Κ. Χατζηδάκης για MyCoast: Το είπαμε και το κάναμε – Οι πολίτες θα μπορούν να εντοπίζουν παρανομίες σε παραλίες

από Team MyPortal.gr
sms

«Το είπαμε, το κάναμε!», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης αναφερόμενος στη νέα ψηφιακή εφαρμογή «MyCoast» που τέθηκε τη Μ. Δευτέρα σε λειτουργία με ανάρτησή του στο Facebook.

«Αυτή η καινούργια εφαρμογή συνδυάζεται με μια σειρά από άλλες πρωτοβουλίες που έχουμε θεσπίσει με τον νόμο 5092/2024 και για τις οποίες έχουν εκδοθεί ήδη όλες οι απαραίτητες Αποφάσεις: Απάτητες Παραλίες. Ηλεκτρονική διαδικασία για την δημοπράτηση των παραλιών. Διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών. Πιο αυστηρές υποχρεώσεις για όσους μισθώνουν παραλίες (πχ ντους, αποδυτήρια, πρόσβαση ατόμων με αναπηρία). Αξιοποίηση νέων τεχνολογιών (drones, δορυφόροι) για αποτελεσματικότερους ελέγχους από την Πολιτεία. Υψηλότερα πρόστιμα για όσους παραβιάζουν τους κανόνες.
Στόχος μας είναι αυτό το καλοκαίρι η εικόνα στις παραλίες να είναι διαφορετική. Όσοι εξακολουθούν να έχουν αμφιβολίες, ας κάνουν λίγη ακόμα υπομονή! Στην πατρίδα μας έχουν λυθεί πολύ πιο σύνθετα ζητήματα. Έτσι θα λυθεί τώρα και το θέμα με τη δημόσια περιουσία στις παραθαλάσσιες περιοχές!».

Συγκεκριμένα, μέσω του «MyCoast» οι πολίτες μπορούν να ελέγχουν αν στις παραλίες, στις οποίες βρίσκονται, τηρείται η νομιμότητα των όρων παραχώρησης και να υποβάλλουν σχετική καταγγελία σε περιπτώσεις υπέρβασης των παραχωρήσεων ή αυθαίρετης κατάληψης. Σε επόμενη φάση με την ενσωμάτωση εργαλείου Τεχνητής Νοημοσύνης η νομιμότητα θα ελέγχεται αυτόματα από τα πληροφοριακά συστήματα.

Αναλυτικά, η ανάρτηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών: 

«Το είπαμε, το κάναμε! Η εφαρμογή MyCoast στο κινητό μας θα μας βοηθήσει να βάλουμε μια τάξη στις παραλίες. Οι πολίτες θα μπορούν να εντοπίζουν τυχόν παρανομίες και να υποβάλλουν επώνυμη ή ανώνυμη καταγγελία στην εφαρμογή, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την προστασία της νομιμότητας στις παραχωρηθείσες παραλίες. Η πολύ χρηστική αυτή εφαρμογή, που την παρουσιάσαμε σήμερα μαζί με τον υπουργό Dimitris Papastergiou και τους γενικούς γραμματείς Νάγια Κόλλια και Δημοσθένη Αναγνωστόπουλο, είναι ήδη διαθέσιμη μέσω του App Store και σύντομα μέσω του Play Store.
Αυτή η καινούργια εφαρμογή συνδυάζεται με μια σειρά από άλλες πρωτοβουλίες που έχουμε θεσπίσει με τον νόμο 5092/2024 και για τις οποίες έχουν εκδοθεί ήδη όλες οι απαραίτητες Αποφάσεις: Απάτητες Παραλίες. Ηλεκτρονική διαδικασία για την δημοπράτηση των παραλιών. Διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών. Πιο αυστηρές υποχρεώσεις για όσους μισθώνουν παραλίες (πχ ντους, αποδυτήρια, πρόσβαση ατόμων με αναπηρία). Αξιοποίηση νέων τεχνολογιών (drones, δορυφόροι) για αποτελεσματικότερους ελέγχους από την Πολιτεία. Υψηλότερα πρόστιμα για όσους παραβιάζουν τους κανόνες.
Στόχος μας είναι αυτό το καλοκαίρι η εικόνα στις παραλίες να είναι διαφορετική. Όσοι εξακολουθούν να έχουν αμφιβολίες, ας κάνουν λίγη ακόμα υπομονή! Στην πατρίδα μας έχουν λυθεί πολύ πιο σύνθετα ζητήματα. Έτσι θα λυθεί τώρα και το θέμα με τη δημόσια περιουσία στις παραθαλάσσιες περιοχές!».