Η διπλή επίσκεψη Μητσοτακη στη Θεσσαλονίκη και η στρατηγική της “θετικής ατζέντας”

από Team MyPortal.gr
sms

 Του Βαγγέλη Πλάκα

Τέσσερις εβδομάδες απέμειναν μόλις για τις ευρωεκλογές και λίγο-πολύ, αν και στην πολιτική ποτέ δεν ξέρεις ποιο γεγονός μπορεί να συμβεί και να αλλάξει τα δεδομένα, ξέρουμε πως θα κινηθούν τα κόμματα και οι αρχηγοί τους.

Στο Μέγαρο Μαξίμου η στρατηγική θέλει θετική ατζέντα και σκληρό πολιτικό δίλημμα που να αφορά και το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό και την πορεία της χώρας. Θέλουν έτσι στην κυβέρνηση να περιορίσουν την ψήφο διαμαρτυρίας ή την χαλαρή στάση απέναντι στις ευρωεκλογές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται ήδη σε προεκλογικές περιοδείες με ένα “διάλειμμα” αυτές τις ημέρες λόγω της προγραμματισμένης για τη Δευτέρα επίσκεψής του στην Άγκυρα και της συνάντησης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν -που βέβαια γίνεται στη σκιά της νέας προκλητικής τουρκικής απόφασης να μετατραπεί σε τζαμί η ιστορική χριστιανική Μονή της Χώρας.

Ο προγραμματισμός προβλέπει δύο επισκέψεις του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, με πρώτη τη Δευτέρα 20 Μαϊου ώστε να μιλήσει στη γενική συνέλευση του ΣΕΒΕ και να επιθεωρήσει την έναρξη των δρομολογίων των ηλεκτρικών λεωφορείων στους δρόμους της πόλης και η δεύτερη λίγες ημέρες πριν τις κάλπες για κεντρική προεκλογική ομιλία σε κομματική εκδήλωση.

Ο απολογισμός του κυβερνητικού έργου, με αυξήσεις μισθών, ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, νέο δικαστικό χάρτη, επιστολική ψήφο, νοσοκομειακές υποδομές κλπ, θα βρεθεί στην κορωνίδα του προεκλογικού λόγου του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το δίλημμα θα ειναι περι της σταθερής κυβερνητικής πορείας, κάτι που θα διασφαλιστεί κατά το γαλάζιο αφήγημα, με εκλογική επιτυχία της ΝΔ, όσο και αν ξεκαθαρίζουν πως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν θα συνδυαστεί με πολιτικές εξελίξεις Η επιλογή αυτής της στρατηγικής προφανώς συνδέεται και με το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερτερεί των αντιπάλων του μακράν στο ποιος θεωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός και στην κριτική που ασκεί η κυβέρνηση στην αντιπολίτευση πως δεν έχει κυβερνητικό σχέδιο.

Στο χώρο της αντιπολίτευσης ο Στέφανος Κασσελάκης θα συνεχίσει ως τις εκλογές στο ίδιο μοτίβο πολιτικής στρατηγικής. Περιοδείες και επαφή με τον κόσμο, αξιοποίηση της επικοινωνίας και ιδιαίτερα των social media και προσπάθεια δημιουργίας ενός νέου εκλογικού κοινού. Το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν ειναι ήρεμο και αυτό εύκολα μπορεί να αποτυπωθεί τόσο στην παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα για τον τρόπο που πολιτεύεται ο διάδοχός του όσο και στις διαφωνίες στελεχών για τη δήλωση Κασσελάκη για “υπουργούς που σκοτώνουν παιδιά”. Ο Στέφανος Κασσελάκης θα επιδιώκει να δημιουργήσει έναν πόλο απέναντι στην κυβέρνηση και την “αλαζονεία του 41%”, όπως επισημαίνει.

Ίδιος ειναι ο στόχος και του Νίκου Ανδρουλάκη, να είναι το ΠΑΣΟΚ ο πόλος απέναντι στην κυβέρνηση. Ωστόσο προσπαθεί να κινηθεί πιο προγραμματικά για να πείσει πως το κόμμα όχι απλώς ειναι αυτό που πρέπει να ενισχυθεί ώστε να υπάρξει μήνυμα προς την κυβέρνηση αλλά και γιατί μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική κυβερνητική πρόταση. Οι δημοσκοπήσεις ωστόσο μέχρι τώρα δεν δείχνουν πως το μήνυμα αυτό έχει ευρύτερη απήχηση.

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, 11-5-2024)