Γραφείο Προϋπολογισμού: Τι απαντά για τα δύο σενάρια στις συντάξεις

από Team MyPortal.gr
sms

Απάντηση στην επισήμανση κυβερνητικών στελεχών ότι δεν υπάρχουν δύο σενάρια στον προϋπολογισμό για τις συντάξεις δίνει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.

Σε ανακοίνωσή του το ΓΠΚΒ επισημαίνει ότι έχει τη θεσμική υποχρέωση να εκφράζει ανεξάρτητη γνώμη για τη δημοσιονομική πολιτική και τον κρατικό προϋπολογισμό. «Με τη γνώμη αυτή μπορεί ελεύθερα να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει κανείς. Όμως ο ισχυρισμός ότι το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή «κάνει λάθος» προϋποθέτει σοβαρή τεκμηρίωση που δεν ακούστηκε στη χθεσινή συζήτηση» αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του.

Το Γραφείο θυμίζει ότι το προσχέδιο προϋπολογισμού 2019 αναφέρει ρητά: 1. Στον τίτλο του πίνακα 2.1 (σελ. 18) το «Σενάριο βάσης» και 2. Στον τίτλο του πίνακα 2.8 (σελ. 37) το «Σενάριο με ενσωματωμένες τις προτιθέμενες δημοσιονομικές παρεμβάσεις»

Πρόκειται δηλαδή, όπως εξηγεί, για δύο σενάρια που παράγουν διαφορετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα. Αυτή είναι άλλωστε, σημειώνει, η δομή παρουσίασης τόσο των Μεσοπρόθεσμων Προγραμμάτων Δημοσιονομικής Στρατηγικής όσο και των Προσχεδίων προϋπολογισμών που καταθέτουν τα κράτη-μέλη στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού εξαμήνου, σύμφωνα με το αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

«Κατά τα λοιπά η άποψη του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή για το Προσχέδιο Προϋπολογισμού 2019 έχει εκφραστεί με την από 3/10 γνώμη του» καταλήγει η ανακοίνωση.