Γ. Γεραπετρίτης: Πρόοδος στα ευρωτουρκικά σημαίνει σεβασμός στην κυριαρχία της Κύπρου

από Team MyPortal.gr
sms

«Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο, το οποίο περιλαμβάνει πλήρως και τη συμμετοχή σε όλα τα επίπεδα της Κυπριακής Δημοκρατίας» επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στο «Κανάλι Ένα», σχολιάζοντας το κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που συνδέει την πρόοδο των ευρωτουρκικών σχέσεων με τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

«Είναι νομίζω αυτονόητο ότι η πρόοδος των ευρωτουρκικών θα πρέπει να σημαίνει πλήρη σεβασμό στην κυριαρχία και τα δικαιώματα του κράτους-μέλους, δηλαδή της Κυπριακής Δημοκρατίας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε, η ΕΕ και η Τουρκία βρίσκονται σε μια φάση συζήτησης έτσι ώστε να μπορέσει να υπάρξει μια παραγωγική συνεργασία. «Είναι προς όφελος τόσο της Ευρώπης όσο και της Τουρκίας στο να έχει ένα δυτικό προσανατολισμό. Αυτό νομίζω θα έχει θετικές επιπτώσεις και σε σχέση με τα διμερή μας, δηλαδή την Ελλάδα έναντι της Τουρκίας αλλά και σε σχέση με το Κυπριακό» ανέφερε. «Είναι αυτονόητο ότι όταν ομιλούμε για έναν διεθνή, για έναν υπερεθνικό οργανισμό, όπως είναι η ΕΕ, στον οποίο ήδη συμμετέχουν η Ελλάδα και η Κύπρος, τα κράτη-μέλη είναι εκείνα τα οποία ορίζουν εν πολλοίς και την ατζέντα» τόνισε. «Άρα, η σύνθεση η οποία γίνεται μεταξύ των ευρωτουρκικών σχέσεων και της προόδου στο Κυπριακό, είναι απολύτως λογική».

Ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι η προσέγγιση η οποία επιχειρείται μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας είναι «ιστορική αναγκαιότητα». «Οι δύο χώρες είναι γειτονικές, είναι φτιαγμένες από τη γεωγραφία να ζήσουν μαζί και θα πρέπει όσοι βρισκόμαστε στην υπηρεσία της πατρίδας να προσπαθούμε να έχουμε μια ειρηνική γειτονιά». Αυτό, όμως, πρόσθεσε, «δε σημαίνει ότι θα έχουμε μια διαρκώς γραμμική πορεία προς τα εμπρός. Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν και στιγμές στις οποίες θα έχουμε και κάποιες υπαναχωρήσεις σε σχέση με τη σχέση που αναπτύσσεται. Θα υπάρχουν ζητήματα τα οποία θα μας δημιουργούν και ένταση».

«Εξάλλου, η βασική δική μας τοποθέτηση εξαρχής ήταν ότι οι θέσεις των δύο μερών δεν πρόκειται να αλλάξουν. Εκείνο το οποίο θα επιχειρήσουμε θα είναι δίνοντας έμφαση στα σημεία εκείνα τα οποία είναι αμοιβαίως επωφελή και μπορούν να μας βοηθήσουν στο να προχωρήσουμε λίγο καλύτερα στη σχέση μας. Να είμαστε σε μια κατάσταση η οποία πρώτον, θα μας επιτρέπει να είμαστε σε μια σχετική ηρεμία και δεύτερον, όταν παρουσιάζονται οι εντάσεις, αυτές να μην οδηγούν σε μείζονες κρίσεις» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Εκείνο το οποίο οφείλουμε να έχουμε πάντοτε στο μυαλό μας είναι ότι μια κρίση μπορεί να προέλθει ασύμμετρα από ένα ατύχημα, από μια εσφαλμένη εκτίμηση, από μια λάθος αναφορά. Άρα, καλό είναι όταν θα γίνονται αυτά, γιατί θα γίνονται αυτά, να έχουμε τις δικλείδες εκείνες να μπορέσουμε να αποσυμπιέσουμε».

Επανέλαβε ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Άγκυρα θα γίνει στις 13 Μαΐου και σημείωσε ότι «η οργάνωση του ταξιδιού εξελίσσεται κανονικά, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα και ελπίζω ότι θα έχουμε μία καλή και παραγωγική».

Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί οποιαδήποτε συζήτηση σε ό,τι αφορά θέματα που ανάγονται στην κυριαρχία της.