Εκτός Ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ με απόφαση Κασσελάκη ο Δ. Παπανώτας

από Team MyPortal.gr
sms

Την εξαίρεση του Δημήτρη Παπανώτα από το Ευρωψηφοδέλτιο ανακοίνωσε με ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης

«Σέβομαι απόλυτα τις αποφάσεις των μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ που -για πρώτη φορά, με δική μου δέσμευση- επέλεξαν οι ίδιοι τους υποψήφιους ευρωβουλευτές μας. Όμως υπάρχουν περιπτώσεις που ο Πρόεδρος πρέπει να παρέμβει για να μη «φορτώσει» ευθύνες αλλού νίπτοντας τας χείρας του. Ειδικά επειδή οι γυναίκες, δυστυχώς, ακόμη υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις, ανισότητες και έμφυλη βία. Με λύπη αναγκάζομαι να εξαιρέσω από το Ευρωψηφοδέλτιο τον Δημήτρη Παπανώτα. Γνωρίζω ότι εξέδωσε διορθωτική ανακοίνωση, όμως το θέμα στο οποίο αναφέρθηκε είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και δε χωρεί συζήτηση. Ιδίως για το κόμμα που έχει προμετωπίδα του τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα» αναφέρει στη σχετκή ανάρτηση.

Οι επίμαχες δηλώσεις

Ο κ. Κασσελάκης προκάλεσε τουλάχιστον αμηχανία στα στελέχη και όχι μόνο του κόμματος, όταν πριν από δύο μέρες στη συνάντηση του με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο περιέγραψε ένα «θαύμα» που έγινε στη βάφτισή του.

«Με βάφτισε ο Άγιος Τσαλίκης με τον πατέρα Κύριλλο, και στο νερό σχηματίστηκε ένας σταυρός από το λάδι. Ο Άγιος Τσαλίκης είπε στους γονείς μου: αυτός είτε Παπάς θα γίνει, είτε πολύ σπουδαίος», είπε ο κ.Κασσελάκης.

Η δήλωση αυτή σε συνδυασμό με άλλες πράξεις και δηλώσεις του προέδρου σχετικά με τη θρησκεία και την Εκκλησία, προκάλεσαν τουλάχιστον δυσανεξία.

Όσον αφορά στον κ. Παπανώτα, οι δηλώσεις του για την κακοποίηση των γυναικών προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων. Συγκεκριμένα, ο γνωστός παρουσιαστής και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «κόψτε την υστερία, γιατί δεν ζούμε στο Ιράν. Ζούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. […] Εγώ δεν βλέπω να έχει πρόβλημα η γυναίκα στην Ελλάδα και γενικά στην ΕΕ κανένα. Εκτός αν θέλει να έχει. Δηλαδή, αν πάρει έναν σατράπη, ο οποίος την κακοποιεί, και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται είναι πρόβλημά της. Στις δουλειές μια χαρά τις μεταχειρίζονται, μια χαρά έχουν μισθούς».

Οι αντιδράσεις

Πέραν των σχολίων στα social media, ένας έτερος υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Τσίπρας, καυτηρίασε τα όσα είπε ο κ. Κασσελάκης.

«Θαύματα η Αριστερά δεν είχε ποτέ στον πολιτικό της λόγο. Όλα τα δημοκρατικά κόμματα δεν είχαν. Αυτά ανήκουν σε κάποιους ιδιαίτερους πολιτικούς χώρους» είπε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως σημείωσε με νόημα, μάλιστα, «κανείς ορθολογιστής άνθρωπος δεν μιλάει για τέτοια πράγματα», ενώ στην ερώτηση γιατί το είπε ο Στέφανος Κασσελάκης αρκέστηκε να απαντήσει«δεν ξέρω γιατί το είπε, πρέπει να ερωτηθεί ο ίδιος», για να συμπληρώσει «δεν είναι καλό στοιχείο, αυτή η αναφορά στα θαύματα ήταν σοκαριστική, εμένα μου ήταν σοκαριστικό».

Ο Γιώργος Τσίπρας φρόντισε, παράλληλα, να στείλει το μήνυμα ότι «το κόμμα μέχρι πέρσι μπορεί να είχε πολλά στραβά, η μετάλλαξη είναι κάτι άλλο και δεν την θέλει ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ. Ό,τι κι αν ήταν αυτό που εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας ήταν η ψυχή μας».

Σχετικά με τις δηλώσεις Παπανώτα, θέση πήρε η επίσης υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και εμβληματική μορφή του κινήματος #MeToo στην Ελλάδα, Σοφία Μπεκατώρου.

«Ελπίζω ότι το κόμμα θα σταθεί όπως πρέπει. Να κάνει την κίνηση που πρέπει», είπε η χρυσή Ολυμπιονίκης στα «Παραπολιτικά 90,1» σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα και συμπλήρωσε: «Είμαι ήδη σε επικοινωνία με το κόμμα και περιμένω να τοποθετηθούν για το θέμα».

Σε ό,τι αφορά την υποψηφιότητα του κ. Παπανώτα, η κα Μπεκατώρου επισήμανε ότι, σύμφωνα με έρευνες, 238.476 γυναίκες στην Ελλάδα κακοποιούνται σωματικά ή σεξουαλικά από τον σύντροφό τους/σύζυγό τους κάθε χρόνο.

«Αυτό σημαίνει ότι 653 γυναίκες πέφτουν θύματα κακοποίησης κάθε μέρα», τόνισε. «Δεν μπορούμε να αδιαφορούμε για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Ελπίζω ότι το κόμμα θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα, καθώς δεν γίνεται να μιλάμε για νέες ιδέες και ταυτόχρονα να προωθούμε υποψηφίους με απαρχαιωμένες απόψεις και συμπεριφορές».