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε, η τεχνολογία προσφέρει εργαλεία προς αυτή την κατεύθυνση».

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση να δηλωθεί ένα ακίνητο αλλά να υπάρξουν ενστάσεις από πλευράς του δασαρχείου, ο υφυπουργός είπε ότι ένα κατοχυρωμένο δικαίωμα έως 30 Νοεμβρίου στο κτηματολόγιο, ισχυροποιεί τον πολίτη, βάζει το ακίνητο του εντός συναλλαγής και αυτό θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο και στην εξέταση των ενστάσεων αλλά και στους δασικούς χάρτες, που είναι φυσικά αρμοδιότητα άλλο υπουργείου. Αν τώρα δηλώσεις την περιουσία σου στο κτηματολόγιο, αυτό σε ισχυροποιεί έναντι οποιασδήποτε εξέλιξης σε σχέση με τους δασικούς χάρτες».

Στη σύσκεψη δόθηκαν απαντήσεις σε ερωτήσεις που έθεσαν επαγγελματίες που ασχολούνται με θέματα γης και κτηματολογίου και όπως είπε ο κ. Κυρανάκης,«ακούσαμε και τις προτάσεις των επαγγελματικών φορέων, βρισκόμαστε σε πολύ καλή συνεργασία με συμβολαιογράφους, δικηγόρους και μηχανικούς, έρχεται και ένα νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο θα επιλύει μία σειρά από ζητήματα. Εμείς είμαστε πάντα ανοιχτοί για να μπορέσουμε να βάλουμε σε νόμο όλα αυτά τα οποία έχουν κοινή λογική και κατοχυρώνουν τα περιουσιακά δικαιώματα των πολιτών σε όλη την Κρήτη και φυσικά σε όλη την Ελλάδα”». Πιστεύει επίσης ο υφυπουργός, ότι μπορεί να περάσει στην επόμενη φάση η κτηματογράφηση μετά την 30η Νοεμβρίου, διότι στα δικαιώματα που δεν έχουν δηλωθεί, υπάρχουν πολλά που ανήκουν στους δήμους και την Εκκλησία. «Αν ισχύουν οι δηλώσεις των δημάρχων περί δεκάδων εκατοντάδων αγροτεμαχίων, τα πράγματα είναι πιο αισιόδοξα για να κλείσουμε πιο γρήγορα το κτηματολόγιο. Αλλά υπάρχει και το θέμα με τους ξενοδόχους της περιοχής, που όπως έχουμε διαπιστώσει πάρα πολλά ξενοδοχεία, ειδικά παραθαλάσσια, δεν έχουν δηλώσει τα δικαιώματά τους. Αυτό διακινδυνεύει τις περιουσίες, τους βάζει σε περιπέτειες που είναι αχρείαστες. Εμείς θα στείλουμε μία επιστολή να υπενθυμίσουμε και να τους δείξουμε πόσο εύκολα μπορούν να κινηθούν, μιας και οι ξενοδόχοι είναι ένας τομέας που έχει καθυστερήσει πολύ, σε μεγάλο βαθμό, να δηλώσει την περιουσία του».

Αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, όπως ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό και τα στελέχη του κτηματολόγιου που τον συνόδευσαν στην Κρήτη, θα ακολουθήσει μία μεγάλη επικοινωνιακή εκστρατεία προς ενημέρωση του κόσμου, και από Σεπτέμβριο θα κυκλοφορήσει σε όλη την Κρήτη μία κινητή μονάδα – συνεργείο, που θα βοηθά σε απομακρυσμένες περιοχές, ανθρώπους μικρών δήμων, χωριών, στη διαδικασία των δηλώσεων «…ώστε να δηλώσουν και αυτοί, να κατοχυρώσουν τις περιουσίες τους. Σε αυτή την εθνική προσπάθεια καλώ επίσης τους νέους ανθρώπους, λέγοντας τους ότι πρέπει να σεβαστούν τους κόπους των παλαιότερων. Οι κόποι τους δεν πρέπει να πάνε χαμένοι, οι περιουσίες που κτίστηκαν με πολύ κόπο δεν πρέπει να χαθούν. Η αδιαφορία κοστίζει και θα ήταν ανέντιμη παράλειψή μας, προς τους κόπους μια ζωής των γονέων και των προγόνων μας”»