Ερντογάν: Ελπίζω σε μια νέα εποχή στις σχέσεις μας με την Ελλάδα

από Team MyPortal.gr
sms

Την ελπίδα ότι η επικείμενη επίσκεψή του στην Ελλάδα θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Άγκυρας – Αθήνας, εξέφρασε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως μεταδίδει το τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Κατά τη διάρκεια της πτήσης του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου είχε παραβρεθεί για τη Διάσκεψη για το Κλίμα COP28, o Τούρκος πρόεδρος δήλωσε σε δημοσιογράφους πως υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σε κάποια ζητήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας αλλά πως υπάρχει χώρος για βελτίωση σε κάποια άλλα.

«Ελπίζω σε μια νέα εποχή μεταξύ των δύο χωρών. Προσπαθούμε να κάνουμε φίλους και λιγότερους εχθρούς», υποστήριξε ο Ερντογάν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε πως «πιστεύω ότι είναι χρήσιμο να μιλήσουμε στη διμερή μας συνάντηση, όπως έχω ξαναπεί», ενώ για να κάνει αναφορά στην εγγύτητα των δύο χωρών έφερε το παράδειγμα της Κω. «Όταν σε φωνάζουν στην Τουρκία, η φωνή ακούγεται από το νησί της Κω. Η απόσταση μεταξύ τους είναι τόσο μικρή και οι δύο χώρες που είναι συνυφασμένες με τόση ιστορία εξακολουθούν να Είναι λάθος να πορεύονται με φωνές που υποκινούν την εχθρότητα».

Κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να στρέψουν την Τουρκία και την Ελλάδα τη μία εναντίον της άλλης και επισήμανε: «Από την άλλη πλευρά, ποιος ευθύνεται; Μερικοί, ειδικά οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, δεν μας δίνουν F-16 παρόλο που τα πληρώσαμε ενώ την ίδια ώρα στέλνουν ακόμα F-16 και πυρομαχικά στην Ελλάδα».

«Επισκεπτόμαστε τον γείτονα, θα καθίσουμε και θα μιλήσουμε. Εάν δεν εμπλακούμε αμφότεροι σε συμπεριφορές που θα βλάπτουν τα συμφέροντα της άλλης πλευράς, δεν υπάρχει πρόβλημα…Θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας», σημείωσε.

«Φυσικά, έχουμε διαφορές απόψεων και υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που δεν μπορούν να λυθούν αμέσως. Υπάρχουν όμως και θέματα που μπορούμε να λύσουμε αμέσως και που θα διευρύνουν τη βάση της συνεργασίας. Η κατανόησή μας για την εξωτερική πολιτική δεν είναι ‘κερδίζω πάντα εγώ και αφήνω τον άλλο να χάσει’. Θα πάμε στην Αθήνα με μια προσέγγιση win-win. Εκεί θα συζητήσουμε τόσο τις διμερείς μας σχέσεις όσο και τις σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να πάρουμε αποφάσεις αντάξιες του πνεύματος της νέας εποχής», κατέληξε ο Τούρκος πρόεδρος.