Δεκαέξι νεκροί Παλαιστίνιοι μετά από Ισραηλινό βομβαρδισμό

από Team MyPortal.gr
sms

Τουλάχιστον 16 Παλαιστίνιοι, μεταξύ αυτών κι ένα μωρό, σκοτώθηκαν σε ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό που είχε στόχο κατοικίες στη Ράφα, ως απάντηση στην επίθεση με ρουκέτες στην περιοχή του περάσματος του Κερέμ Σαλόμ, κατά την οποία τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 12 τραυματίσθηκαν, μεταξύ αυτών οι τρεις σοβαρά. Άλλοι τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά.

Οι ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση στο Κερέμ Σαλόμ, που είναι ο βασικός δίαυλος μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας από το Ισραήλ προς την Γάζα.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι 10 βλήματα εκτοξεύθηκαν από τη Ράφα προς την περιοχή του περάσματος, το οποίο, όπως είπε, είναι πλέον κλειστό για τα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια που πηγαίνουν στον παράκτιο θύλακα. Τα μέσα ενημέρωσης της Χαμάς επικαλέστηκαν πηγή προσκείμενη στην οργάνωση που δήλωσε ότι το πέρασμα δεν ήταν ο στόχος.

Οι ισραηλινές αρχές απαγόρευσαν την είσοδο στην Γάζα του επικεφαλής της Unrwa

Πολύνεκροι βομβαρδισμοί στη Ράφα σε αντίποινα για το θάνατο 3 Ισραηλινών στρατιωτών – Διπλωματικός πυρετός σε Κάιρο και Ντόχα

Λίγο μετά την επίθεση της Χαμάς, ισραηλινή αεροπορική επιδρομή έπληξε σπίτι στη Ράφα, στο οποίο όπου σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό ήταν το σημείο από το οποίο εκτοξεύτηκαν οι ρουκέτες της Χαμάς, καθώς και μια κοντινή “στρατιωτική δομή”. Τρεις σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν.

“Οι εκτοξεύσεις που πραγματοποίησε η Χαμάς δίπλα στο πέρασμα της Ράφα … αποτελούν σαφές παράδειγμα της συστηματικής εκμετάλλευσης από την τρομοκρατική οργάνωση των ανθρωπιστικών εγκαταστάσεων και χώρων και της συνεχιζόμενης χρήσης του άμαχου πληθυσμού της Γάζας ως ανθρώπινες ασπίδες”, ανέφερε ο στρατός.

Η Χαμάς αρνείται ότι χρησιμοποιεί αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες.

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σκότωσε εννέα Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένου ενός μωρού, σε ένα άλλο σπίτι στη Ράφα. Σύμφωνα με αξιωματούχους του τομέα υγείας της Γάζας το νέο χτύπημα αύξησε τον αριθμό των νεκρών την Κυριακή σε τουλάχιστον 19 άτομα.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχουν βρει καταφύγιο στη Ράφα, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Πολύνεκροι βομβαρδισμοί στη Ράφα σε αντίποινα για το θάνατο 3 Ισραηλινών στρατιωτών – Διπλωματικός πυρετός σε Κάιρο και Ντόχα

Το Ισραήλ έχει προαναγγείλει ότι θα εισέλθει στη Ράφα για να εκδιώξει τις δυνάμεις της Χαμάς, αλλά αντιμετωπίζει αυξανόμενες πιέσεις να μην ανοίξει πυρ, καθώς η επιχείρηση θα θέσει σε κίνδυνο πολλές ζωές.

Παύση στις συνομιλίες του Καΐρου ως την Τρίτη — Στη Ντόχα η αντιπροσωπεία της Χαμάς και ο δ/ντης της CIA

Η επίθεση στο πέρασμα ήρθε καθώς οι ελπίδες για τις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Κάιρο φάνηκε να οδηγούνται σε αδιέξοδο, καθώς έγιναν εμφανείς οι διαφορές των δύο πλευρών, κυρίως για την εφαρμογή διαρκούς κατάπαυσης του πυρός στην Λωρίδα της Γάζας.

Η Χαμάς επανέλαβε το αίτημά της για τον τερματισμό του πολέμου με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων για να λάβει την κατηγορηματικά αρνητική απάντηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η αντιπροσωπεία των διαπραγματευτών της ετοιμάζεται να αναχωρήσει για τη Ντόχα, αφού ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες με τους Αιγύπτιους μεσολαβητές στο Κάιρο.

Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς πήγε και αυτός στη Ντόχα, για επείγουσα συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Κατάρ και σήμερα Δευτέρα αναμένεται στο Ισραήλ, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου.