Φουρτούνες “παρ’ αφρόν” στο ΣΥΡΙΖΑ, δεξιά ανασύνταξη στη Νέα Δημοκρατία

από Πλάκας Βαγγέλης
sms

Μέχρι πρόσφατα επωδός του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού ήταν πως στηρίζουν τα πάντα στη δύναμη της επικοινωνίας και παίζουν καλά το παιχνίδι του πολιτικού μάρκετινγκ παραπλανόντας την ελληνική κοινωνία. Δεν ξέρω πως θα αισθάνονται βλέποντας τον πρόεδρο του κόμματος τους να στηρίζει όλον τον πολιτικό του σχεδιασμό αλλά και την προεκλογική του στρατηγική σε μια επικοινωνιακή τακτική με πολλές δόσεις life style. Από την επίδειξη της πολυτελούς του κατοικίας, ως την “πολιτική κρουαζιέρα” στο Αιγαίου με το “Παρ’ Αφρόν” και πολλά άλλα.
Aυτό βέβαια ίσως ειναι το λιγότερο που ενοχλεί όσους παραδοσιακούς του ΣΥΡΙΖΑ έχουν παραμείνει στο κόμμα, καθώς βλέπουν πως απο αυτό που ίδρυσε ο Αλέξης Τσίπρας το μόνο που έχει μείνει ίδιο είναι το όνομα. Όλα τα άλλα ο Στέφανος Κασσελάκης τα αλλάζει: λειτουργεί προσωπικά δίχως να συζητά, συμβουλεύεται, ούτε καν ενημερώνει καλά-καλά τα θεσμικά κομματικά όργανα ενώ αλλάζει σταθερές κομματικές και ιδεολογικές θέσεις του κόμματος με μια δήλωση ή μια ανάρτησή του.
Εκεί που η λέξη “αριστεία” λοιδωρούνταν απο τον ΣΥΡΙΖΑ όταν χρησιμοποιούνταν απο την κυβέρνηση, τώρα βρέθηκε ως “προοδευτική αριστεία” να χαρακτηρίζει κατά τον κ. Κασσελακη το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος. Απο τα ιερά θαύματα ως το πολιτικό παιχνίδι με όρους όπως η πατρίδα, η θρησκεία και η οικογένεια.
Προφανώς η σύγχυση που προκαλείται στο εσωτερικό χώρο του κόμματος και σε μερίδα ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, ουδόλως απασχολεί τον κ. Κασσελάκη. Η επιδίωξή του είναι ένα νέο κόμμα σε όλα του, επιδιώκει να δημιουργήσει μια νέα κοινωνική βάση ως εκλογικό ακροατήριο, να απευθυνθεί σε νέα κοινωνικά κοινά και πολιτικά ακροατήρια ασχέτως αν αυτά δεν συγγενεύουν με ότι συμβόλιζε ο ΣΥΡΙΖΑ ως και την ανάδειξή του στην προεδρία. Λίγο αντισυστημικότητα, λίγο το “απο τα κάτω προς τα πάνω” που ειναι της μόδας, λίγο πολιτικό ψάρεμα σε πολλές λίμνες προσπαθεί να δημιουργήσει έναν νεό χώρο.
Οι ευρωεκλογές θα ειναι το πρώτο crash test για αυτό το πολιτικό one man show αλλά ο κ. Κασσελάκης, όσο και αν εμφανίζεται αισιόδοξος για “πολιτική ανατροπή” δεν θα είναι το μοναδικό. Ο ίδιος θέλει να κριθεί στις εθνικές εκλογές

Η ανασύνταξη της ΝΔ
Την ίδια ώρα στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας εμφανώς υπάρχει μια στροφή προς τα δεξιά ακροατήρια όπου παρατηρούνται ικανές διαρροές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναλάβει ο ίδιος τον προεκλογικό αγώνα και βρέθηκε να προεδρεύει τη Δευτέρα ευρεία προεκλογική σύσκεψη στην οποία καταρτίστηκε το πρόγραμμα περιοδειών σε όλη τη χώρα και επιστρατεύτηκαν κορυφαία στελέχη που “χρεώθηκαν” τον προεκλογικό αγώνα στις περιφέρειες της χώρας. Το δε πολιτικό διακύβευμα που τίθεται απο Μαξίμου και Πειραιώς “σκληρό” και εσωτερικό: “σταθερότητα” στην πορεία της χώρας, ώστε να αντιμετωπιστεί έτσι η χαλαρότητα της ψήφου και να αξιοποιηθεί το προβάδισμα Μητσοτάκη ως καταλληλότερου πρωθυπουργού με μεγάλη απόσταση απο τους πολιτικούς του αντιπάλους.

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, 27-4-2024)