Γρ. Τύπου Πρωθυπουργού: “Tις τελευταίες 20 μέρες ο κ. Μητσοτάκης κρύβεται και δεν παίρνει θέση”

από Team MyPortal.gr
sms

Ανακοίνωση εξέδωσε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού αναφορικά με τη στάση της ΝΔ στο ζήτημα του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ την οποία συνοδεύει με βίντεο από συνέντευξη του τότε (2008) κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Πάνου Παναγιωτόπουλου στον τηλεοπτικό σταθμό Άλτερ.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «το 2008 ο τότε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος δήλωνε πως η τότε κυβέρνηση είχε προκρίνει τον όρο ‘Νέα Μακεδονία’.».

Η ανακοίνωση προσθέτει, «προχθές η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε πως η εθνική γραμμή το 2008 προ του Βουκουρεστίου, ήταν σύνθετη ονομασία που εμπεριείχε και τον όρο Μακεδονία και υπογράμμισε πως επιμένει και σήμερα στη ‘σύνθετη ονομασία με τον όρο Μακεδονία’. Στις 9 Ιανουαρίου ο νυν Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωνε πως η εθνική γραμμή για το ζήτημα, η οποία, όπως τόνισε τότε, χαράχτηκε στο Βουκουρέστι από την κυβέρνηση Καραμανλή, αποτελεί τη θέση της Νέας Δημοκρατίας. Δηλαδή σύνθετη ονομασία».

Καταλήγοντας, η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού επισημαίνει πως, «ωστόσο, τις τελευταίες 20 μέρες ο κ. Μητσοτάκης κρύβεται και δεν παίρνει θέση», και διερωτάται, «τελικά εκτός από το να προσπαθεί να καπηλευθεί τις πατριωτικές ανησυχίες των πολιτών, θα έχει το θάρρος να πει στον ελληνικό λαό ποια είναι η επίσημη θέση της Νέας Δημοκρατίας για το ονοματολογικό;».

Να σημειωθεί πως στο βίντεο το οποίο επισυνάπτεται, ο τότε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος, υποστηρίζει πως «η ονομασία ‘Νέα Μακεδονία’ εάν κατοχυρωθεί και εξαλειφθούν το αλυτρωτικό οικοδόμημα και το αλυτρωτικό ιδεολόγημα, δεν δημιουργεί κίνδυνο» ωστόσο υπογραμμίζει πως «το σημαντικό είναι να απαλειφθεί κάθε στοιχείο αλυτρωτισμού από τη γείτονα». Ενώ, συμπέραινε, «πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, πραγματιστές και να επιδιώκουμε το καλύτερο και χωρίς πατριδοκαπηλεία».

Στην ίδια συνέντευξη, ο τοτε υφυπουργός Εξωτερικών της ΝΔ Θόδωρος Κασσίμης σε τηλεφωνική παρέμβαση, σημείωνε πως «το ‘Νέα Μακεδονία’, εμπεριέχει γεωγραφικό προσδιορισμό, καθώς δεν έχει σχέση με τον γεωγραφικό χώρο της παλαιάς Μακεδονίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ