Δ. Παπαστεργίου: Το my Coast gov.gr έρχεται να δώσει λύση και προάγει τη συνεργασία κράτους – πολίτη

από Team MyPortal.gr
sms

«Μία εφαρμογή που έρχεται να δώσει λύση και να συνεργαστεί κράτος και πολίτης» είναι η νέα ψηφιακή εφαρμογή για τους πολίτες, το MyCoast gov.gr, όπως τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, παραχωρώντας συνέντευξη στα «Παραπολιτικά».

Η εν λόγω εφαρμογή «δίνει τη δυνατότητα σε όλους μας στην παραλία στην οποία είμαστε να μπορούμε να δούμε ποιος είναι ο χώρος που έχει εκμισθωθεί, αν έχει εκμισθωθεί, καθώς φαίνεται το περίγραμμα, τα τετραγωνικά, οπότε και εμείς ως πολίτες μπορούμε να δούμε αν σωστά εκεί υπάρχουν ξαπλώστρες και ομπρέλες. Και το ίδιο όμως το κράτος με πρόσφατες δορυφορικές φωτογραφίες θα σκανάρει την εικόνα και μόνο του θα κάνει τα αυτονόητα», προσέθεσε ο κ. Παπαστεργίου.

Οι κτηματικές υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για τις παραλίες θα έχουν τη δυνατότητα ελέγχου, συμπλήρωσε, επισημαίνοντας ότι η εν λόγω πλατφόρμα είναι ελληνική έμπνευση. Όσο για τη διαδικασία για δημοπρασίες για την παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας, θα γίνεται μέσω ψηφιακής πλατφόρμας.

Καταργείται η έκδοση πιστοποιητικών οικογενειακής κατάστασης και γέννησης

Μετά το Πάσχα αναμένεται να καταργηθεί η έκδοση των πιστοποιητικών οικογενειακής κατάστασης και γέννησης. Όπως επεσήμανε ότι «μετά το Πάσχα, ξεκινάνε οι διαδικασίες σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών για να καταργηθεί η έκδοσή τους και πλέον η αναζήτησή τους να γίνεται αυτεπάγγελτα από τις υπηρεσίες». Μίλησε για το action bot, τη νέα λειτουργία του mAigov, η οποία έχει τη δυνατότητα με τη συναίνεση του πολίτη να ολοκληρώνει για εκείνον μια διοικητική διαδικασία, κυρίως την έκδοση πιστοποιητικών.

Στο μεταξύ έκανε λόγο και για την πλατφόρμα σχετικά με τα ακαθάριστα οικόπεδα, η οποία ανοίγει άμεσα και θα καταγράφει και θα παρακολουθεί τους ακάλυπτους χώρους που αποτελούν εστίες κινδύνου για την εκδήλωση πυρκαγιών, με τους πολίτες να έχουν την υποχρέωση να εισάγουν στη συγκεκριμένη ψηφιακή πλατφόρμα δήλωση καθαρισμού για κάθε οικόπεδο ή ακάλυπτο χώρο η οποία επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης. Ως εκ τούτου, οι δήμοι θα ελέγχουν μέσω της πλατφόρμας αν έχει υποβληθεί η δήλωση και αν όντως έχουν πραγματοποιηθεί οι εργασίες. «Θα στέλνουν κατευθείαν ειδοποίηση στη θυρίδα του πολίτη στον gov.gr για να πράξει αυτό που πρέπει κι αν δεν το κάνει να επιβληθεί το πολύ αυστηρό πρόστιμο» είπε.