Χρυσός: Ξανά κοντά στα επίπεδα ρεκόρ

από Team MyPortal.gr
sms

Οι τιμές του χρυσού αυξήθηκαν στις ασιατικές αγορές τη Δευτέρα και έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς η ζήτηση για ασφαλή καταφύγια ενισχύθηκε από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, αν και η ισχύς του δολαρίου περιόρισε τα μεγάλα κέρδη του κίτρινου μετάλλου.

Οι αγορές περίμεναν επίσης να δουν πώς ακριβώς θα αντιδράσει το Ισραήλ στο χτύπημα του Ιράν, δεδομένου ότι η επίθεση προκάλεσε περιορισμένες ζημιές και ότι η Τεχεράνη δήλωσε επίσης ότι η κίνηση αυτή ολοκλήρωσε την επίθεσή της κατά του Ισραήλ. Αυτό συνέβαλε στον περιορισμό κάποιας ζήτησης ασφαλούς καταφυγίου.

Ειδικότερα, η τιμή spot του χρυσού κατέγραψε άνοδο 0,6% στα 2.357,81 δολάρια ανά ουγγιάμετά το υψηλό ρεκόρ των 2.372,62 δολαρίων ανά ουγγιά το Σαββατοκύριακο, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον χρυσό Ιουνίου σταθεροποιήθηκαν στα 2.373,0 δολάρια ανά ουγγιά μετά το υψηλό ρεκόρ των 2.389,0 δολαρίων ανά ουγγιά.

Κατά τα λοιπά, τα υπόλοιπα πολύτιμα μέταλλα υποχώρησαν τη Δευτέρα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για την πλατίνα υποχώρησαν κατά 0,7% στα 985,05 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το ασήμι υποχώρησαν κατά 0,3% στα 28,258 δολάρια ανά ουγγιά.

Μεταξύ των βιομηχανικών μετάλλων, οι τιμές τουχαλκού εμφάνισαν μεικτές τάσεις τη Δευτέρα εν μέσω πιέσεων από το ισχυρότερο δολάριο, αλλά και εξαιτίας των αδύναμων οικονομικών σημάτων από την Κίνα, που είναι ο κορυφαίος εισαγωγέας.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια χαλκού τριμήνουστο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνουαυξήθηκαν κατά 0,4% στα 9.457,0 δολάρια ανά τόνο, ενώ τα προθεσμιακά συμβόλαια χαλκού ενός μήνα στις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 0,6% στα 4,2888 δολάρια ανά λίβρα.

«Ράλι» για το αλουμίνιο

Εν τω μεταξύ, οι τιμές του αλουμινίου σημείωσαν άνοδο τη Δευτέρα στην προοπτική στενότερων προμηθειών, καθώς οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλαν νέες κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αλουμίνιο στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου σημείωσαν άνοδο σχεδόν 5% στα 2.605,0 δολάρια τον τόνο.