Επίσκεψη Κινέζου προέδρου στην Σερβία: Ξεκίνησαν οι συνομιλίες Σι Τζινπίνγκ- Αλεξάνταρ Βούτσιτς

από Team MyPortal.gr
sms

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπινκγ μετά το Παρίσι έφτασε χθες βράδυ στο Βελιγράδι, δεύτερο σταθμό της ευρωπαϊκής του περιοδείας. Το αεροπλάνο του Κινέζου προέδρου συνόδευαν Αεροσκάφη Μιγκ 29 από την στιγμή που εισήλθε στον σερβικό εναέριο χώρο. Στο αεροδρόμιο τον υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, η πρόεδρος της Βουλής Άνα Μπρνάμπιτς , ο πρωθυπουργός Μίλος Βούτσεβιτς και μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

«Αγαπητέ Πρόεδρε Σι, αγαπητέ φίλε, καλώς ήλθατε στη Σερβία! Η επίσκεψη σας αποτελεί μεγάλη τιμή για τη χώρα και το λαό μας που αγαπά ειλικρινά και εκτιμά την φιλία της μεγάλης χώρας σας. Το όραμα του κόσμου που πρεσβεύετε εμπνέει και δίνει δύναμη στη μικρή μας χώρα, η οποία σήμερα βαδίζει με γενναιότητα και περηφάνια στο δρόμο της προόδου και της επιτυχίας» ανέφερε ο Βούτσιτς υποδεχόμενος τον ομόλογό του της Κίνας.

Η επίσημη τελετή υποδοχής έγινε σήμερα το πρωί μπροστά από το κτήριο των κυβερνητικών θεσμών στο Νέο Βελιγράδι όπου και θα διεξαχθούν οι διμερείς συνομιλίες. Όπως αναγγέλθηκε αναμένεται η υπογραφή 30 διακρατικών συμφωνιών ενώ θα γίνουν και τετ α τετ επαφές Σέρβων και Κινέζων επιχειρηματιών.

Η Σερβία αποτελεί τον σημαντικότερο εταίρο της Κίνας στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας «Μία ζώνη ένας δρόμος». Μεγάλα έργα υποδομής όπως το σιδηροδρομικό δίκτυο ταχείας κυκλοφορίας από το Βελιγράδι μέχρι την Βουδαπέστη, ο αυτοκινητόδρομος προς το Μαυροβούνιο, γέφυρες στον Δούναβη και θερμοηλεκτρικά εργοστάσια κατασκευάζονται από κινέζικες εταιρίες με κεφάλια που παρέχουν κινεζικές τράπεζες. Στους κινέζους ανήκουν και τα μεγαλύτερα ορυχεία χαλκού της χώρας, στο Μπορ, στην ανατολική Σερβία όπως και η Χαλυβουργία στο Σμεντέρεβο.

Οι Κινέζοι επενδύουν επίσης και στην ενέργεια με την κατασκευή μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών. Η ΕΕ έχει εκφράσει ανοιχτά την ανησυχία της για τις οικονομικές δραστηριότητες των κινέζων στην Σερβία αφού για όλα τα έργα που αναλαμβάνουν δεν διενεργείται καμία δημοπρασία ενώ συχνά δεν τηρούνται οι όροι διαφάνειας κατά την χρηματοδότηση τους.

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπινγκ θα ολοκληρώσει την ευρωπαϊκή του περιοδεία με την επίσκεψη στην Βουδαπέστη.

Πηγή: ertnews.gr