Η “Greek Mafia” μέσα απο μια λογοτεχνική ματιά

από Team MyPortal.gr
sms

Με αφορμή τη δολοφονία του Γιάννη Σκαφτούρου και τα δημοσιεύματα για την Greek Mafia, έπιασα ξανά στα χέρια μου το βιβλίο του συναδέλφου Γιάννη Χατζηιωαννίδη “Ζάρια με το Θάνατο” που κυκλοφορεί απο τις εκδόσεις “Διάνοια”.

Ο συγγραφέας ξεκαθαρίζει πως “τα γεγονότα και οι χαρακτήρες της ιστορίας ανήκουν στη σφαίρα της μυθοπλασίας. Όσο και αν μοιάζει τόσο αληθινή”.  Και πραγματικά η ιστορία του μοιάζει τόσο αληθινή και διαβάζεται απνευστί.  Με έναν σύγχρονο, ρεαλιστικό και όχι επιτηδευμένο λόγο, μια αυθεντική αφήγηση που καταφέρνει να σε κάνει μέρος της ιστορίας.

Ο Γιάννης Χατζηιωαννίδης δεν έχτισε στο βιβλίο του απλώς έναν κόσμο που περιγράφει αυτό που αποκαλείται “μαφία” ή “σκληρή νύχτα” κλπ.  Έχτισε μια ιστορία, την οποία παρουσιάζει δίχως να επιδιώκει λογοτεχνικές διακρίσεις ή να βαδίζει πάνω σε αφηγηματικές νόρμες αλλά με μια πένα που εκπορεύεται από την ανάγκη του να πει αυτό που θέλει: αυτό, δε είναι κάτι παραπάνω από μια ιστορία με εγκλήματα και σκοτωμούς. Είναι μια ιστορία για αξίες, προδοσίες και φιλίες, όσο οξύμωρο και αν φαίνεται το όχημα που επέλεξε να το κάνει.  Γιατί ακόμη και στο χώρο που επέλεξε να χτίσει τον κόσμο του, υπάρχουν κανόνες.

Βαγγέλης Πλάκας