Εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων της ΕΕ στη Σαουδική Αραβία ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε κείμενο που θα τεθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια σήμερα

από Team MyPortal.gr
sms

Την «επιβολή εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων της ΕΕ σε βάρος της Σαουδικής Αραβίας» λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης στην Υεμένη προβλέπει μεταξύ άλλων ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατάσταση στη χώρα, το οποίο θα τεθεί σήμερα Πέμπτη σε ψηφοφορία στις Βρυξέλλες.

Ο πόλεμος στην Υεμένη και η ανθρωπιστική κρίση στη χώρα βρέθηκε στο επίκεντρο συζήτησης το βράδυ της Τετάρτης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρών ήταν ο επίτροπος της ΕΕ για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης.

Μεταξύ άλλων, το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα τεθεί σε ψηφοφορία καλεί την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, «να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να επιβληθεί εμπάργκο όπλων της ΕΕ σε βάρος της Σαουδικής Αραβίας, λαμβανομένων υπόψη των σοβαρών καταγγελιών για παραβιάσεις, από τη Σαουδική Αραβία, του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στην Υεμένη και του γεγονότος ότι, κατά συνέπεια, η συνέχιση της χορήγησης αδειών για πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία θα οδηγούσε σε παραβίαση της κοινής θέσης 2008/944/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου». Το ψήφισμα υπογράφουν από ελληνικής πλευράς οι ευρωβουλευτές Κωνταντίνα Κούνεβα (ΣΥΡΙΖΑ), Μανώλης Κεφαλογιάννης (ΝΔ) και Νίκος Χουντής (ΛΑΕ).

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του ΕΚ, ο Επίτροπος Στυλιανίδης περιέγραψε με μελανά χρώματα την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην Υεμένη, με 19 εκατομμύρια ανθρώπους να βρίσκονται σε ανθρωπιστική κρίση και πάνω από 7 εκατομμύρια στα πρόθυρα λιμού. Ο Χ. Στυλιανίδης τόνισε ότι η ΕΕ είναι πρωτοπόρος στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση στη χώρα και τόνισε ότι τόσο ο ίδιος , όσο και η Ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ επιθυμούν να βρεθεί τρόπος για να δοθεί τέλος σε αυτήν την τραγωδία.

Μεταξύ άλλων, ο Χ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι ο πόλεμος στην Υεμένη που διαρκεί σχεδόν τρία χρόνια -από τα τέλη Μαρτίου του 2015- έχει ευνοήσει τους λαθρέμπορους όπλων που διακινούν οπλισμό από παράνομους διαύλους. Τόνισε ακόμη ότι η Αλ Κάιντα και το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος έχουν βρει εύφορο έδαφος στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας ενώ αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη Συρία και το Ιράκ.

Όπως σημείωσε ο Χ. Στυλιανίδης, αυτό συμβαίνει μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από μια θαλάσσια διαδρομή από την οποία διέρχεται το 10% του παγκόσμιου εμπορίου. «Σε αυτή τη συγκυρία δεν είναι δυνατό να ρισκάρουμε να υπάρξει μια ευρύτερη ρήξη και κρίση στην περιοχή, κάτι τέτοιο θα ήταν παγκόσμια απειλή», ανέφερε ο Χ. Στυλιανίδης.

Καταλήγοντας, ο Χ. Στυλιανίδης υπενθύμισε στην Ολομέλεια του ΕΚ ότι οποιαδήποτε απόφαση για την επιβολή εμπάργκο όπλων στη Σαουδική Αραβία απαιτεί την ομοφωνία του Συμβουλίου της ΕΕ. Εξέφρασε, ωστόσο, την ικανοποίησή του για τη συζήτηση στο ΕΚ, λέγοντας ότι αποτελεί κοινό στόχο να τερματιστεί η ανθρωπιστική τραγωδία που εκτυλίσσεται στην Υεμένη.

Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), ο Κελάμ Τιούνε (Εσθονία), τόνισε ότι στην Υεμένη εκτυλίσσεται η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στη σύγχρονη ιστορία, με περίπου τα δύο τρίτα του πληθυσμού να υποφέρουν από έλλειψη τροφίμων και νερού και 130 παιδιά να πεθαίνουν καθημερινά από τον λιμό. Ο ευρωβουλευτής του ΕΛΚ ζήτησε να δοθεί νέα ώθηση για ειρηνική διαπραγμάτευση υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Από την πλευρά των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών, ο Μποστινάρου Βίκτορ (Ρουμανία), ανέφερε ότι «στην Υεμένη που είναι από τις φτωχότερες χώρες εξακολουθεί να μαίνεται ο λιμός και η ατιμωρησία». Ο ίδιος ανέφερε ότι η Σαουδική Αραβία στην οποία χώρες της ΕΕ εξακολουθούν να πωλούν όπλα, σκοτώνει αμάχους. «Γιατί κάνουμε τα στραβά μάτια και γιατί τάσσονται με το πλευρό της Σαουδικής Αραβίας και μετατρέπουν την Υεμένη σε εξαθλιωμένη χώρα;» διερωτήθηκε ο ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Σαουδική Αραβία έχει διαπράξει εγκλήματα, αποκλείοντας τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της Υεμένης, καθώς και τη δυνατότητα μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα.

Από την πλευρά των Πρασίνων, η Μπάρμπαρα Λοχμπίλερ (Γερμανία) κάλεσε την Ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ Φ. Μογκερίνι να θέσει στο Συμβούλιο της ΕΕ ζήτημα επιβολής εμπάργκο όπλων στη Σαουδική Αραβία. «Τα κράτη-μέλη της ΕΕ επιτρέπουν να συνεχίζεται ο πόλεμος στην Υεμένη, με την πώληση όπλων. Όποιος δίνει όπλα σε εμπόλεμες πλευρές είναι συνυπόλογος», υπογράμμισε η ευρωβουλευτής των πρασίνων, ζητώντας να επιβληθεί εμπάργκο όπλων στην Σαουδική Αραβία που βομβαρδίζει αδιακρίτως προκαλώντας χιλιάδες θύματα στον άμαχο πληθυσμό της Υεμένης.