Δημήτρης Τσιόδρας: Η ΝΔ ήταν και παραμένει η μεγάλη ευρωπαϊκή παράταξη της χώρας.

από Team MyPortal.gr
sms

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Πλάκα

Για τις επικείμενες ευρωεκλογές, το διακύβευμα και τους στόχους της Νέας Δημοκρατίας, μιλάει στην «Π» ο Δημήτρης Τσιόδρας, διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού. Αναφέρεται στο προσυνέδριο Θεσσαλονίκης της ΝΔ ενόψει του Συνεδρίου του Απριλίου του κυβερνώντος κόμματος όπως σχολιάζει και τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ποιος ειναι ο στόχος της ΝΔ στις ευρωεκλογές. Ο πήχης ειναι το 41% των πρόσφατων εθνικών εκλογών ή το 33% των ευρωεκλογών του 2019;

Οι ευρωεκλογές έχουν ιδιαίτερο χαρακτήρα. Σάς θυμίζωότι το 2019, η Νέα Δημοκρατία πήρε 33% στις ευρωεκλογές και σχεδόν 40% στις εθνικές εκλογές, λίγες εβδομάδες αργότερα. Είναι πολύ διαδεδομένη η άποψη ότι «στην ευρωκάλπη δεν διακυβεύεται το σοβαρό, δηλαδή η διακυβέρνηση του τόπου, άρα μπορούμε να εκφράσουμε ακόμη και την παραμικρή διαφωνία ή δυσαρέσκεια, χωρίς κανένα κόστος και κανένα ρίσκο». Η αντίληψη αυτή αγνοεί το γεγονός ότι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λαμβάνονται αποφάσεις κρίσιμες τόσο για την ζωή του καθενός από μας, όσο και για την πορεία της χώρας. Κι αυτό εμείς, η ΝΔ, θα δώσουμε τη μάχη για να γίνει κατανοητό από όλους τους Έλληνες. Έχει μεγάλη σημασία ποια πολιτική δύναμη και με ποιο πλαίσιο θα εκπροσωπήσουν τη χώρα στην Ευρώπη. Γιατί είδαμε πρόσφατα, Έλληνες ευρωβουλευτές να συντάσσουν ψηφίσματα κατά της Ελλάδας και να ζητούν ακόμη και διακοπή χρηματοδότησης προς τη χώρα μας.

Το ενδιαφέρον σας για τα της Ενωμένης Ευρώπης ειναι γνωστό και αποτυπώνεται και στα βιβλία σας. Θα είστε υποψήφιος ευρωβουλευτής;

Στην εισαγωγική σας παρατήρηση, έχετε απόλυτο δίκιο: δεν έκρυψα ποτέ το ενδιαφέρον μου για τα ευρωπαϊκά πράγματα. Και οι σπουδές μου στις διεθνείς σχέσεις, και τα βιβλία που έγραψα (το τωρινό, που κυκλοφόρησε πρόσφατα, είναι το δεύτερο σ’ αυτή τη θεματολογία), καταδεικνύουν τη μακρόχρονη και συστηματική ενασχόλησή μου με το αντικείμενο. Επίσης λόγω της θητείας μου δίπλα στον πρωθυπουργό έχω παρακολουθήσει στενά τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Επίσημη ανακοίνωση υποψηφιότητας, ωστόσο, δεν έχει υπάρξει –και φαντάζομαι ότι δεν μού ζητάτε και δεν περιμένετε να την κάνω εγώ! Είναι σε όλους γνωστό, ότι η αρμοδιότητα της συγκρότησης του ευρωψηφοδελτίου ανήκει αποκλειστικά και μόνον στον πρωθυπουργό και πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτός θα αποφασίσει για τα πρόσωπα που θα συμμετέχουν και θα ανακοινώσει τις επιλογές του στον κατάλληλο χρόνο. Κάθε πράγμα στον καιρό του, λοιπόν!

Τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με αγρότες. Τι έχει να τους πει;

Τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί ειδικά με τους αγρότες της Θεσσαλίας αλλά όχι μόνο. Θα συναντηθεί και με παράγοντες της περιοχής και θα συζητήσει μαζί τους τα ιδιαίτερα και πολύ δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζουν (εκτός από τα κοινά με τους άλλους συναδέλφους τους), μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου φθινοπώρου. Εχουν ήδη παραδοθεί κάποιες μελέτες που εκπονήθηκαν για έργα και για την ανασυγκρότηση της περιοχής, ώστε να αντιμετωπιστούν όχι μόνο μελλοντικά πλημμυρικά φαινόμενα και να ενισχυθούν και να εκσυγχρονιστούν οι υποδομές, αλλά να αναβαθμιστεί και το παραγωγικό δυναμικό της. Έχει ο ίδιος προσωπικά ασχοληθεί με το θέμα από την πρώτη στιγμή –και συνεχίζει με αμείωτη προσοχή και ενδιαφέρον. Πρόκειται για εξαιρετικά σύνθετο έργο, αλλά ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να διασφαλίσει τη βιώσιμη παραγωγική ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας –και θα το κάνει!

Την ίδια ημέρα θα βρεθεί στο προσυνέδριο Θεσσαλονίκης της ΝΔ. Πως θα “γιορτάσει” η ΝΔ τα 50 της χρόνια;

Η Νέα Δημοκρατία είναι περήφανη για την προσφορά της στον τόπο, στη διάρκεια αυτής της 50χρονης πορείας. Οι μεγάλες επιλογές και το έργο της διαμόρφωσαν τη χώρα και σφράγισαν τη μεταπολιτευτική διαδρομή μισού αιώνα. Η σημερινή ώριμη και σταθερή Δημοκρατία μας, η ένταξή μας στον σκληρό πυρήνα της ενωμένης Ευρώπης και στις δυτικές δομές ασφαλείας, η νίκη πουμας απάλλαξε από τον και τυχοδιωκτικό λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ, οι εκσυγχρονισμοί και οι βαθιές μεταρρυθμίσεις που βάζουν την Ελλάδα στον 21ο αιώνα –όλα αυτά ορίζουν το περιεχόμενο της φετινής γιορτής μας. Αναστοχαζόμαστε και αναπτύσσουμε πολιτική δράση, με την ίδια πυξίδα. Τον Απρίλιο, θα πραγματοποιηθεί και συνέδριο του κόμματος, με αυτό το θέμα: τα 50 μας χρόνια –η ιστορία και η συνέχεια. Η ΝΔ ήταν και παραμένει η μεγάλη ευρωπαϊκή παράταξη της χώρας. Η αντοχή της στον χρόνο και οι βαθιές ρίζες της στην ελληνική κοινωνία δείχνουν ότι είναι μια μεγάλη λαϊκή παράταξη που κερδίζει την εμπιστοσύνη ακόμη και σε περιοχές που μέχρι πρόσφατα είχε χαμηλά ποσοστά.

Πως κρίνετε τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ;

Είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σήμερα σε στρατηγικό αδιέξοδο. Κι αυτό είναι άμεσο αποτέλεσμα της διπλής συντριπτικής ήττας που υπέστη, στις εκλογές του 2023: τότε, ο μεταρρυθμιστικός ρεαλισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη νίκησε κατά κράτος τον αντιπολιτευτικό λαϊκισμό τους –και τις σκουριασμένες ιδέες και τις απολύτως απεχθείς πρακτικές τους. Τα όσα ακολούθησαν είναι γνωστά: αλλαγή ηγεσίας, διάσπαση, οργανωτικό χάος και πολιτικός ξεπεσμός, κατάρρευση δημοσκοπική και νέος εμφύλιος. Πρόκειται για βαθύτατη κρίση, που προσπαθώντας να την ξεπεράσουν καταφεύγουν και πάλι στις ίδιες συνταγές: υιοθετούν όλα ανεξαιρέτως τα αίτήματα (λογικά και μη), υπόσχονται τα πάντα στους πάντες, εξαπολύουν κάθε τόσο τοξικές επικοινωνιακές φούσκες, οργανώνουν επιθέσεις κατά προσπαθούν διαρκώς να πλήξουν τον Μητσοτάκη με κάθε τρόπο. Ματαιοπονούν! Το άλμα προς τα εμπρός που ονειρεύονται είναι άλμα στο κενό.Το πρόσφατο συνέδριό τους αποκάλυψε τον ευτελισμό και την αποσύνθεση: γηπεδικές κλάκες, κραυγές πολιτικά άναρθρες, ρηχά συνθήματα, ίντριγκες και προσωπικές κόντρες –μια εικόνα Τιτανικού, που έχει ήδη προσκρούσει στο παγόβουνο.

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, 9-3-2024)