Ιρλανδία και Ισπανία κοντά στην αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους

από Team MyPortal.gr
sms

ΗΙρλανδία, η Ισπανία και ορισμένα άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν το ενδεχόμενο να αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος στις 21 Μαΐου, σύμφωνα με τον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Ιρλανδίας, RTE.

Το RTE το βράδυ της Τετάρτης ανέφερε ότι οι επαφές μεταξύ Δουβλίνου και Μαδρίτης, καθώς και μεταξύ Σλοβενίας και Μάλτας, έχουν ενταθεί με σκοπό οι χώρες να αναγνωρίσουν από κοινού την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι χώρες περιμένουν την ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στις 10 Μαΐου, η οποία θα μπορούσε να αναγνωρίσει ότι οι Παλαιστίνιοι πληρούν τις προϋποθέσεις για να γίνουν μέλος του ΟΗΕ.

Σε κοινή δήλωσή τους στις 22 Μαρτίου, η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Μάλτα και η Σλοβενία δήλωσαν ότι συμφώνησαν να κάνουν τα πρώτα βήματα για την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους.

Από το 1988, 139 από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ έχουν αναγνωρίσει την κρατική υπόσταση της Παλαιστίνης.

Το Ισραήλ δήλωσε ότι το σχέδιο των τεσσάρων χωρών αποτελεί «επιβράβευση» της τρομοκρατίας και θα μειώσει τις πιθανότητες μιας επίλυσης, μέσω διαπραγματεύσεων, της σύγκρουσης στη Γάζα.