Δημήτρης Κούβελας: «Δεν θα υπερψηφίσω το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια»

από Team MyPortal.gr
sms

Ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Κούβελας ξεκαθαρίζει στην «Π» πως δεν θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, για το οποίο επίσης λέει πως συναντάει αντιρρήσεις στη βάση του κόμματός του. Χαρακτηρίζει απαράδεκτες τις καταλήψεις τα πανεπιστήμια, διαφωνεί με το «πάγωμα» των εργασιών για την fly over μέχρι να λειτουργήσει το Μετρό και αναφέρεται στην κυβερνητική μάχη κατά της ακρίβειας.

Μήπως ήταν τελικά λάθος, καθώς δυναμίτισε τη συναίνεση, η επιλογή της κυβέρνησης να φέρει ως τροπολογία την επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές;

Η κυβέρνηση έπραξε το αυτονόητο. Το Υπουργείο Εσωτερικών εισηγήθηκε τη φυσική συνέχεια της νομοθετικής πρωτοβουλίας του. Διαπιστώνοντας την ευρεία συναίνεση για το θεσμό της επιστολικής ψήφου που αποτυπώθηκε στις συνεδριάσεις της αρμόδιας Επιτροπής στη Βουλή, αποφάσισε να εισάγει την επέκτασή της στις εθνικές εκλογές, για να διευκολυνθούν να ψηφίσουν οι απόδημοι συμπατριώτες μας. Όμως η τακτική της αντιπολίτευσης του «όχι σε όλα» δυστυχώς επικράτησε. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ απέδειξαν ότι η αρχική συναίνεσή τους ήταν προσχηματική, καταψηφίζοντας τελικώς συνολικά το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο που κι οι ίδιοι ζητούσαν με κάθε ευκαιρία. Με τη στάση της η αντιπολίτευση έδειξε ότι θεωρεί τους απόδημους, «Έλληνες δεύτερης κατηγορίας». Άραγε, άλλη δημοκρατία ισχύει στις ευρωεκλογές και άλλη στις εθνικές εκλογές, όταν πρόκειται για το ίδιο εκλογικό σώμα; Η Ν.Δ., αντιθέτως, απέδειξε με την πρότασή της, ότι έχει διαχρονικά το ρόλο του θεματοφύλακα των δημοκρατικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών. Η πρότασή μας για την επιστολική ψήφο είναι μια ιστορική τομή, μια κίνηση που ισχυροποιεί τη Δημοκρατία μας, 50 χρόνια μετά την αποκατάστασή της. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επαναφέρει την πρόταση για την επιστολική ψήφο των αποδήμων και στις εθνικές εκλογές.

Κύριε Κούβελα, ποια η άποψή σας για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρι και ποια στάση θα κρατήσετε στην ψηφοφορία;

Ο γάμος μεταξύ ομόφυλων ανοίγει το δρόμο για την υιοθεσία ενός παιδιού. Στις υιοθεσίες, λοιπόν, πάνω από την επιθυμία, την ανάγκη, το δικαίωμα των υποψήφιων γονιών, ύψιστο κριτήριο είναι το συμφέρον του παιδιού! Δηλαδή πώς θα βρεθεί στο καλύτερο δυνατό περιβάλλον. Αυτό το δικαίωμα του παιδιού οφείλουμε να προασπίζουμε ως νομοθέτες πρώτα απ΄ όλα! Στον δικό μου αξιακό κώδικα, ιδανικό ζευγάρι γονιών είναι το κατάλληλο ζευγάρι πατέρα και μητέρας, διότι κάτι επιπλέον διαφορετικό έχει να δώσει ο καθένας στο παιδί του. Αυτή πιστεύω ότι είναι η ιδανική βάση για την οικογένεια που θα δημιουργηθεί με την υιοθεσία ενός παιδιού από ένα ζευγάρι. Για αυτό τον λόγο δεν θα υπερψηφίσω το νομοσχέδιο. Φυσικά, συζητώ διαρκώς με τους συμπολίτες μας για το θέμα και σέβομαι κάθε άποψη. Άλλωστε, πρώτος ο Πρωθυπουργός αντιλήφθηκε για πόσο ευαίσθητο ζήτημα πρόκειται και ξεκαθάρισε ότι, ο κάθε βουλευτής της ΝΔ θα πράξει κατά συνείδηση. Όσο για τις ήδη υφιστάμενες καταστάσεις που χρήζουν ρύθμισης, πιστεύω ότι θα μπορούσε να βρεθεί άλλη κατάλληλη νομική λύση.

Μεγάλο μέρος της βάσης της ΝΔ διαφωνεί με αυτό.  Εκτιμάτε ότι η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία θα έχει επιπτώσεις στο ποσοστό της ΝΔ στις ευρωεκλογές;

Είναι αλήθεια ότι συναντώ πολλές αντιρρήσεις κι επιφυλάξεις για το νομοσχέδιο αυτό. Μένει να φανεί σε ποια έκταση θα αποτυπωθεί στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου. Όμως, η κυβέρνηση δεν θα κριθεί μόνο από το θέμα αυτό. Κυρίαρχα πρόβλημα που απασχολούν αυτή τη στιγμή την κοινωνία είναι η ακρίβεια στα ράφια των σούπερ μάρκετς, τα φαινόμενα παραβατικότητας των ανηλίκων, η ανάγκη να δώσουμε ανάσα στους αγρότες μας, πως θα σταματήσουν οι απαράδεκτες καταλήψεις στα πανεπιστήμια από μικρές μειοψηφίες. Ειδικά εδώ στη Θεσσαλονίκη έχουμε ανάγκη να βρούμε επιπλέον λύσεις στην καθημερινότητα μας, όσο διαρκεί το έργο κατασκευής του Flyover. Oι πολίτες, λοιπόν, ζητούν από την κυβέρνηση και τους βουλευτές να αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα και σκληρή δουλειά τα προβλήματα της καθημερινότητας. Το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει να στηρίζει τους πιο ευάλωτους πολίτες και να κάνει εντατικούς ελέγχους για την πάταξη της αισχροκέρδειας και της φοροδιαφυγής. Μόλις προχθές ξεκίνησε ο δημόσιος διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους για την αύξηση του κατώτατου μισθού  από την 1η Απριλίου κι ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε νέα μέτρα για την ανακούφιση των αγροτών από τις δυσκολίες που τους επεφύλαξε η περασμένη χρονιά. Όσο για την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, παραμένει ενωμένη και δυνατή. Οι διαφορετικές απόψεις για το ζήτημα πρέπει να γίνουν σεβαστές κι όχι να μας διχάσουν.

Να σταματήσουν τα έργα του fly over μέχρι να παραδοθεί το Μετρό;

Τα έργα δημιουργούν ένα προσωρινό μεν, αλλά δυσεπίλυτο πρόβλημα. Η ταλαιπωρία από τα καθημερινά μποτιλιαρίσματα έχει δυσκολέψει πολύ την καθημερινότητά μας, δεν μπορούμε να το παραβλέψουμε αυτό. Η αύξηση του δυναμικού της τροχαίας, η παρουσία τροχονόμων σε κομβικά σημεία των δρόμων αλλά και τα επιπλέον δρομολόγια λεωφορείων του ΟΑΣΘ, αναμένεται να συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση, όπως και οι επιπλέον εναλλακτικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που διερευνώνται. Θα συνεχίσω να αναζητώ και να προτείνω λύσεις για τη λιγότερη δυνατή ταλαιπωρία των πολιτών. Κυρίως, όμως, επιμένω ώστε το flyover να «τρέξει» εντός χρονοδιαγράμματος, χωρίς καθυστερήσεις. Σύμφωνα με τους συγκοινωνιολόγους, δεν θα ωφελούσε η παύση εργασιών μέχρι να λειτουργήσει το μετρό. Επιμένω στην ανάγκη αποτελεσματικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της υφιστάμενης κατάστασης. Συνιστώ υπομονή καθώς είμαι βέβαιος ότι στο τέλος η Θεσσαλονίκη θα πάρει μεγάλη ανάσα και θα έχει πολλαπλά οφέλη.

Ναι μεν η Ελλάδα παίρνει τα F35 αλλά τελικά άναψε πράσινο φως και για τα F16 στην Τουρκία.

Είναι μεγάλη στρατηγική επιτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη η απόκτηση των F-35 και το μεγάλο δωρεάν εξοπλιστικό πακέτο, που ενισχύουν αποφασιστικά τις ένοπλες δυνάμεις της πατρίδας μας. Η Ελλάδα, έχει αναδειχθεί σε ηγετικό πυλώνα σταθερότητας στη γειτονιά μας. Εμείς ενισχύουμε την αμυντική της θωράκιση και δεν μπορούμε να υπαγορεύσουμε την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Η ελληνοαμερικανική στρατηγική σχέση και αμυντική συνεργασία είναι ισχυρή κι αυτόνομη και δεν ετεροπροσδιορίζεται από εξοπλιστικά προγράμματα άλλων χωρών.

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, 3-2-2024)