Ευρωβουλή: Ποιοι φεύγουν ποιοι μένουν…

από Team MyPortal.gr
sms

Μεγάλες αλλαγές στην ανθρωπογεωγραφία των Ελλήνων ευρωβουλευτών φέρνουν οι επόμενες ευρωεκλογές, που θα γίνουν το Μάιο του 2019. Ηδη σε όλα τα ρεπορτάζ αποτυπώνονται δύο τάσεις: πολλοί ευρωβουλευτές επιθυμούν την επιστροφή τους στην Ελλάδα, άλλοι αποκλείεται να κάνουν δεύτερη θητεία, καθώς έχουν απομακρυνθεί από τα κόμματα με τα οποία εκλέχτηκαν το 2014, ενώ οι πολιτικοί αρχηγοί θέλουν να ανακατέψουν την τράπουλα και να αλλάξουν το σημερινό τοπίο στην ευρωβουλή.

Για τον Αλέξη Τσίπρα η αλλαγή της ευρωλίστας του ΣΥΡΙΖΑ είναι μονόδρομος. Βλέπετε από τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν ήδη αποχωρήσει οι ευρωβουλευτές Σοφία Σακοράφα (ακούγεται ότι καλοβλέπει μια συνεργασία με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ), ο Νίκος Χουντής (φλερτάρει με τη ΛΑΕ) και ο Κώστας Χρυσόγονος που συζητά πολλά σενάρια. Ταυτόχρονα και οι εναπομείναντες στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ο Στέλλιος Κούλογλου και η Κωνσταντίνα Κούνεβα σκέφτονται την επιστροφή τους στην εσωτερική πολιτική σκηνή.

Στη ΝΔ, όπου σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ η ομάδα παραμένει συμπαγής, η Μαρία Σπυράκη έχει βάλει πλώρη για την Α’ Θεσσαλονίκης, ο Γιώργος Κύρτσος βολιδοσκοπεί μια υποψηφιότητα στη Φθιώτιδα, ενώ ο Μανώλης Κεφαλογιάννης αν δεν παραμείνει στις Βρυξέλες συζητά την υποψηφιότητά του για το Ηράκλειο. Μια δεύτερη θητεία στην Ευρωβουλή φαίνεται ότι καλοβλέπουν τόσο ο Θοδωρής Ζαγοράκης όσο και η Ελίζα Βόζενμπεργκ, αν και εδώ το θέμα είναι τι επιθυμεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επιστροφή στην Ελλάδα θα φέρει σίγουρα η επόμενη ευρωθητεία για τον Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ για την Εύα Καϊλή πολλά σενάρια είναι ανοικτά. Από το να διεκδικήσει δεύτερη θητεία στην ευρωλίστα ή να μπει στη μάχη για την εκλογή της στην Α’ Θεσσαλονίκης με το Κίνημα Αλλαγής μέχρι το να μεταγραφεί στην αυτοδιοίκηση. Εκτός επόμενης ευρωβουλής τέλος θα είναι σίγουρα και οι ευρωβουλευτές του Ποταμιού Μιχάλης Κύρκος και  Γιώργος Γραμματικάκης.