Η Ελλάδα «μπλοκάρει» με Νavtex τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου στο Λακωνικό Κόλπο

από Team MyPortal.gr
sms

Το Πολεμικό Ναυτικό παρέτεινε την Τετάρτη τη Navtex που απαγόρευε ουσιαστικά την κυκλοφορία πλοίων στα ανοικτά των ακτών της νοτιοανατολικής Πελοποννήσου, «διώχνοντας» έτσι τα δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν ρωσικό αργό από πλοίο σε πλοίο.

Η Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες εξέδωσε δύο Navtex για στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή του Λακωνικού Κόλπου, προτρέποντας εμπορικά και άλλα πλοία να αποφεύγουν την περιοχή. Η μία από αυτές εκδόθηκε την 1η Μαΐου.

«Αρχικά έληγε στις 9 Μαΐου, αλλά παρατάθηκε σήμερα», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, οι διεθνείς κυρώσεις έχουν καταστήσει το εμπόριο ρωσικού αργού και πετρελαιοειδών όλο και πιο δύσκολο, ωθώντας τους εμπόρους να αναζητούν «παραθυράκια» για την εξαγωγή τους, συμπεριλαμβανομένων των υπεράκτιων μεταφορών από πλοίο σε πλοίο (ship to ship).

Τους τελευταίους μήνες, τα ύδατα γύρω από τις νότιες ακτές της Ελλάδας και τον Λακωνικό Κόλπο έχουν γίνει σημείo συνάντησης μεταφοράς πετρελαίου, ειδικά για τα δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο σε άλλα πλοία, αναφέρει το πρακτορείο.

Το θέμα της μετάγγισης ρωσικού πετρελαίου σε πλοία αδιευκρίνιστων στοιχείων στα ανοιχτά του Λακωνικού Κόλπου, με στόχο την παράκαμψη των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, είχε αρχικά αναδείξει η γερμανική Süddeutsche Zeitung.

Όπως είχε σημειώσει η εφημερίδα του Μονάχου, τα τάνκερ βρίσκονται «σε απόσταση τουλάχιστον έξι ναυτικών μιλίων από τις ακτές, άρα σε διεθνή ύδατα. Εκεί διεκπεραιώνουν τις σκιώδεις συναλλαγές με το πετρέλαιο, στο οποίο η Δύση έχει επιβάλει κυρώσεις.

«Δεν μπορείτε να πραγματοποιήσετε έλεγχο σε πλοίο με ξένη σημαία σε διεθνή ύδατα. Αν ένα πλοίο δεν φέρει ελληνική σημαία, τα χέρια σου είναι δεμένα», δήλωσε στο Reuters μια δεύτερη πηγή με γνώση του θέματος.

«Η Navtex είναι ένας έμμεσος τρόπος για να αποτρέψεις τέτοιες δραστηριότητες».

Ένας τρίτος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Αθήνα σχεδιάζει να επεκτείνει τις θαλάσσιες οδηγίες για στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή αυτή, οι οποίες θα μπορούσαν τελικά να απομακρύνουν τις μεταφορές ship to ship από τα ελληνικά ύδατα.

Η Navtex με ισχύ από την 1η έως τις 9 Μαΐου δεσμεύει την περιοχή του Λακωνικού Κόλπου που συμπίπτει με διεθνή ύδατα για ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού. Σημειώνεται ότι ο Λακωνικός Κόλπος έμεινε εκτός της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια που έγινε στο Ιόνιο μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο το 2021.