Επιφυλακτικότητα στις ευρωαγορές εν αναμονή της απόφασης για τα επιτόκια

από Team MyPortal.gr
sms

Μικτά είναι τα πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο ξεκίνημα της εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή των αποφάσεων για τα επιτόκια από τις μεγάλες ευρωπαϊκές Τράπεζες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί οριακά στις πρώτες συναλλαγές, με τις μετοχές των ορυχείων να καταγράφουν απώλειες 1,5%, ενώ οι μετοχές του λιανικού εμπορίου υποχωρούν 0,8%.

Ο γερμανικός DAX κερδίζει 0,05%, ο βρετανικός FTSE υποχωρεί στο 0,25%, ενώ απώλειες καταγράφουν τόσο ο CAC στη Γαλλία όσο και ο FTSE MIB στο Μιλάνο.

Στο μεταξύ, οι τιμές του χρυσού σημείωσαν νέο υψηλό ρεκόρ τη Δευτέρα για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, με τις τιμές spot να αγγίζουν τα 2.100 δολάρια, με τους αναλυτές να αναφέρουν τη γεωπολιτική αβεβαιότητα, μια πιθανή υποχώρηση του δολαρίου και πιθανές μειώσεις των επιτοκίων ως περαιτέρω καταλύτες για τον χρυσό το 2024.

Η προοπτική μείωσης των επιτοκίων και, πιο άμεσα, μιας ακόμη συγκράτησης από την Fed στην επόμενη συνεδρίαση στα μέσα Δεκεμβρίου, έστειλε τον S&P 500 σε υψηλό 2023 την Παρασκευή μετά από ένα σερί νικών πέντε εβδομάδων. Εν τω μεταξύ, ο Dow Jones τον Νοέμβριο είχε τον καλύτερο μήνα του από τον Οκτώβριο του 2022.

Η ανοδική δυναμική συνεχίστηκε παρά τις προσπάθειες του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ να μετριάσει τις προσδοκίες της αγοράς για επερχόμενες μειώσεις των επιτοκίων, καθώς υποστήριξε ότι είναι «πρόωρο να συμπεράνουμε με σιγουριά» ότι η νομισματική πολιτική είναι «επαρκώς περιοριστική».