Γ. Πλακιωτάκης για υπόθεση Μπελέρη: Η συμπεριφορά της Αλβανίας σε αντίθεση με τα κριτήρια ένταξης στην ΕΕ

από Team MyPortal.gr
sms

«Ησυμπεριφορά της Αλβανίας έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις ευρωπαϊκές αξίες, με τα κριτήρια ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρωπαϊκό κεκτημένο τα οποία είναι αδιαπραγμάτευτα» σημείωσε ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιάννης Πλακιωτάκης μιλώντας για τον Φρέντι Μπελέρη κατά την παρέμβασή του στη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της επιτροπής ευρωπαϊκών υποθέσεων του ελληνικού κοινοβουλίου με τον επικεφαλής του γραφείου του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, Καμίλο Βιλαρίνο στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πλακιωτάκης υπενθύμισε ότι ο Φρέντι Μπελέρης είναι ο εκλεγμένος δήμαρχος της Χειμάρρας αλλά συνεχίζει να βρίσκεται στη φυλακή από τις 12 Μαΐου.

«Κατά παράβαση του τεκμηρίου αθωότητας, παραμένει 7 μήνες προφυλακισμένος, με την αλβανική κυβέρνηση να του απαγορεύει να ορκισθεί δήμαρχος όπως αποφάσισαν οι δημότες της Χειμάρρας», επισήμανε ο κ. Πλακιωτάκης.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι «η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας αναφέρει ρητά πως η παρεμπόδιση – άρνηση της ορκωμοσίας του Φρέντι Μπελέρη αντικατοπτρίζει την περιφρόνηση για τις θεμελιώδεις αρχές του Κράτους Δικαίου. Η συμπεριφορά της Αλβανίας έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις ευρωπαϊκές αξίες, με τα κριτήρια ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρωπαϊκό κεκτημένο τα οποία είναι αδιαπραγμάτευτα».

Τέλος, ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, ζήτησε από τον κ. Βιλαρίνο, την αύξηση της πίεσης για εντονότερες πρωτοβουλίες αναφορικά με την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και κυρίως, την απελευθέρωση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, ενώ ο επικεφαλής του γραφείου του κ. Μπορέλ διαβεβαίωσε τον κ. Πλακιωτάκη ότι το θέμα παρακολουθείται πολύ στενά από την ΕΕ η οποία θα προβεί σε πρωτοβουλίες αν κριθεί απαραίτητο.

Αναβολή για τις 11/12 η δίκη για το αίτημα χορήγησης άδειας

Εκ νέου αναβολή για την επόμενη Δευτέρα πήρε η δίκη για το αίτημα χορήγησης άδειας του προφυλακισμένου εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη.

Όπως αναφέρει το himara.gr, οι εκπρόσωποι της διεύθυνσης των φυλακών υποστήριξαν ότι ένα τέτοιο αίτημα πρέπει να απορριφθεί, διότι δεν βασίζεται στη νομοθεσία.

Η δίκη θα συνεχιστεί στα Τίρανα στις 11 Δεκεμβρίου, ενώ το «παρών» έδωσε σήμερα στην διαδικασία και ο Ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Σημειώνεται ότι οι δικαστές ήταν οι ίδιοι που συνθέτουν την έδρα στην εκδίκαση της βασικής υπόθεσης Μπελέρη – Κοκαβέση περί «Ενεργητικής διαφθοράς σε εκλογές».

Ο εκλεγμένος δήμαρχος παραμένει εδώ και επτά μήνες προφυλακισμένος, κατηγορούμενος για συνέργεια σε απόπειρα εξαγοράς ψήφων μαζί με τον στενό του συνεργάτη Παντελή Κοκαβέση.

Μ. Κεφαλογιάννης: Η προφυλάκιση του Φρ. Μπελέρη έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις ευρωπαϊκές αξίες

«Ο Φρέντη Μπελέρης ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας συνεχίζει να βρίσκεται στη φυλακή από τις 12 Μαΐου. Στις 14 Μαΐου οι δημότες της Χειμάρρας τον εξέλεξαν δήμαρχο τους», δήλωσε ο Μανώλης Κεφαλογιάννης ο οποίος βρίσκεται στην Αλβανία προκειμένου να συναντηθεί μαζί του και να του συμπαρασταθεί.

«Ο Φρέντης Μπελέρης, επτά μήνες τώρα παραβιάζοντας το τεκμήριο της αθωότητας, παραμένει προφυλακισμένος. Επτά μήνες τώρα η αλβανική κυβέρνηση πεισματικά του αρνείται το αναφαίρετο δικαίωμά του. Να ορκισθεί Δήμαρχος όπως αποφάσισαν οι δημότες της Χειμάρρας. Πεισματικά του αρνείται να αναλάβει τα καθήκοντά του που αποτελεί μία απλά διοικητική πράξη η οποία δεν θίγει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Και το οξύμωρο: Στη Χειμάρρα χρέη δημάρχου εκτελεί σήμερα ο πρώην δήμαρχος ο οποίος ηττήθηκε στις εκλογές του περασμένου Μαΐου», ανέφερε ο κ. Κεφαλογιάννης.

Και πρόσθεσε: «Όπως ρητά αναφέρει η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, η αποτροπή της ορκωμοσία του Φρέντη Μπελέρη αντικατοπτρίζει την περιφρόνηση για τις θεμελιώδεις αρχές του Κράτους Δικαίου. Έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις ευρωπαϊκές αξίες. Με τα κριτήρια ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρωπαϊκό κεκτημένο τα οποία είναι αδιαπραγμάτευτα».