Χρηματιστήριο Αθηνών: Σε νέα υψηλά 13 ετών – «Βλέπει» τις 1.500 μονάδες

από Team MyPortal.gr
sms

Με ιδιαίτερα θετικές διαθέσεις επέστρεψε σε ενεργό δράση η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, με πληθώρα μετοχών από όλο το εύρος του ταμπλό να εμφανίζουν ισχυρή άνοδο. Το Χ.Α., στη σημερινή συνεδρίαση, πέτυχε να καλύψει μέρος των ισχυρών κερδών, που αποκόμισαν οι διεθνείς αγορές, κατά τη διάρκεια των πασχαλινών αργιών στην Ελλάδα, με τον γενικό δείκτη να ολοκληρώνει τις συναλλαγές σε νέα υψηλά 13 ετών και της ανοδικής κίνησης να ηγούνται οι τραπεζικές μετοχές, αλλά και οι μετοχές εταιρειών που διαπραγματεύονται και σε ξένα χρηματιστήρια (Coca Cola, Cenergy, TITC).

Περαιτέρω στήριξη στην αγορά δίνουν τα θετικά αποτελέσματα των εισηγμένων, με τις χρηματικές διανομές να αποτελούν έναν πρόσθετο θετικό καταλύτη, με την Εθνική και την Πειραιώς να έχουν ανακοινώσει ικανοποιητικές επιδόσεις το α’ τρίμηνο, ενώ ακολουθούν στις 16 Μαΐου οι ανακοινώσεις από την Alpha Bank και την Eurobank.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, «ο Μάιος ξεκίνησε με θετικούς οιωνούς, με αιχμή τα καλά θεμελιώδη, τις χρηματικές διανομές, τις επιχειρηματικές συμφωνίες, αλλά και το βελτιωμένο διεθνές κλίμα. Το γεωπολιτικό ρίσκο έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα, ενώ αντιθέτως υπάρχει μπαράζ δηλώσεων από αξιωματούχους της ΕΚΤ, σύμφωνα με τις οποίες ‘τα στοιχεία των τελευταίων μηνών έχουν ενισχύσει την εμπιστοσύνη στους κόλπους της κεντρικής τράπεζας για επιστροφή του πληθωρισμό στον στόχο του 2%, οπότε φαίνεται πως δεν θα αργήσει η πρώτη μείωση των επιτοκίων, κάτι που ήδη προεξοφλούν οι αγορές».

Σύμφωνα με έμπειρο αναλυτή, «συνεχίζεται αμείωτο το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον τραπεζικό κλάδο. Δεν έχουν όμως όλες οι μετοχές το ίδιο μοτίβο. Η καλύτερη όλων είναι η ΕΤΕ. Έχει να δει τέτοια (αναπροσαρμ.) τιμή από τα τέλη του 2015. Υπενθυμίζουμε ότι το πανηγυρικού χαρακτήρα placement εντός Νοεμβρίου 2023 έλαβε χώρα στα 5,3 ευρώ. Στα εταιρικά, αφενός περιμένουμε για το υπόλοιπο ποσοστό του ΤΧΣ, ένα σημείο που ενδέχεται να της δίνει και αυτό το πλεονέκτημα. Αφετέρου, σημείωσε ισχυρές επιδόσεις και για το α’ τρίμηνο του 2024, δικαιολογώντας και την έντονα ανοδική της τάση.

Διαγραμματικά, κινείται προς τα 8,20 ευρώ, με στήριξη τα 7,55. Να τονιστεί ότι η καλύτερη στρατηγική για κάποιον που θέλει έκθεση στον τραπεζικό κλάδο (κατά το μέρος του χαρτοφυλακίου που του ταιριάζει στο προφίλ του) είναι να έχει διασπορά και όχι προτίμηση σε μία μετοχή μόνο. Ακόμα κι αν αυτή είναι η κερδισμένη, τελικά».

«Βλέπουμε ισχυρή πιθανότητα οι επενδύσεις στην παραγωγική ικανότητα να αυξηθούν σημαντικά φέτος στην Ελλάδα», υποστηρίζει η Goldman Sachs. «Οι εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης θα κορυφωθούν το 2024, φτάνοντας τα 9 δισ. ευρώ (4% του ΑΕΠ) και το πρόγραμμα θα στραφεί όλο και περισσότερο προς τη στήριξη κεφαλαιουχικών δαπανών από φέτος. Εάν το πρόγραμμα υλοποιηθεί πλήρως, η ώθηση του Ταμείου Ανάκαμψης στις επενδύσεις θα μπορούσε να είναι πολύ μεγάλη και να αγγίξει το 1,7%.

Υπό σχετικά πιο προσεκτικές παραδοχές (80% υλοποίηση), οι επενδύσεις κεφαλαίου θα μπορούσαν να αυξηθούν με διπλάσιο ρυθμό από την υπόλοιπη ζώνη του ευρώ τόσο το 2024, όσο και το 2025. Μια τέτοια επίμονη αυξημένη κεφαλαιουχική δαπάνη παρέχει ένα υποστηρικτικό τοπίο για την επανένταξη του Χρηματιστηρίου Αθηνών στον δείκτη των ανεπτυγμένων αγορών», κατά την άποψη της GS.

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημειώνοντας ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 1.475,93 μονάδες (+1,63%), για να κλείσει στις 1.473,53 μονάδες (+1,47%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 212,5 εκατ., από τα οποία τα 27 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με απώλειες μόνο οι HelleniQ Energy (-0,66%), Quest (-1,91%), Autohellas (-0,31%), ΕΥΔΑΠ (-0,34%) και Σαράντης (-2,03%). Αντίθετα, τα μεγαλύτερα κέρδη για Alpha Bank (+2,21%), Εθνική (+4,23%), TITC (+2,73%), Cenergy (+4,37%), Coca Cola (+2,01%), Viohalco (+3,60%), Mytilineo (+2,25%), ΕΛΧΑ (+3,70%). Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν Jumbo (+1,76%), TITC (+2,73%), Cenergy (+4,37%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν θετικά οι ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+9,78%), Πετρόπουλος (+7,71%), Realcons (+5,79%) και Performance (+4,27%).