ΗΠΑ: Απέτυχε η προσπάθεια αποπομπής του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων

από Team MyPortal.gr
sms

Ηβουλευτής Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, κατέθεσε την Τετάρτη σχέδιο ψηφίσματος το οποίο είχε σκοπό να παυθεί από το αξίωμα ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον, παρότι και οι δυο τους ανήκουν στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα.

Η πολιτικός, που φέρεται να βρίσκεται κοντά στον Ντόναλντ Τραμπ, ήθελε πάση θυσία να αποπεμφθεί ο Τζόνσον επειδή προώθησε σχέδιο νόμου για τη συνέχιση της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία. Τον κατηγόρησε για «προδοσία», «απαράδεκτους» συμβιβασμούς με τους Δημοκρατικούς, επιμένοντας πως «τουλάχιστον θα μπορούσαμε να είχαμε εγγυηθεί την ασφάλεια των συνόρων».

Το ζήτημα προκαλούσε αντεγκλήσεις στο Κογκρέσο για μήνες, με κάποιους Ρεπουμπλικάνους να απαιτούν να μη διατεθεί άλλη χρηματοδότηση και υλική υποστήριξη στις ένοπλες δυνάμεις του Κιέβου, σε πόλεμο με τη Ρωσία από το 2022, αλλά να διοχετευτούν κεφάλαια για την καταπολέμηση της μετανάστευσης.

Έπειτα από μήνες παζαριών, πιέσεων των Δημοκρατικών και συμμάχων της Ουάσιγκτον, ο Τζόνσον εν τέλει προώθησε σχέδιο νόμου που προέβλεπε τη χρηματοδότηση, μεταξύ άλλων «συμβιβαστικών» μέτρων, δεχόμενος σφοδρά φραστικά πυρά από τη σκληρή δεξιά πτέρυγα των Ρεπουμπλικάνων.

Σημειώνεται ότι ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, ο επίσης Ρεπουμπλικάνος Κέβιν Μακάρθι, αποπέμφθηκε από την παράταξή του πριν από μόλις μερικούς μήνες, αφού κατηγορήθηκε από ολιγομελή ομάδα «τραμπικών» πως έκλεισε «μυστική συμφωνία» με την κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν για την Ουκρανία.

Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, η Γκριν κινήθηκε —κάτι εξαιρετικά σπάνιο— χωρίς έγκριση του Τραμπ, που δεν είχε ταχθεί υπέρ της πρωτοβουλίας.

Σε κάθε περίπτωση, η προσπάθεια έμοιαζε εξαρχής καταδικασμένη, αφού το επιτελείο των Δημοκρατικών είχε καταστήσει σαφές πως θα τασσόταν, μαζί με τη λεγόμενη μετριοπαθή πτέρυγα των Ρεπουμπλικάνων, υπέρ της παραμονής του προέδρου της Βουλής Τζόνσον στον ρόλο.

Όπως κι έγινε: Με 359 ψήφους έναντι 43, απετράπη η επανάληψη η αποπομπή του προέδρου της Βουλής.

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν οριακή πλειοψηφία (217-213) στη Βουλή των Αντιπροσώπων και το χθεσινό δράμα αν μη τι άλλο ενίσχυσε τον επικεφαλής της Δημοκρατικής μειοψηφίας Χακίμ Τζέφρις, ο οποίος έσωσε την προεδρία του Τζόνσον. Είναι μάλλον χαρακτηριστικό πως Δημοκρατικοί φώναζαν ρυθμικά «Χακίμ, Χακίμ» αμέσως μετά την τοποθέτηση της Γκριν.